Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Eğitim Vakfı’nın hazırladığı 'Perakende Satış Temsilcisi Akademisi Projesi'nin 2. dönem açılış programına katılan Türkiye’nin en başarılı iş kadınlarından Dr. Pembe Candaner, Türk toplumunun yüzde 95’inin alışverişte duygularıyla karar verdiğini söyledi. Kararların yüzde 85’inin ise bilinçaltından kaynaklandığını ifade eden Candaner, yapılan araştırmalara göre tatmin olmuş müşteri sınıfının kalmadığını kaydetti.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Mali Destek Programı çerçevesinde Samsun TSO Eğitim Vakfı’nın hazırladığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve İş-Kur İl Müdürlüğü’nün iştirakçileri olduğu 'Perakende Satış Temsilcisi Akademisi Projesi'nin 2. dönem açılışı yapıldı. Odanın Davut Altan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen açılışta insan kaynakları yönetimi, istihdam, üst düzey yönetici danışmanlığı ve kadın lider gelişiminde 2003 yılının en başarılı iş kadını seçilen Dr. Pembe Candaner, katılımcılara insan kaynakları konusunda deneyimlerini anlattı.
Halen Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘İnsan Kaynakları’ konusunda ders veren Dr. Pembe Candaner, perakende sektöründeki alışverişi ele aldı. Alıcı-satıcı arasında geçen alışverişe değinen Dr. Candaner, toplumun alışveriş yaparken bilinçaltına bağlı olarak duygularıyla karar verdiğini belirtti. Yapılan araştırmalara göre çok tatmin olmuş müşteri portföyünün kalmadığını söyleyen Candaner, “Çok tatmin olmuş müşteri 3 defa daha fazla geri dönüyor. Yani alışveriş yaptığınız zaman malı almanız, ona sahip olmanız sizi mutlu etmeye yetmiyor. Sadece sizi tatmin ediyor, ama orda farklı bir müşteri deneyimi yaşıyorsanız, size bir şey şaşırtılıyorsa, güzel bir an yaşadıysanız o sizin daha fazla mutlu olmanıza ve o mağazaya tekrar geri dönmenize neden oluyor." dedi.
Yapılan bir başka araştırmalara göre de tatmin olmuş müşteri diye bir şey olmadığını bildiren Dr. Pembe Candaner, “Müşteri bir yere gidip bir şey aldığı zaman tatmin oluyor. Ama bunu istemiyoruz. Çünkü bu kişi fazladan bir yere gitmiyor. 3 defadan fazla bir yere gidebilmesi için onu çok çok tatmin etmeniz gerekiyor. Kararsız, tatmin olmamış müşterinin aynı alışkanlıkları var. Çok çok mutlu ederseniz size geri dönüyorlar. Burada da şunu görüyoruz. Kararlarımızın yüzde 85’i bilinçaltımızdan kaynaklanıyor. Peki duygularımız kararlarımızı ne kadar etkiliyor, yüzde 95. Yani biz aslında duygularımızla karar veriyoruz. Perakende sektörü çok gelişmekte olan, insanların hepimizin çok ihtiyacı olan, gerek satıcı gerek alıcı olarak içinde olduğumuz bir sektör. Alışverişi seviyoruz. Sanılanın aksine son 6 senede yapılan istatistiklere göre erkeklerin alışverişte yüzde 40 arttığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin ise iş dünyasında teknolojik yatırımlara rağmen işletmelerdeki en önemli değer ve girdinin insan kaynağı olduğunu vurguladı. Şahin, “Rekabet edebilmek kavramının önemi çıktığı günümüz ekonomik sisteminde teknoloji erişim imkanlarının işletmeler için eş düzeyde olduğunu varsayarsak, insan kaynağı en önemli ayırt edici faktör olarak ön plana çıkmaktadır. Sınırların ortadan kalktığı bir dünya düzeni içindeyiz. Hızlı değişimden kuşkusuz meslekler de nasibini alıyor. Bazı meslekler önemini yitiriyor, ön göremediğimiz yeni meslekler doğuyor. Bu bağlamda perakende satış sektörü istihdam piyasasında en yoğun talep gören sektörler olarak öne çıkıyor. Bu ihtiyacın tespitine binaen günümüzün gözde mesleği perakende satış temsilcisi yetiştirmek adına Samsun TSO Eğitim Vakfı olarak oldukça detaylı bir eğitim programı düzenledik. Burada edineceğiniz bilgiler, hangi mesleği seçerseniz seçin faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz