EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şehirler arası nasıl yazılır? Şehirler arası ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türk Dil Kurumu (TDK) güncel yazım kılavuzu ile internet ortamında hizmet vermektedir. Birçok kelimenin nasıl yazıldığı bu güncel sözlük sayesinde online olarak sorgulanabilmektedir. Bu sayfada en çok sorgulanan sözcük tipleri bitişik ya da ayrı yazılması gerekenlerdir. Bu sözcüklerden biri de ‘şehirler arası’dır. Peki Şehirler arası mı, şehirlerarası mı? Şehirler arası nasıl yazılır, TDK'ye göre anlamı ve doğru kullanımı nedir?

Şehirler arası nasıl yazılır? Şehirler arası ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelimelerin doğru yazılması oldukça önemlidir. Ancak hem yazımda hem söylenişte bazı yanlışlar yapılır. Bu hataların yapılmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle Latin dilleri gibi yabancı dillerden Türk diline girmiş sözcüklerde bu durum görülmektedir. Ayrıca Türk dilinde Arapça, Farsça kökenli pek çok kelime de bulunur. Sanat, meslek, spor gibi alanlardaki kavramları karşılayan terim, anlamlı sözcüklerde sık kullanılmadığı için yazım yanlışlarına sebep olur.

Birleşik kelimeler gibi farklı yapı özelliklerine sahip sözcüklerin yazımında da hatalar yapılmaktadır. Bu hatalar düzeltilmez ise büyük bir bilgi kirliliği yaşanabilir. Bu nedenle Türk Dil Kurumu kelimelerin doğru yazımları ile ilgili birçok kılavuz hazırlamıştır.

Şehirler arası nasıl yazılır?

Günümüzde en sık yanlış yazılan kelimelerin birleşik kelimeler olduğu görülmektedir. Yazımı konusunda kafa karıştıran kelimelerden bir tanesi ''şehirler arası'' olarak öne çıkmaktadır. Şehirler arası, Türkçede sık kullanılan kelimelerin başında gelir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime, 2 veya daha fazla şehir arasında ulaşım, iletişim sağlayan, kentler arası anlamına gelmektedir. Türkçede sıfat olarak kullanılır.

Şehirler arası kelimesi, iki farklı sözcükten oluştuğu için ayrı mı yoksa birleşik mi yazılacağı merak konusudur. Bununla birlikte bazı kelimeler arası ulama olayları söz konusudur. Bu sebeple, söylenirken tek bir kelimeyi ifade eder gibi ağızdan çıkarlar. Türkçe, konuşulduğu gibi yazılan bir dil olsa dahi yazı dilindeki kurallar aksini gösterebilir. Birleşikmiş gibi telaffuz edilen şehirler arası yazımı hatalı olarak kabul edilir. Kelimenin şehirler arası biçiminde ayrı yazılması doğru olandır.

Şehirler arası ayrı mı yazılır?

Türkçe kelimeler anlam ve yazım kurallarına uygun bir biçimde ifade edildiğinde bir anlam kazanırlar. Yazı dilindeki kurallara uyulması sayesinde anlamlı cümleler kurulur ve etkili bir iletişim gerçekleşir. Ancak, bazı birleşik kelimeler gibi kelime gruplarının doğru yazım biçimleri konusunda tereddüt yaşanır. Yazım kurallarına uymaya özen gösteren kişiler, şehirler arası bitişik mi yazılır sorusunu sorarlar. TDK yazım kılavuzlarına göre şehirler arası ayrı olarak yazılması gereken bir kelimedir.

Şehirler arası doğru yazılışı

Türkçedeki her dil ögesinin anlamı ve doğru kullanımı noktasında yetkili merci Türk Dil Kurumudur. Akıcı ve anlamlı bir iletişim gerçekleştirebilmek için yazım kurallarına uymak gerekir. Şehirler arası kelimesinin çoğunlukla bitişik yazıldığı görülür. Ancak, şehirler arası TDK sözlüklerine göre ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Doğru ve yanlış kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir:

  • Şehirlerarası (Yanlış kullanım)
  • Şehirler arası (Doğru kullanım)
    Keşfet


En Çok Aranan Haberler