Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, hububat ekimini sertifikalı tohumla yapmanın üretimi yüzde 25 artırdığını söyledi.
Türkiye'nin önemli tahıl merkezlerinden biri olan Yozgat´ta hububat ekim zamanı yaklaşırken yetkililer üreticilere kaliteli ve daha fazla verim elde edilmesi için mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmasını önerdi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda çiftçileri yaklaşan ekim ayında sertifikalı tohum kullanması konusunda uyaran Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, sertifikalı tohumun oluşabilecek hastalıklara karşı ilaçlandığını ve bu sayede korunduğunu belirtti.
Yozgat’ın kullanılır tarım alanları bakımından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şentürk, "Ekim döneminin yaklaştığı bugünlerde verimi tek başına yüzde 25 oranın da artıran sertifikalı tohumluğun kullanılması önem arz ediyor. Sertifikalı tohumluk kullanımı ve üretimi konusunda ülkemizde son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Özellikle 2000’li yılların hemen başında 145 bin ton olan sertifikalı olan tohumluk üretimimiz bugün 637 bin tonlara ulaştı. Bizim nihai hedefimiz 2. 7 Milyon ton tohumluk ihtiyacımızın tamamının yerli üretimle karşılamaktır.” dedi.
Bu yıl kuralıktan dolayı ve sertifikalı tohumluk fiyatları nedeniyle üreticilerin sertifikalı taleplerinin biraz az olabileceğine işaret eden Şentürk, "Bu konuda biz bakanlık olarak özellikle orta Anadolu ve güneydoğu Anadolu illerini dolaşıyoruz ve çiftçilerimizle, sektörümüzle toplantılar yapıyoruz. Sertifikalı tohumluk üretimi ile ilgili sorunları tartışıyoruz. Dekar başına destek veriyoruz. 2005 yılında ilk defa bu desteklere başladık, bugüne kadar da 300 milyon lira bir destek ödedik. Bunun yıllık karşılığı yaklaşık 75 ile 80 milyon lira destek demektir. Önümüzdeki yılda bu tohumluk kullanım desteklerine ve üretim desteklerine devam edeceğiz. 2018 yılında biz tohumluk ithalatıyla, ihracatını aynı seviyeye getirmek istiyoruz bakanlık olarak burada bir yol haritası çizdik. 2023 yılında yani cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında tohumluk ihracatının ithalatını geçmesini planlıyoruz. Ve aynı zamanda da ülkemizin ihtiyacı olan 2,7 milyon tohumluğun tamamının kendi ülkemizde yurt içinde üretilmesini hedefliyoruz." diye konuştu.
Bugün 637 bin ton olan hububat üretimini 2015 yılından itibaren yılda 800 bin tona çıkarmak istediklerini kaydeden Şentürk, şöyle devam etti: "2023 yılında da 2,7 milyon tona gitmeye hedefliyoruz. Sertifikalı tohumun çiftçiye çok faydası var. Bir defa tek başına verimi yüzde 25 artırıyor. Diğer bütün şartlar aynı sertifikalı tohum kullandığımız yer ile kullanmadığımız yer arasında yüzde 25’lik bir verim farkı oluyor. Bunu da bugünkü fiyatla çarpacak olursak yani 100 kilogram aldığımız yerden 125 kilogram alıyoruz demektir. Örneğin 25 kilogramı 70 kuruştan çarptığınızda yaklaşık 100 lira alacağımız yerden 125 lira bir para alıyoruz gibi hesap çıkıyor. Yani üreticilerin gelirini artırıyor. İkinci faydası kaliteyi artırıyor. Yani sertifikalı tohumdan elde edilen üretimi ürünü kullanan sanayici kaliteli olduğu için randımanı yüksek oluyor. Biraz daha yüksek fiyattan satabiliyor en azından hiç zarar etmemiş oluyor."
Sertifikalı tohum kullanımında hastalık ve zararlılarla etkin mücadelede kullanılan ilaç miktarının düştüğüne dikkat çeken Şentürk, "Sertifikalı tohum her türlü hastalık ve zararlısı kontrol edilmiş bunlarla ilgili her türlü laboratuvar işlemleri yapılmış çimlenmesi alınmış kaliteli tohumluk demektir. Bu bakımdan çiftçilerimizin mutlaka ve mutlaka her yıl sertifikalı tohum kullanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz