YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Para Politikası Kurulu’nun Faiz Koridoru Üst Bandını Düşürmesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İhracatımızdaki artış olmasaydı, ilk yarıda ekonomimiz yüzde 3.2 büyümek yerine yüzde...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İhracatımızdaki artış olmasaydı, ilk yarıda ekonomimiz yüzde 3.2 büyümek yerine yüzde 2 küçülecekti. Yıl sonunda da göreceğiz ki, büyüme yine net ihracatın katkısı ile sağlanmış olacak. Bizim isteğimiz ve beklentimiz, ekonomimizin hem ihracat hem de iç talep katkısıyla büyümesi. İç talep mutlaka büyümeye katkı vermeye başlamalı. Bunun için de en büyük görev TCMB’nin. Tabii bu yıl için artık geç kaldık ama bundan sonrası için daha proaktif olmalıyız’’ dedi.

Bakan Çağlayan, Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda alınan faiz koridoru üst bandının 50 puan aşağıya çekilmesi kararını değerlendirerek, şunları kaydetti:

“Gecelik borçlanma faizi yüzde 5’de tutuldu, borç verme faizi yüzde 9.5’e indirildi. Yani, koridor 450 baz puana indi. ROK’ta 0.1 puanlık artırım yapıldı. Piyasadan 1.8 milyar dolar daha fazla para çekilip TCMB’ye yatırılacak. Eylül ayında gerçekleştirilen toplantıda borç verme oranı yüzde 11.5’den yüzde 10’a indirilmiş, 150 baz puan düşürülmüştü. ROK ise 0.2 puan artırılıp 3.6 milyar dolar ek rezerv imkanı yaratılmıştı. Dolayısıyla Eylül ve Ekim toplantılarında bandın üst sınırı 11.5’ten 9.5’e indirildi. ROK ise toplamda 0.3 puan artırılarak 5.4 milyar dolarlık ek rezerv imkanı yaratıldı.

Bu süreçte politika faizi hala 5.75’de tutuluyor. Ağustos 2011’den bu yana oran sabit tutuluyor. Ağustos 2011, dünyada piyasaların şoka girdiği, Avrupa’nın tamamen sisle kaplı olduğu, Yunanistan’ın ve İtalya’nın ipin ucunda; Türkiye ekonomisinin ise çok parlak olduğu bir dönemdi. Biz bu dönemde gayet iyi olmamıza rağmen dışarıya bakarak faiz indirdik. İzleyen aylarda dünyada sular yavaş yavaş durulurken, Türkiye ekonomisi yavaşlamaya başladı. Bugün ABD ekonomisinden canlanma haberleri geliyor ve faiz oranları yıllardır 0’da. Euro Bölgesi ekonomisinde kötüye gidişin sonuna yaklaştığımız günlerdeyiz. Hatta bazı ülkelerde yön yine yukarı dönmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası Kasım ve Aralık 2011’de ve Temmuz 2012’de 25’er baz puanlık 3 indirim yaptı. Toparlanma tabii ki uzun zaman alacak ama artık genel olarak kötüye gidiş sona erdi gibi görünüyor.

2012 boyunca; Brezilya, Şili, Çin, Güney Kore, İsveç, Hindistan, Euro Bölgesinde faizler indirilirken, bizde sabit tutuldu. ABD 3. Parasal Genişleme Paketini (QE3) açıkladı. Yani dünyanın büyük ekonomileri ekonomilerini canlandırmaya çalışırken, biz yavaşlatmaya çalıştık. Cari açık sebebiyle kısmen doğru da yaptık fakat zamanlama konusunda geciktik. Ayağımızı frende fazla tuttuk.”

Bakan Çağlayan, 2012’nin ilk yarısında ekonominin net ihracatın katkısı ile büyüdüğünü vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“İhracatımızdaki artış olmasaydı, ilk yarıda ekonomimiz yüzde 3.2 büyümek yerine yüzde 2 küçülecekti. Yıl sonunda da göreceğiz ki, büyüme yine net ihracatın katkısı ile sağlanmış olacak. Bizim isteğimiz ve beklentimiz, ekonomimizin hem ihracat hem de iç talep katkısıyla büyümesi. İç talep mutlaka büyümeye katkı vermeye başlamalı. Bunun için de en büyük görev TCMB’nin. Tabii bu yıl için artık geç kaldık ama bundan sonrası için daha proaktif olmalıyız. Türkiye üreterek büyüyecek, büyümeli. İmalat sanayinin GSYİH içindeki payını artırmak zorundayız. Sanayimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Gerek faizler, gerek kur sanayimizin büyümesine sağlayacak ortamı desteklemeli.’’

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler