17 Ağustos 1999 depreminin ardından Yenikent bölgesinde inşa edilen ancak aradan geçen süre zarfında atıl duruma düşen Kalıcı İşyerleri’nin kamuya kazandırılması konusu meclis gündemine geliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’da gerçekleştirdiği Sakarya ziyaretinde bizzat talimatını verdiği Kalıcı İşyerlerinin Kamuya Kazandırılması konusu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edildi.
7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Adetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna eklenecek bir geçici maddeyle Kalıcı İşyerlerinde yaşanan hukuki sıkıntının aşılması öngörülürken, tasarının önümüzde ki hafta TBMM Genel Kurul’unda görüşülmesi bekleniyor.
Kanuna eklenecek geçici 23. Madde uyarınca 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde meydana gelen depremlerde işyerleri ağır hasar görerek hak sahibi olan ve kendilerine teslim edilen işyerlerini son iki yıl içinde kullanmayanlar, borçlanmasını yapmasına rağmen üst üste üç taksitini yatırmayanlar ve taksitlerini ödeyenler maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvurabilecek. Başvuruda bulunanların hak sahiplikleri İl İdare Kurulu kararı ile düşürülecek.
Hak sahipliği düşürülen işyeri sahiplerinden herhangi bir tazminat talep edilmeyeceği gibi, hak sahipleri haklarının düşürüldüğü güne kadar ödedikleri tutarı Afet ve Acil Durum Başkanlığından kanuni faizi ile birlikte geri alacaklar.
7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Adetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’a eklenecek geçici madde ile ilgili konuşan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, “Sayın Başbakanımızın Sakarya ziyaretinde verdiği talimat gereği çalışmalarımıza hemen başlayarak geçici kanun maddesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçirdik. Geçici madde Genel Kurulda kabul edildikten sonra gerekenler yapılacak. Bu çalışmayı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Sakarya ziyaretinin bir bereketi olarak görüyoruz. Yıllardır yeni yerleşim bölgemizde kanayan bir yara olan bu sorun böylece çözülecek. Bu binalar bulundukları bölgede ihtiyaç duyuldukları alanda kullanılacak” dedi.
Depremin ardından 3 katlı olarak inşa edilen 20 kalıcı konut, bugünkü bedeli ile 60 milyon TL’ye mal olmuş ancak yapısı itibari ile ticarete elverişli olmamasından dolayı esnaflardan rağbet görmemişti. 10 yıldır atıl durumda bekleyen kalıcı işyerlerinin kamuya kazandırılmasının ardından binaların yurt, aile sağlığı merkezi, lojman, sosyal donatı alanı gibi branşlarda değerlendirilmesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz