Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması halinde Türkiye'nin buğday zengini olacağını söyledi. Normal ekmek üretimi için 100 kilogram buğdaydan 65 kilogram kepeksiz un elde edildiğini belirten İlkbahar, “Tam Buğday Ekmeği elde etmek için ise direkt olarak 100 kilogram buğdaydan 98 kilogram un elde ediyoruz. Bu da yüzde 35’lik buğday miktarı tasarrufu demektir. Yani tüketilen 15 milyon ton buğdayın yüzde 35’i olan yaklaşık 5 milyon ton buğdaya tekabül etmektedir." dedi.
Ali İlkbahar, Halk Ekmek Fabrikası tarafından 2006 yılında üretimine başlanan ve bu yıl da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tüm ekmek satıcılarında, satışı zorunlu hale getirilen tam buğday ekmeğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkanı olduğu Endüstriyel Fırıncılar Birliği’nin öncülüğünde, bakanlık, sanayi kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından incelenen tam buğday ekmeğinin faydalarının tescillendiğini belirten İlkbahar, bu ekmeğin Türkiye’de yaygınlaştırılmasını gerektiğini söyledi.
Normal ekmek üretimi için 100 kilogram buğdaydan 65 kilogram kepeksiz un elde edildiğini kaydeden Ali İlkbahar, “Tam Buğday Ekmeği elde etmek için ise direkt olarak 100 kilogram buğdaydan 98 kilogram un elde ediyoruz. Bu da yüzde 35’lik buğday miktarı tasarrufu demektir. Yani tüketilen 15 milyon ton buğdayın yüzde 35’i olan yaklaşık 5 milyon ton buğdaya tekabül etmektedir. Eğer bu ekmek Türkiye’de yaygınlaşırsa, buğday zengini olacağız.” diye konuştu. Ayrıca Tam Buğday Ekmeği’nde kullanılan buğdayın kabuk bölgesinde demir, çinko, B-12 gibi birçok vitamin ve mineralin bulunduğunu da kaydeden İlkbahar, “Bu vitamin ve mineralleri ilaç olarak alsak, bu kadar faydalı ve doğal olamaz.” dedi. Ayrıca bu ekmeğin içeriğindeki lif oranı sayesinde kolon kanserine iyi de geldiğini anlatan İlkbahar, “Geçmişte büyüklerimizin su değirmenlerinde ürettiği bu geleneksel tadı, günümüz şartlarına göre modernize edip yeniden hizmete sunduk. Bu sayede de o sağlıklı ekmeği yeniden kazandık.” diye konuştu.
Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretiminin ardından bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ekmek satışı yapan her yerde bulundurulması zorunlu hale getirilen Tam Buğday Ekmeği’nin çeşitli üniversite, bakanlık, sivil toplum kuruluşları ile sanayi kuruluşları tarafından da incelendiğini ve sonuçlarının kitap haline getirilerek, bu ekmeğe ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı bir kaynağın sağlandığını da ifade eden İlkbahar, ekmeğin içeriğine ilişkin şunları söyledi:
"Bir de son günlerde bu kadar insan için son derece önemli olan Tam Buğday Ekmeği’nin ne kadar esmer olursa o kadar iyi olduğuna dair söylentiler var. Piyasada esmerleştirilerek satışı yapılan ekmeklerin bu ekmekle hiçbir ilgisi yok. Bu kadar esmer rengi verecek ne buğday var ne de un. Bazı üreticiler içine malt, kakao ve benzeri maddeler katıp, ekmeği esmerleştiriyor. Sonra da bunu buğday ekmeği gibi satıyorlar. Bunlara kanmayın, çünkü esas doğal renk, buğdayın tamamını una çevirdiğimiz zamanki renk. Bu renk de sadece Tam Buğday Ekmeği’nde var. Bu ekmek, faydalarıyla tartışmasız bir sağlık deposu.”
Halk Ekmek Fabrikası’nın öncülüğünde yine bir ilke imza atılan sağlık deposu Tam Buğday Ekmeği’nin, Halk Ekmek Fabrikası tarafından 50 kuruştan satıldığını da anlatan Ali İlkbahar, “Günde toplam 700 bin adetlik ekmek satışımızın 40 bin adedi Tam Buğday Ekmeği. 250 gram olarak üretilen bu ekmeğin satışının, faydalarının daha iyi anlaşılmasının ardından daha da artacağını düşünüyoruz.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz