Adem YAZICI / ANKARA, (DHA)-RAHİM ağzı kanserinin kadınlarda sık görülen kanserlerden biri olduğu belirtilerek, erken tanının önemine dikkat çekildi. Ankara Özel Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde eşzamanlı olarak uygulanmaya başlanan Işıkla Tarama Teknolojisi ile Servikal Haritalama yöntemi ile rahim ağzı kanserinin erken tanısında devrim niteliğinde büyük kolaylık sağadığı belirtildi. Işıkla Tarama Teknolojisi yardımı ile rahim ağzının taranıp, bu yöntemle smear testine nazaran çok erken evrede, atipik hücre dökülmesi gerçekleşmeden önce dahi kanser öncülü hücresel değişiklikleri yakalayabildiği kaydedildi. Ayrıca bu yönteme dair bilimsel çalışmaların, özellikle rahim ağzı kanalındaki kanser öncülü değişikliklerin yüzde 100 doğruluk oranı ile tespit edilebileceğini kanıtladığı öne sürüldü.
Ankara Özel Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Direktörü Prof. Dr. Aydan Biri ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği hekimi Prof. Dr. Tamer Mungan, gelişmiş ülkelerde rutin tarama programları sayesinde kadın kanserleri içinde 3'üncü sırada, gelişmekte olan ülkelerde ise ilk sıralarda görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Biri ile Mungan, rahim ağzı kanserinin taranabilmesi ve erken tanı konulabilmesinin önemine dikkat çekerken, geç tanı konulduğunda ise ölümcül sonuçlar verdiğini belirttiler. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geliştirilen Multımodal Hyperspectroscopy (MHS) Işıkla Tarama Teknolojisi sayesinde Rahim Ağzı Kanserinin erken evrede tespit edilmesinde devrim niteliğinde gelişmeler sağladığı kaydedildi. Yöntemin, dünya ile aynı anda Türkiye'de kullanılmaya başlandığı belirtildi. Ankara Özel Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Işıkla Tarama Teknolojisi ile Dijital Servikal Haritalama sistemini birleştirdi. Bu sayede rahim ağzı muayenesi ile şüpheli görülen durumların ileri incelemelerinin aynı anda yapıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, gerek görülmesi halinde eş zamanlı biyopsi alma imkanı da sağlayan bu teknoloji sayesinde sonuçları hemen verdiği kaydedildi.
Prof. dr. Aydan Biri ile Prof. Dr. Mungan yaptıkları açıklamada, 1-2 dakika içerisinde muayene masasında uygulanan Işıkla Tarama Teknolojisinin hiçbir ön hazırlık gerektirmediği ve sonuçların hemen verilerek gereken tedavilerin de zaman geçirmeden başlatıldığına dikkat çektiler.
DÜZENLİ JİNEKOLOJİK MUAYENENİN ÖNEMİ
Düzenli jinekolojik muayenenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aydan Biri, "Aktif cinsel yaşama başlayan tüm kadınlar her yıl düzenli jinekolojik muayeneyi hayatının olmazsa olmaz kuralı haline getirmelidir. Rahim ağzı kanseri oldukça yavaş ilerlediği gibi erken evrede maalesef çok belirti vermiyor ve büyük oranda rutin tarama ve muayenelerde tespit ediliyor. Bu aşamada tespit edilen kanser öncüsü erken lezyonlar yüzde 100 tedavi edilebiliyor. Fakat rutin kontrollerin ve tarama testlerinin atlandığı durumlarda kanser öncüsü lezyonların, kansere dönüşümü söz konusu oluyor. Bu durumda belirtiler ortaya çıkıyor. Bunlar genelde, özellikle cinsel ilişki sonrası kanama olmak üzere, anormal kanamalar şeklinde karşımıza çıkıyor. Adet arası kanama, normalden daha fazla kanama ve daha uzun süren adet dönemleri, cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz sonrası kanama, devamlı vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, bacaklarda ağrı gibi bulgular verebiliyor" dedi..
Düzenli tarama ile erken teşhis edilebilen ve önlenebilen tek jinekolojik kanser türü nün rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Biri, "Bu yüzden rahim ağzı bölgesinde oluşabilecek hücresel anormallikleri erken dönemde tespit ederek, kansere dönüşmeden tedavi etmenin en önemli ayağını düzenli ve etkili bir jinekolojik muayene ve tarama programı oluşturmaktadır. Önemli olan, rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir ve en çok dikkat edilmesi gereken husus erken tanıdır" dedi.
İLERİ İNCELEME EŞZAMANLI GEÇEKLEŞİYOR
Ankara Özel Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği hekimi Prof. Dr. Tamer Mungan ise gelişmiş ülkelerde rutin tarama programları sayesinde kadın kanserleri içinde 3’üncü sırada yer alırken, gelişmekte olan ülkelerde ilk sıralarda görüldüğünü belirtti. Mungan, "Dünya genelinde, kadın kanserleri içinde rahim ağzı kanseri taranabilmesi ve dolayısıyla erken tanı konulabilmesi açısından oldukça önemlidir. Geç tanı konulduğunda ölümcül sonuçlar veren bu kanserler, erken dönemde tanı ile tamamen tedavi edilebiliyor. Geleneksel rahim ağzı kanseri değerlendirme metodu smear adı verilen sitoloji incelemedir. Bu yöntemle yüzde 60-65 oranında erken tanı mümkün olabiliyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz