YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Antalya'da Şiddeti Önleme Ve İzleme Merkezi'nin Çalışmaları

Antalya Valiliği bünyesinde görev yapan Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) kuruluşundan bu yana geçen...

Antalya Valiliği bünyesinde görev yapan Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) kuruluşundan bu yana geçen 16 aylık dönemde 6 binin üzerinde kadının şiddet mağduru olarak hakkında koruma kararı aldığı bildirildi. Şiddet mağduru kadınların 5 bin 876 tanesi il ve ilçe mahkemelerinden gelen tedbir kararı ile koruma altına alınırken, 450'si şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle Antalya Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne başvurdu.

Antalya Valiliği Koza Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM) yapılan başvurularda, sığınma talebi başı çekiyor. 427 başvuru arasında 305 kadın direk sığınma talebiyle başvuruda bulunurken, 17 kadın şiddet sebebiyle 18 kadın dayanışma amaçlı ve 35 kadının da farklı sebeplerden Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne başvuru yaptığı bildirildi.

Yine ŞÖNİM’e başvurularda, evli kadın sayısı 204’lük rakamla öne çıkarken müracaatlarda sevgili, baba ve ağabey tarafından şiddet gören bekar kadın sayısı 129 oldu. Şiddet mağduru kadınların okuma yazma oranları da istatistikler arasındaki yerini aldı. Araştırmaya göre, şiddet gören kadınların 127’si ilköğretim okulu mezunu, 61 tanesi lise ve dengi okul mezunu, 71 tanesi ortaokul mezunu iken 21 tanesi ilköğretim okulu mezunu, 9 tanesi ise okur yazar. Mağdur kadınlar arasında okur yazar olmayan 33 kadın ile ön lisans öğrencisi 6 kadın ve lisans yapan 14 kadın dikkat çekiyor.

MADDİ OLARAK EŞE BAĞIMLILIK ÖNE ÇIKIYOR

Şiddet gören kadınların gelir durumuna göre dağılımında, maddi olarak eşe bağımlı kadınların daha çok şiddet gördüğü ortaya çıkıyor. İstatistikleri göre, şiddet gören kadınlar arasında maddi olarak eşe bağımlı olan kadın sayısı 35 olurken geliri olmayan kadın sayısı 20. Maddi olarak ailesine (anne,baba,akraba) bağımlı olan kadın sayısı 10 olarak açıklanırken asgari ücretli, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım alan ve maaşlı kadın sayısı 8 olarak tespit edildi.

BAŞVURULAR HAFTA BAŞI YAPILIYOR

Araştırmalarda, en dikkat çeken bulgulardan biri şiddet mağduru kadınların daha çok hafta başı olan pazartesi günleri yaptıkları başvurular. Buradan kadınların eşleriyle bir arada bulundukları iki gün boyunca yaşanan tartışmalar sebebiyle şiddete uğradıkları ve haftanın ilk iş gününde resmi makamlara müracaat ederek sığınma ve korunma talebinde bulundukları bildirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi"ne dair kanunla, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Denizli, Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Samsun, Trabzon ve Malatya'nın pilot il seçildiği çalışmada bu kentlerde şiddet önleme ve izleme merkezleri kuruldu.

Yeni kurulan merkezlerde, şiddet mağduru ve varsa beraberindeki çocuklara yönelik, korunma, barınma, psikolojik, hukuki ve tıbbi destek, iş ve meslek danışmanlığı, geçici maddi yardım ve eğitim desteği sunulduğu bildirildi. Şiddet uygulayan kişilere yönelik, davranış değişikliği kazandırmak ve bilinç oluşturmak amacıyla psikolog tarafından öfke kontrolü, aile danışmanları tarafından aile danışmanlığı eğitiminin verildiği Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinde ayrıca madde bağımlığı, alkol kullanımı, ruhsal hastalığı bulunan kişilerin tedavisi için gerekli çalışmalar da yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler