YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özal'ın Bayındırlık Bakanı Altınkaya: Özal’a Otopsi Yapıldı Ve Gizlendi

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünden 19 yıl sonra mezarının açılması ve ilk otopsi bulgularında ‘zehir’...

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünden 19 yıl sonra mezarının açılması ve ilk otopsi bulgularında ‘zehir’ tespit edilmesi, en önemli gündem maddesi oldu. Merhum Cumhurbaşkanı’nın Bayındırlık ve İskan Bakanlarından Cengiz Altınkaya konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Turgut Özal’ın bir cumhurbaşkanı olduğu için öldüğü zaman otopsi yapılması gerektiğini belirten Altınkaya, “Ben kendisine otopsi yapıldığı kanaatini taşıyorum. Ve sonucun gizlendiğini düşünüyorum. Vefat eden kişi bir Cumhurbaşkanı ve saldırılara hedef olan biri. Şüphelenilerek bir otopsi yapılması gerekirdi. Otopsi yapılmamış olması inandırıcı değil.” diye konuştu.

Turgut Özal’ın en parlak bakanlarından biri olarak gösterilen 1989-1991 yıllarında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapan Cengiz Altınkaya, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) önemli açıklamalarda bulundu. Altınkaya, 1983 yılında Anavatan Partisi’nin Aydın Yenipazar ilçe başkanı olarak siyasete atıldı. 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde ilçe başkanlığına aday olan Altınkaya, seçimi kazanarak ilçe başkanı oldu. 5 yıl için belediye başkanı seçilmesine rağmen genel seçimlerin erkene alınması nedeniyle istifa ederek 1987 yılında milletvekili adayı olduğunu belirten Altınkaya, “Milletvekili seçildik. 1,5 yıl milletvekiliği sonrasında rahmetli Özal beni Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na atadı.” dedi.

Bakanlık döneminde başta Atatürk Barajı olmak üzere Türkiye’yi bugün ayakta tutan otoyolların yapımına başladıklarını vurgulayan Altınkaya, “O dönemler Devlet Su İşleri ve Karayolları gibi kurumlar Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı idi. Rahmetli Özal’ın bana yönelttiği hiçbir konu cevapsız kalmadı. Karakter olarak sözünün eri, cesur, bilgili, çalışkan, uzlaşmayı arayan, riyakarlığı sevmeyen, yaltaklık yapanların ödüllendirilmediği bir düzeni isteyen, doğru düzgün yönetim ve netice isteyen bir devlet adamıydı. İnançlı ve imanlıydı. Kendisiyle o dönemde çalışmaktan dolayı büyük onur duyuyorum.” şeklinde konuştu.

"RANTI BOZULANLAR ÖZAL’A HINÇLA HÜCUM ETTİ"

Turgut Özal’ın ölümünün kendisini çok sarstığını anlatan Altınkaya, şunları söyledi: “Hırpalandığı bir siyasi dönem yaşadık. Cumhurbaşkanı seçileceği dönemde pek çok arkadaşımız partinin başında kalmasını istedi. Ama ortam o kadar gergindi ki başta muhalefet partileri olmak üzere Türkiye’de o dönem rantları bozulmuş olanların, siyasi ve iktisadi çıkarları bozulanların Özal’a hınçla hücum etmiş olmalarının neticesinin korkunç boyutlara gideceğini hissediyordum. O yüzden cumhurbaşkanı seçilmesini özellikle değerlendirdiğimde doğru bulmuştum. Cumhurbaşkanı olmakla o süreç bitmedi. O hırçınlık, o aşırı hırslanma devam etti. Sadece Türkiye’de değil dışarıda da çıkarları bozulan birçok kurum ve ülke oldu.”

Turgut Özal’ın 1991 yılı Aralık ayında Sovyet Sosyalist Birliği’nin çökmesinin ardından bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’nin yönetimlerindeki acemiliklerin çözümüne katkı sağladığını anlatan Altınkaya, bu desteğin Rusya’nın işine gelmediğini vurguladı. Türkiye’de o dönemlerde kaçakçılık ve karaborsa ile çıkarlarını kaybedenlerin de Turgut Özal’ı hedef olarak seçtiğini belirten Altınkaya, “1988 yılındaki suikast bunun ispatıdır. Turgut Özal’ın ortadan kaldırılamaması bu grupların işine gelmedi. Bunların Özal’ı ortadan kaldırmaya teşebbüsleri bir seferlik olmadı. Bütün bunlara bakarak rahmetlinin ölümünde bu tür hadiselerden şüphelenmemek mümkün değil.” ifadesini kullandı.

Eski Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Komutanı emekli Tümgeneral Prof. Dr. Ömer Şarlak’a ‘neden otopsi yapılmadığı’ diye sorulduğunu vurgulayan Altınkaya, “Şarlak Paşa ‘hiç aklımıza gelmemişti’ diye bir cevap vermiş. Bu bir asker tıp doktorundan beklenmeyecek bir cevap bana göre. Üstelik vefat eden kişi bir Cumhurbaşkanı ve saldırılara hedef olan biri. Şüphelenilerek bir otopsi yapılması gerekirdi. Belki de yapıldı, onu da bilmiyoruz. Benim kuvvetli bir şüphem var. Ben otopsi yapılmış ve gizlenmiş olduğunu düşünüyorum. Çünkü otopsi yapılmamış olması inandırıcı değil.” sözlerini kaydetti.

Turgut Özal’ın 16 Nisan 1993 yılında yurt dışı seyahatinden döndüğünde dünyaca ünlü bir heykeltraş ve şu an Bulgaristan Kültür Bakanı olan Vejdi Raşidov’a Türkiye’de sergi açılışı olduğu zaman katılacağı sözünü verdiğini belirten Altınkaya şunları anlattı: “Semra Hanım gitmeyelim çok yorgun olduklarını ifade etmesine rağmen 'söz verdim gitmem lazım' demiş. Tek başına gitmiş ve o gece yorgunluk alametleri var. Yüzünde siyah ve kabarık lekeler var. Aynı lekeler 2004 yılında Ukrayna Devlet Başkanı olan Victor Yuşenko’nun yüzünde de oluşmuştu. O genç, kuvvetli ve diri olduğu için hayatta kaldı. Aynı şekilde Lonrda’da vefat eden bir KGB ajanı da bir çeşit zehirle öldürüldü. Bu olaylardan sonra kuvvetli şüphem bir kere daha oluştu, 'Acaba Cumhurbaşkanı'nın bünyesi bir zehirle zayıflatıldı mı?' diye.”

TÜRK CUMHURİYETLERİNE DESTEK VERMESİ ÖZAL'I HEDEF HALİNE GETİRDİ

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinin acemice yönetimler sergilemesi üzerine Türkiye’den Devlet Planlama ve Hazine’den görevlileri bu ülkelere gönderdiğini hatırlatan Altınkaya, şu konulara dikkat çekti: “Bu arkadaşlarımız devlet başkanlarına mevzuat geliştirmede, Türkiye ile alfabe ve kültür birliğinde, eğitimde, ticarette yeni bir dönem başlıyordu. Bu dönemde başrol Turgut Özal’dı. Bu da onu hedef haline getirdi. Yok edilmesi, ortadan kaldırılması için oldukça güçlü bir sebepti bu. Turgut Özal’ın vefatından sonra o ülkelerde görevlendirilen danışmanların pozisyonları aniden değişti. Görevleri azaltıldı. Hatta kullandıkları odalar başkan odasının yanında koridor sonlarına kaydırıldı. Türkiye oralarda basitleştirildi. Bu da Turgut Özal’ın ölümü ile ilgili ortadan kaldırılması ile ilgili bir tespitim.”

ALTINKAYA, ÖZAL DÖNEMİNDE BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANIYDI

1949 yılı Aydın Bozdoğan doğumlu Cengiz Altınkaya, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1984 yılı yerel seçimlerinde Aydın Yenipazar Belediye Başkanı oldu. 1989-1991 tarihleri arasında Turgut Özal hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı olarak görev yaptı. Altınkaya, Özal iktidarının en parlak Bayındırlık bakanlarından biri olarak otoyollar, barajlar ve toplu konut alanları projelerini gerçekleştirdi. 1996 yılı ve 1999-2001 tarihleri arasında Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2001-2002 yılları arasında Anavatan Partisi Genel Başkan Vekili, 2004 yılında ise Genel Başkan Yardımcısı olarak çalıştı.

Cengiz Altınkaya, şu an kendi şirketinde baraj, yol, HES, otoyol gibi birçok önemli altyapı işinde müteahhit olarak çalışıyor. Altınkaya aynı zamanda Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler