YEMEK

Saraçoğlu uyardı: Sahurda bunları yemeyin

Ramazan ayında aşırı yağlı ve tatlı gıdalar tüketmek metabolizmada değişikliğe ve ramazandan sonra hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Ramazan ayındaki farklı beslenme programının sağlığımıza olumsuz anlamda etki etmemesi için uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. İşte Saraçoğlu'ndan sahur ve iftar için beslenme önerileri...

Saraçoğlu uyardı: Sahurda bunları yemeyin

Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu da, orucun zeytin, incir ya da hurma ile açılmasını önerdi.

Saraçoğlu, "Daha sonra çorba tüketilir. Sonra sofradan kalkarsınız, akşam namazınızı kılarsınız. Tekrar sofraya oturduğunuzda çok yağlı olmayan ve katı yağların kullanılmadığı sebzeli yemekten bir kap tüketilir. Bu şekilde iftar yapılabilir" dedi.

İftar ve sahur vakitlerinde tüketilen yiyeceklerin aşırı yağlı ve tatlı olmaması gerektiğini kaydeden Saraçoğlu, özellikle sahurda bu tarz besinlerden uzak durulmasını istedi.

Orucu zeytin, incir ya da hurma ile açın

Sahur menüsü ile ilgili de açıklamalarda bulunan İbrahim Saraçoğlu orucun zeytin, hurma ya da incir ile açılması gerektiğini sonrasında çorba ile devam edilebileceğini belirtti. Saraçoğlu, sahur için sebzeli ürünlerin daha uygun olduğunu söyledi.

Zengin sofralardan kaçının

Dengeli beslenmenin öneminden de bahseden Saraçoğlu, eskiden sofraların bugünkü kadar zengin ve çeşitli hazırlanmadığını dile getirerek, bunun büyük israf olduğunu ve kaçınılması gerektiğini belirtti. Saraçoğlu, şunları söyledi:

"Son yıllarda Ramazan'da insanlar aşırı derecede tatlı ve yağlı gıdalar tüketiyorlar. Ramazan'dan çıktıktan sonra veya Ramazan'ın son haftasına baktığımızda kalp krizi geçirenler, stent takılanlar, hastaneye koşuşturanları görürsünüz. Metabolizma hastalıkları hep ramazandan sonra ortaya çıkıyor. Şeker, diyabet... Yok 'kolesterolüm yükseldi, insülin direncim gelişmiş' şeklinde metabolizma hastalıklarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Onun için Ramazan'da ölçülü beslenmeye dikkat etmeliyiz."

Tuz tüketimine dikkat

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu sahurda pilav yerine patates tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini önerirken tuz tüketimi konusunda da uyarılarda bulundu. Brokoli ve karnıbahar tüketilmesini tavsiye eden Saraçoğlu, mercimek ve ıspanak gibi yemeklerde fazla yağ tüketilmemesi gerektiğini, çayın ise belirli miktarda tüketilmesi gerektiği anlattı.

Sahurda tatlı baş ağrısı yapabilir

Prof. Dr. Saraçoğlu, sahur menüsünde tuz tüketiminde dikkatli olunmasını önererek, pirinç pilavı yerine patates yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sahurda tatlı tüketiminin gün içerisinde baş ağrısına yol açabileceğine dikkati çeken Saraçoğlu, "Çay içilebilir ama çok fazla içilmemeli, çünkü vücuttan su attırıyor. Brokoli, karnıbahar çok fazla tüketilmeli. Mercimek, ıspanak folik asit açısından çok iyi ancak çok fazla yağ kullanılmamalıdır" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler