YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Saski Genel Müdürü Rüstem Keleş’in Açıklaması

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’da kaynak suyu arama denetimlerinin...

Saski Genel Müdürü Rüstem Keleş’in Açıklaması

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’da kaynak suyu arama denetimlerinin tek elden yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bir su firması bir aydır Kurtköy’de arama çalışması yaparken içme suyumuzu bulandırıyor. Buna bir şey yapamıyoruz” dedi.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’da 2 internet sitesinin ortak yayınladığı canlı yayın programında Sakarya’da su politikaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sapanca Gölünün insani kullanım önceliği olmasına rağmen TÜPRAŞ'ın buradan tahminlerine göre 30 milyon metreküp proses amaçlı su çektiğini dile getiren Keleş, “Sapanca Gölü insani kullanımın öncelikli olması gerektiği bir içme suyu kaynağımızdır. Ancak özellikle Kocaeli bölümünde sanayi amaçlı su çekilebiliyor. Örneğin TÜPRAŞ şu anda tahminlerimize göre 30 milyon metreküp suyu çekip soğutma amaçlı kullanıyor. Sakarya’nın kullanımın 60 milyon metreküp olduğunu düşünürseniz firmanın çektiği su daha net olarak belli olacaktır” dedi.

Su kaynaklarıyla ilgili planların ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde geleceğe dönük yapılandırılması gerektiğini belirten Keleş, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Sapanca Gölünün özel hükümlerle korunması konusunda bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Keleş, İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi ile ortaklaşa yürütecekleri proje ile Sapanca Gölünün korunması için kendine has şartları belirleyeceklerini belirtti.

Doğal kaynak sularının tek elden kontrol edilmesi amacı ile yetkinin SASKİ’ye geçmesinin bu özel hükümler arasında yer alıp almayacağına ilişkin sorulan soruya Keleş, "Şu an mineralli sularla ilgili yönetmelik konusunda dava açtık. Bu dava devam ediyor. Kesinlikle bu konunun takipçisi olacağız. Doğal Kaynak Suyu arama ruhsatlandırma ve kontrol işlemlerinde yetki SASKİ’de olmalı. Şu anda bir su kanunu hazırlanıyor. Bu kanunda bunun yer alması için geçtiğimiz hafta bakanlık müsteşarımız ile görüştük ve durumu çok net şekilde ifade ettik. Bir firmanın burada yaptığı hatadan dolayı ceza bize kesiliyor. Ancak kontrol bizde değil Sakarya İl Özel İdaresinde. Bunun bize geçmesi gerekiyor. Yani Sapanca Gölü havzasının tek elden yönetilmesi Sapanca Gölünün korunması için şart” diye konuştu.

Keleş, ayrıca Sapanca’da su firmalarının çalışmalarında bazı kusurlar olduğunu belirterek, “Bir su firması bir aydır Kurtköy’de arama çalışması yaparken içme suyumuzu bulandırıyor. Buna bir şey yapamıyoruz. Yeni kanunda birçok konu çözüme ulaşacak. Sapanca gölü havzası belirli firmalar tarafından paylaşılmış. Bizim su aldığımız kaynakları bulandırıyorlar ve bunun önlenmesi gerekiyor. Geçmişte Sakarya Nehri’nden su içilebilirken şimdi su içilemez duruma geldiğini düşünürsek şimdi Sapanca Gölü de aynı tehlikeyi taşıdığını görmeliyiz” dedi.

Akçay Barajında şu anda son sondajların yapıldığını ve en geç yılbaşında ihaleye çıkacağını belirten Keleş, buradan şehre verilecek suyun kalitesinin çok yüksek olduğunu da dile getirdi. Ballıkaya Barajı’nda da çalışmaların sürdüğünü belirten Keleş, Akçay ve Ballıkaya projelerinin hayata geçmesinin ardından Sapanca Gölünün rahatlayacağını dile getirdi.

Keleş, Hızır İlyas Tepesinde yapımı devam eden ve Ekim ayında su verilmeye başlanacak olan tam otomatik arıtma tesisinin Türkiye’de alanında bir ilk olduğunu da vurgularken, Türkiye’nin en kaliteli içme suyunu Sakarya’ya kazandıracaklarını söyledi. 1 milyon kişiye hizmet edebilecek ölçüde planlanan arıtma suyu tesisinin insansız olarak çalışabildiğini belirten Keleş, Hızır İlyas Tepesinde ki bu tesis ile birlikte toplam 6 arıtma suyu ve depolama tesisi inşa edeceklerini söyledi.

Keleş, “Bu arıtma tesisini yapmakla SASKİ su kalitesi konusunda en üst seviyeye geldi. 4’üncü isale hattından sonra bir daha su kesintisi olmayacak. Eldeki tesislerin ve envanterlerin planlamasını yaptık. Büyükşehir sınırları geliştiği zaman dahi kaynakların çok uzun yıllar yeterli geleceğine inanıyoruz. Bu suyun kaçak ve insani kullanım amacı dışında kullanılması konusunda herkes savaşmalı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler