Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye'nin 1980 yılından bu yana uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu ot ve samanı ithal eder hale geldiğini söyledi.
TÜYAP tarafından hazırlanarak Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan BURTARIM 2012 ile Bursa 5. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı devam ediyor. 29 ülkeden 603 firma ve firma temsilcisinin katıldığı fuar, çiftçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. 8 salon ve açık alan ile birlikte 70 bin metrekarede hazırlanan fuarda düzenlenen etkinliklerde ise tarımın önemine dikkat çekiliyor.
Bursa Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen Tarım Kongresi'nde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Tuncer, tarımda küçülme sürecine girildiğine dikkat çekerek, yılın ilk yarısında 1.6 milyar dolar ticaret açığının oluştuğunu belirtti. Dr. Tuncer, Türkiye ve Bursa tarımı ile alakalı değerlendirmelerde bulundu.
Bursa’nın da tarım ve sanayi alanında ciddi atılımlar içinde olduğuna dikkat çeken Turhan Tuncer, “Bursa özellikle domates salçası, dondurulmuş gıda, meyve, sebze, meyve suyu, yaş meyve ve sebze üretiminde önemli merkez haline geldi.” dedi.
Türkiye’de yanlış tarım politikaları uygulandığının altını çizen Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye 1980 yılından bu yana uygulanan tarım politikaları sonucunda ot ve samanı ithal etmek zorunda kalan ülke haline geldi. Son 10 yılda işlenen tarım alanı 3.2 milyon hektar azaldı. Ürün fiyatları yerinde sayarken, tarım alanlarının sürekli azaldığı ortamda üretimin artması beklenemez. 2002-2011 döneminde mısır, ayçiçeği, çeltik ve meyveler dışında bitkisel üretimde artış olmadı. Kırmızı mercimek ve tütünde düşüş yaşandı. İklim koşulları nedeniyle bir çok üründe de düşüş bekleniyor. Hayvancılıkta yaşanan kriz ise ithalat politikalarıyla aşılmaya çalışıldı. Ancak hiçbir zaman ithalat çözüm değildir.”
Tarımda tehlikeli bir küçülmenin yaşandığına işaret eden Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Tuncer konuşmasını şöyle tamamladı: “2011 yılının ilk 6 aylık döneminde büyüme oranın 6.8 olduğu dikkate alındığında tarımın bir küçülme sürecine girdiği görülmektedir. Tarım sektörünün içinde bulunduğu olumsuz koşulları iyi anlatan tablo önümüzde bulunmaktadır. 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde 2.9 milyar dolar tarımsal ihracata karşılık, 4.6 milyar dolar ithalat yapıldı. Yılın yarısında dış ticaret açığımız 1.6 milyara ulaştı.”
Kongreye katılan diğer konuşmacılar ise tarım politikalarından uygulanan yanlışlıklara değinerek tarımın önemine dikkat çekti. Tarım kongresi düzenlenecek değişik oturumlarla devam edecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz