Özel Maya Okulları Kurucusu Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Türkiye’de birkaç yıl içerisinde üniversitenin yapısının, liselerin yapısının, sınav sistemlerinin yapısının tümünün de değişeceğini göreceksiniz” dedi.
Özel Maya Lisesi’nin tanıtım toplantısı, Cermodern’de yapıldı. Öğrencilerin yanı sıra veliler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantıda konuşan Özel Maya Okulları Kurucusu Prof. Dr. Ziya Selçuk, Maya okullarının bugünlere gelmesinde emeğe geçen çalışanlara ve öğrencilere teşekkür etti. Özel Maya Okulları olarak niçin lise açtıklarının kendisine değil öğrencilere sorulmasını isteyen Selçuk, kuruluşlarındaki gayenin çok fazla okul sahibi olmak olmadığını, bir tane okul yapıp güzel bir iş yapmak istediklerini dile getirdi. Çok sayıda okulun bir fabrikasyon gibi olduğunu söyleyen Selçuk, 2002’de çıktıkları yola emin adımlarla gitmek istediklerini söyledi.
“ORTAÖĞRETİM TÜRKİYE’DE TIKANMIŞ BİR VAZİYETTE”
Geldikleri noktanın birikmelerin getirdiği bir nokta olduğunun altını çizen Selçuk, felsefesi ve bir duruşu olan bir okul olduklarını kaydetti. Türkiye’ye yeni bir model sunmak istediklerinin altını çizen Selçuk, ortaöğretimin Türkiye’de tıkanmış bir vaziyette olduğunu ve çocukların okullarda diploma şantajıyla tutular hale getirildiğini aktardı. Çocukların sadece dershaneden üniversiteye gitmelerinin sanki iyi olacak gibi bir noktaya getirilen sistemin başta kendisinin olmak üzere birçok kişinin katkısı olduğunu söyleyen Selçuk, bu tıkanmışlığın kendilerini belli bir noktaya getirdiğini ifade etti. Türkiye olarak lisede sıkıntıların olduğunu dile getiren Selçuk, “Bağımlılıklar, sigara, uyuşturucu, ortamdaki bir takım sıkıntılar, bunlar ciddi anlamda bizleri rahatsız ediyor” dedi.
Özel okulların iyi olduğu, resmi okulun ise kötü olduğu yönündeki sözlerin yanlış bir önerme olduğunu ifade eden Selçuk, “Özel okul dediğimizde gerçekten eğitimin ruhunu taşıyan, bir şekilde hizmet ruhu taşıyan, çocukların geleceğine yatırım yapmayı seven bir eğitim kavramını bizim desteklememiz gerekiyor. Uluslararası sermayenin eğitime girmesiyle birlikte fazla bir ticarileşme, fazla bir promosyon, eğitimin doğasına uymayacak şekilde bir şekilde rekabet gerçekten başta beni olmak üzere ve birçok kişiyi rahatsız ediyor. Öyle bir noktaya geldik ki iyi üniversitelerden mezun olmak bile iş garantisi vermiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin önündeki süreç biraz farklı. Bu hem dünyadaki gelişmelerden kaynaklanan hem de Türkiye kendi bulunduğu dönemin özelliğinden kaynaklanan bir durum. Türkiye’de birkaç yıl içerisinde üniversitenin yapısının, liselerin yapısının, sınav sistemlerinin yapısının tümünün de değişeceğini göreceksiniz. Bugünkü gelişmeleri de birkaç yıl önceden paylaştığım veliler bilirler. Neler ne şekilde çocuklarımızı etkiyecek önümüzdeki süreçte çok fazla değişimin, hızlı bir dönüşümün dolayısıyla bazı sıkıntılarının yaşanacağı bir dönem. Ama Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuyla ilgili çok sayıda proje üretiyor, çok sayıda gelişmeye önayak olmaya gayret ediyor. Bu hepimizin problemi. Bu devletin problemi ya da bakanlığın problemi diye kenara çekilecek de değiliz” şeklinde konuştu.
Maya Okulları’nda yapılan değişikliklerden de bahseden Selçuk, Maya’daki mevcut binanın üç katını lise olarak ayırdıklarını dile getirdi. Burada özel bir mimarlık ofisiyle birlikte çalışarak lise için hazır bir mekan oluşturduklarını anlatan Selçuk, iki yıl sonra İncek’te çok daha büyük bir projeyi geliştireceklerini söyledi. Lisenin resimlerini öğrencilere gösteren Selçuk, projeyi çok önemsediklerini ve önemli mimarlarla çalıştıklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz