YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şanlıurfa'da Çölyak Hastası Sayısı, 3 Yılda 18'den 417'ye Ulaştı

Şanlıurfa’da son 3 yıl içerisinde kayıtlı çölyak hastası sayısı 18’den 417'ye yükseldi.Giderek sayıları artan ve...

Şanlıurfa’da son 3 yıl içerisinde kayıtlı çölyak hastası sayısı 18’den 417'ye yükseldi.

Giderek sayıları artan ve kayıtlı hasta sayısı kadar da kayıt olmayan çölyak hastasının bulunduğu kentte, Şanlıurfa Belediyesi yılda 12 tonun üzerinde glutensiz un dağıtmaya başladı. İnce bağırsak hastalığı olarak tanımlanan ve hiçbir şekilde tahıl tüketemeyen çölyak hastalarının feryadına kulak veren Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 2009 yılının Kasım ayında düzenlediği halk toplantısında gelen talep üzerine girişimde bulundu. İlk etapta müracaat eden 18 çölyak hastasına proteinsiz unu ücretsiz dağıtmaya başlatan Fakıbaba, hastalara yardımcı olmak için milyonlarca para harcadıklarını söyledi. Geçen yıl hasta sayısın 300 civarında olduğunu bu yıl ise belediyenin 417 çölyak hastasına Gıda Bankası aracılığıyla proteinsiz unu ücretsiz dağıttığını ifade etti. Fakıbaba, "Piyasa fiyatı oldukça pahalı olan bu un Türkiye genelinde kısıtlı üretiliyor. Çölyak hastası olmak ve glutensiz gıda ile beslenmek çok zor bir yaşam. Bunu yaşayan bilir. Amacımız topluma katkıda bulunmak" dedi.

Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Çocuk Hastanesi doktorlarının tespitine göre, Şanlıurfa’da şu an 417 hasta biliniyor ancak gizli hasta sayısının da bunun kadar olduğu belirtilirken, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu Şanlıurfa’daki çölyak hastalarının dernek kurarak seslerini daha iyi duyuracağı bildirildi. Akçakale ilçesine bağlı Ekinyazı köyünden Mahmut Töremen’in, Gül (14) ve Elif (4) isimli iki çocuğu da belediyenin dağıttığı proteinsiz undan her ay alıyor. 8 çocuk babası Mahmut Töremen, iki çocuğunun daha gelişimlerinin iyi olmadığını, çölyak hastası çıkacağı korkusuyla doktora gitmediğini söyledi. Şanlıurfa Belediyesi Gıda Bankası'ndan her ay proteinsiz un alan Töremen, çocuklarının çölyak hastalığına yakalandığını çok geç fark ettiğini belirtti. Töremen, belediyenin dağıttığı un sayesinde çölyak hastası çocukların şimdi ekmek ve pasta yiyebildiğini aktardı.

Şanlıurfa merkeze bağlı Payamlı köyünden Halime Bingöl, Siverek Kapıkaya beldesinden Sevgi Teker de çölyak hastalığının pençesinde olan hastalar arasında yer alıyor. Halime Bingöl, Türkiye’de çok fazla üretilmeyen proteinsiz unu bulmakta zorlandıkları için, belediyenin kendilerine sahip çıkmasına minnettar olduklarını söyledi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR

İlk kez 1888'de tanımlanan çölyak hastalığı (glutene duyarlı ince bağırsak hastalığı), genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immunolojik ve multifaktöriyel bir hastalık olarak biliniyor. Genetik olarak yatkın bireylerin gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları almaları, yaşamın herhangi bir anında önemli bir sağlık sorunu oluşturuyor. Çocukluk çağı hastalığı olmayan çölyak, glutenli gıdanın ilk verildiği günlerde başlayabileceği gibi, 80 yaşında bile bilinmeyen nedenlerle aniden ortaya çıkabiliyor. Tanı gecikmesi; boy kısalığı, bağırsak kanseri, kemik erimesi, diyabet gibi farklı hastalıklara yol açabiliyor. İlaç tedavisi olamayan bu hastalığın tek tedavi yönteminin yaşam boyu glutensiz beslenme olduğu belirtiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler