Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanlığı'nı üstlenen sanatçı Dila Tezemir; uyuşturucunun, kullanıcısına keyif verdirirken, aileleri yok eden nefsani bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Sorunun, sadece bir gün içerisinde gündeme alınan, geri kalan 364 gün unutulmasını kabul etmediklerini vurgulayan Tezemir, söz konusu olanın bir anneyi, bir babayı veya sevgiliyi mutlu etmek değil, 'insan hayatı' olduğuna dikkat çekti.
Tezemir, Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü sebebiyle basın açıklaması yaptı. Tezemir; gerçek başarının ise arzı azaltmak için uyuşturucu ticareti yapan veya yapmayı düşünen insanların yakalanması durumunda alacakları çok ağır cezalarla yargılama yapılması ve talebi azaltmak için uygulanacak düzenli eğitim, tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile yakalanan miktarın azalması olduğunu ifade etti.
Özellikle kaçakçılık mücadelesi yönüyle bakıldığında oldukça başarılı olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yaptıklarının takdire şayan olduğuna dikkat çeken Tezemir, ancak zaten bu teşkilatların görevinin toplumun güvenliğini sağlamak olduğunu ifade etti.
Yaptıkları araştırmalara göre, Türkiye'de bağımlılık probleminin her gün daha korkunç bir hal aldığını dile getiren Tezemir, 2012 yılı içerisinde 151 milyon liralık uyuşturucunun yakalanması devlet adına çok büyük başarı olsa da gözden kaçan diğer bir gerçeğin millet adına çok büyük bir kayıp olduğunu kaydetti. Yakalanan bu miktardan çok daha fazla yakalanamayan uyuşturucu madde bulunduğunu anlatan Tezemir, şöyle devam etti: "Ayrıca, miktar, pazarın büyüklüğünü ve özellikle talep ve arz dengesi düşünüldüğünde sorunun büyüklüğünü ortaya çıkarmaktadır. Bizce arzı azaltmak için uyuşturucu ticareti yapan veya yapmayı düşünen insanların yakalanması durumunda alacakları çok ağır cezalarla yargılama yapılması ve talebi azaltmak için uygulanacak düzenli eğitim, önleme, tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarıyla yakalanan miktarın azalması gerçek başarıdır. Güvenlik güçlerimizin yakaladıkları uyuşturucu aslında toplumun kaybıyken kendilerinin başarısıdır."
"8 BİNDEN FAZLA İNSANIN YATARAK TEDAVİ GÖRMESİ VEHAMETİ GÖSTERİYOR"
Son dört yılda 274 binden fazla insana uyuşturucu ticareti ve kullanımı konusunda işlem yapılmasının üzücü bir durumu ortaya çıkardığını dile getiren Tezemir, 8 binden fazla insanın yatarak tedavi görmesinin ve 80 binden fazla tekrarlanan yatış işleminin bulunmasının durumun vehametinin en yakın göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Uyuşturucu, kullanıcısına keyif verdirirken, aileleri yok eden nefsani bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Tezemir, "Kimi insanlar maddeyi bulabilmek için her türlü ahlaksızlığı yaparken kimi insanlarımız da topluma rezil olmamak, bir başkasının evladına zarar gelmesin diye maalesef uyuşturucu tedarikçisi durumuna düşmektedirler. Asıl unutulmaması gereken, dört yılda yakalanan 274 bin insan hayatı ve yine aynı sayıda aile, insanlık düşmanlarınca karanlığa mahkum edilmiştir. Bunun yanında, haksız ve kolay kazanç yollarını kullanarak servet edinmek isterken yakalanan uyuşturucunun yok edilmesi oldukça mantıklıyken insanların bu amaçla girdikleri riskler, hapishanelerde geçirdikleri günler ve bu ticareti gerçekleştirmek için harcadıkları maddi yatırımlar hiç te azımsanamayacak miktarda milli servetin yok olması anlamına gelmektedir." dedi.
"SORUN BİR GÜNÜN DEĞİL, SÖZ KONUSU İNSAN HAYATI"
Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu olarak, bu tür sorunun sadece bir gün içerisinde gündeme alınarak geri kalan 364 gün unutulmasını kabul etmediklerini ifade eden Tezemir, söz konusu olanın bir anneyi, bir babayı veya sevgiliyi mutlu etmek değil 'insan hayatı' olduğuna dikkat çekti. Tezemir, şunları ifade etti:
"Bu mücadelenin günü her gündür, faaliyetler her gün yapılmalıdır. Sadece basın karşısına çıkarak 'bakın biz bunları yapıyoruz, üç beş gün çadır kuruyoruz, sizi eğitiyoruz' demek, yanına bir iki ünlü insanı alarak kamera karşısına geçmek bağımlı ailelerine hakarettir. Böylesi bir günün amacı ve anlamı, sadece yukarıda da belirttiğim gibi bu işin mücadelesini yapan polisi, askeri ve Milli İstihbarat personelini başarılarından dolayı toplum önünde, medya önünde takdir etmek ve ödüllendirmek olmamalıdır. Aksi halde Uyuşturucuyla Mücadele Günü diye bir günü kutlamak veya anmak sadece reklam veya şov yapmaktır ve dünyanın en anlamsız günü olmaktan daha ileriye gitmemektedir. Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu, çözüm üretmek amacıyla kurulmuş olmayan ve içinde mantıklı çözümlerin bulunmadığı herhangi bir bağımlılıkla mücadele gün veya haftasında organizasyon yapmama ve düzenlenen organizasyonlara katılmama kararı almıştır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz