YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"türkmen" Ve "türkay" Mısır Tohumu Patent Aldı

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) tarafından düzenlenen tarım çalıştayının üçüncüsü gerçekleştirildi. Çalıştayda, Çukurova'nın vazgeçilmez tarım...

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) tarafından düzenlenen tarım çalıştayının üçüncüsü gerçekleştirildi. Çalıştayda, Çukurova'nın vazgeçilmez tarım ürünleri arasından bulunan mısırın patent alan 2 yeni çeşidi tanıtıldı.

Ceyhan Öğretmenevi'nde çiftçi ve tarım makineleri sektöründe bulunan iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ali Türkay, yeni patentini aldıkları Türkmen ve Türkay Mısır tohumunun tanıtımını ilk defa Ceyhan'da yaptıklarını söyledi.

Türkmen ve Türkay çeşitlerinin dünyanın en dayanıklı Mısır tohumu olduğunu kaydeden Türkay, "Asya ve Avrupa'daki birçok toplantıya katıldım. Çin'de yaptığımız toplantı neticesinde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 2012 yılının tarım ve çevre ödülünü ülkemize bu çeşitlerden dolayı verdi" diye konuştu.

Patentini aldıkları Türkmen ve Türkay mısır tohum çeşitlerinin kısa sürede nem kaybetme özelliğine sahip olduğunu anlatan Türkay, "Bu dayanıklılığı nasıl sağladı diye sorarsanız, asla ve asla tohumların genetiği değişmiş değil. Bu çeşitler kesinlikle GDO'lu değil. Klasik yöntemlerle genetik yapısında oynamadan dayanıklılığını arttırdık. Daha sonra bu dayanıklı ebeveynleri kendi arasında melezleme suretiyle sizlere ulaşacak f1 dayanıklı çeşitleri elde ettik. Bu yönüyle dünyada elde edilmiş tek çeşittir" dedi.

Türkmen ve Türkay adlı mısır tohumu üzerine yapılan çalışmaların ikinci ürün mısır ekimi için olduğunu vurgulayan Türkay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu çeşitler birinci ürün mısır ekiminde kullanılmaz. Çalışmalarımız ikinci ürün mısır içindir. İkinci üründe dekar başına yaklaşık olarak, bin 80 ile bin 200 kilo civarında verim elde edildi. Şuan diğer ikinci ürün mısır için kullanılan tohumlar dönümüne yaklaşık 500 ile 800 arasında verim elde ediliyor. Arada çok büyük fark var. "

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yener Ural, üçüncü tarım çalıştayında tarıma dayalı birçok konuya bilimsel açıdan yaklaşma gayretinde olduklarını belirterek "Tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerimizin en büyük sıkıntısı mazot, gübre ve zirai ilaçlardaki maliyetlerin yüksekliğidir. Biz de verimi arttırıcı yöntemlere yöneldik" dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Gürbüz Karakuş tarafından programın katılımcılarına ve düzenleyenlere plaket verdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler