YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Şekeri Hayatımızdan Çıkarmanın Yolları

    Şeker bizi daha sağlıksız hale getiriyor ama hala çılgınlar gibi tüketmeye devam ediyoruz. Bunun için size şekeri aratmayacak alternatif tarifler hazırladık!

    Şekeri Hayatımızdan Çıkarmanın Yolları

    Şekerli ürünler üreten gıda sanayi devleri, konu obeziteye gelince yağ gruplarını suçlu buluyorlar fakat konu diş çürüklerine geldiği zaman yağ grupları suçlanacak besin grubu olmaktan çıkıyorlar. Aynı zamanda, yapılan son çalışmalar İngiltere’deki yetişkin insanların üçte ikisinin ya obez ya da kilolu olduğunu gün ışığına çıkartmıştır.


    Kahvaltıda tüketilen şeker miktarına dikkat!

    İngiltere Halk Sağlığı Kurumunun (PHE) güçlü raporu, çok fazla şeker yediğimizi ve bunun bizim sağlımız için oldukça kötü olduğunu özetliyor ve şekerin obeziteyle doğrudan alakalı olduğunu gözler önüne seriyor.
    Raporun da bir parçası olarak, İngiltere Halk Sağlığı Kurumu ( PHE) şeker tüketimi üzerine önemli başlıklar yayınladı. Aslında, kahvaltıda yabanmersinli kek yanında vanilyalı latte’nin pek de zararlı olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat gerçek şu ki, ikisi birlikte günlük şeker ihtiyacımızdan bize daha fazlasını sağlıyor (yaklaşık 6 çay kaşığı şeker - 30g).


    Şeker birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkarıyor.

    Yapılan çalışmalara istinaden son 20 yılda bulunan 700.000 yeni kanser vakasının obeziteyle ve aşırı kiloyla bağlantılı olması ve kanserin yanı sıra tip 2 diyabete, kalp hastalıklarına ve kalp krizlerine sebep olduğu ortaya çıktı. Sağlık uzmanları neredeyse 15 yıldır obezitenin artmasının doğurabileceği sonuçlar hakkında uyarılarda bulunuyorlar. Dünyanın farklı yerlerinde şeker kullanımını bilinçlendirme adına kampanyalar gerçekleşiyor. Kampanyanın da bir bölümü olarak, akıllı telefonlarınız ile kullanabileceğiniz ve yiyeceğiniz ürünün barkodunu okutarak içerisinde ne kadar şeker olduğunu göreceğiniz “Sugar Smart” adlı bir uygulama geliştirilmiştir. Geçen hafta ise 'Obezite Bilinci Haftası' olarak adlandırıldı


    Şeker tükeminin artmasına çözüm: vergi arttırımı!

    Uygulanan kampanyaların yanı sıra İngiltere'de şekerli içeceklere vergi arttırımı getirilmesi isteniyor. Fakat hükümet bu vergi arttırmasını Ekim 2015’te reddetmişti. Ancak, sağlık lobisinden gelen baskı uluslararası süper market zincirlerinin (Tesco, Aldi, Morrisons, the Co-op ve Asda) şeker kullanımını azaltmak için yaptığı destekle iki katına çıktı ve bu baskı hükümeti bu vergi konusunu tekrar gözden geçirmeye sevk etti.


    Kutu içeceklerin besinsel olarak hiçbir faydası yok!

    Birçok genç günde ortalama 1 kutu alkolsüz, şekerli içecek tüketiyor (Kola, meyve suyu vs.). Bir kutuda bulunan yaklaşık olarak 9 çay kaşığı şeker, günlük almaları gereken, tavsiye edilen miktardan fazla olmakla birlikte besinsel olarak da bir yarar sağlamıyor. Eğer bu ürünlerin fiyatları gençleri bu içeceklerin diyetlerini seçmeye sevk ederse (örneğin kola yerine diyet kola), sağlık açısından ciddi bir fayda sağlamış olacak. Şeker kontrolünü sağlamak adına alınan gazlı ve şekerli içeceklerin diyetini tercih edin ve tüketimi aza indirgeyin. Ancak en sağlıklısı ve doğru olanı tabii ki de bu ürünleri hiç tüketmemek.


    Önce şekerin ne olduğunu anlayalım.

    Çok sayıda şeker formu olmasına karşın, marketlerden paketlerle aldığımız şeker sakaroz olarak adlandırılır. Sakaroz, früktoz ve glikoz moleküllerinin birleşiminden oluşmuştur. Bal, sabır otu nektarı, akçaağaç nektarı gibi doğal tatlandırıcılar en az bir ya da birkaçını içerir. ( glikoz, früktoz ve sakaroz). Keza, meyveler daha düşük konsantrasyonda dahi bu şeker gruplarını içerir. Fakat meyve suları ve buzlu meyveli içecekler, kolada bulunan şeker miktarı kadar şeker içerebilir.
    Şeker kaynağını düşünmeksizin, vücut şekerleri enerji elde etmek için aynı şekilde kullanır fakat vücut birden şeker alımından ziyade daha yavaş bir şekilde şeker alımını tercih eder.


    Nasıl alışveriş yapmalı?

    Bahsedeceğimiz alışveriş konusu biraz uzun ancak hepsi de bilinmesi gereken şeyler. Kek veye bisküvi gibi gıdaların yerine kuş üzümü ya da çörek gibi daha az şeker içeren gıdaları kullanabilirsiniz. Alkollü içecekleri de daha az şeker içeren içeceklerle değiştirmek mümkün. Fakat unutmayınız ki, bir bardak şarap, elma şarabı ya da sıklıkla tüketilen bira da bol miktarda şeker içerir.

    Ürünlerin etiketinde şeker hakkında ki bilgiler detaylı olarak yazsa da, doğal olarak bulunan şeker (meyve, sebzede ve tatlandırılmamış süt ürünlerinde bulunan ve tüketilmesinde bir sakınca görülmeyen grup) ile sonradan, işleme esnasında katılan şekerin farkını belirtmemektedir. Bazı gıdalar şeker seviyelerini gösteren renk kodlu panellere sahiptir. Fakat bunlar detaylı bir gösterge sunmamakla birlikte net olarak şeker miktarını da göstermez. İzlenecek en iyi yaklaşım ise paketlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak tüketicekseniz bile içerisinde doğal şeker bulunan ürünleri tercih etmek olsun.. Bir diğer yöntem ise satın aldığınız meyve sularına bir sınırlama koymanız ve günlük içeceğiniz miktarın 150 mL den fazla olmamasına özen göstermenizdir. Bunlar küçük adımlar olarak görünse de sizi doğru adrese götürecek başarılı adımlardır.


    Nasıl pişirilmeli?

    Şeker, gıdaların tadı için çok önemli bir unsur olmasının yanı sıra gıdanın yapısını kazanması açısından da önemlidir. Şeker kullanmak yerine yemeklerinizi pişirirken meyveleri kullanarak şekerinden yararlanabilirsiniz yanı sıra bal da yiyeceklerinizi tatlandırmak için oldukça önemli bir malzemedir. Son zamanlarda hit olan doğal tatlandırıcılar da kurtarıcınız olacaktır.

    Kaynak

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler