Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Tekirdağ Müdürü Mahmut Kotan, Tekirdağ'da aktif çalışan 3 kişinin bir emekliyi finanse ettiğini belirterek, bunun Türkiye ortalamasının üzerinde bir oran olarak göze çarptığını söyledi.
Kotan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da kayıt dışı sigortalı çalıştıran iş yerleri ve sigorta primlerini düzenli yatırmayan işverenlerle ilgili çalışma yaptıklarını belirtti.
İl genelinde denetim elemanları vasıtasıyla sektörel bazda bir çalışma yapılacağını ifade eden Kotan, özellikle Çorlu, Çerkezköy, Hayrabolu ve Malkara ilçelerindeki muhasebe büroları, deri işletmeleri ve tekstil atölyeleri gibi kayıt dışı istihdamın sektörel olarak yoğun olduğu bölgelerde bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Kotan, yapılan çalışmadaki ana amacın tahsilatı arttırmak olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Sektörel bazda denetimlerimizi hızlandıracağız. Örneğin, inşaat sektöründe ciddi şikayetler var. İnşaat sektörü çalışmamızda, denetim elemanlarımızı tek tek inşaat firmalarına göndererek inceleyeceğiz. Bu bizim kayıt dışılıkta sahada denetimimiz olacak. Saha mücadelemizi yürüteceğiz. İcra servisindeki arkadaşlarımız da bilgisayar sistemi üzerinden haciz koyma, menkul veya gayrimenkul bankadaki mal varlığını, bankalara yazı yazmak suretiyle kurumun hesabına aktarılmasını sağlayacağız. İşletmeler, 1 lira bile borcu olsa teşviklerden faydalanamıyor. Biz, 1 liranın peşinde değiliz. 100 bin lira borcu olanlarla ilgili özel bir çalışmamız var."
Mahmut Kotan, taşeron şirketler üzerindeki denetimlerini de arttıracaklarını ifade etti.
-Tekirdağ'da nüfusun üçte biri aktif sigortalı-
Kotan, Trakya'nın, sanayi bölgesi olması nedeniyle istihdamın yoğun olduğunu dile getirerek, bu anlamda kayıt dışı istihdamın önlenmesine önem verdiklerini söyledi.
Mahmut Kotan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tekirdağ'da toplam aktif sigortalı sayımız 253 bin 887 ve bu oran il nüfusunun üçte birine denk geliyor. Bu ciddi bir rakam. Toplam emekli sayımız ise 96 bin kişi. Tekirdağ'da aktif çalışan 3 kişi, emekli bir kişiyi finanse ediyor. Bu, Türkiye ortalamasının üstünde bir oran olarak göze çarpıyor."
Türkiye'de artık herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alındığını hatırlatan Kotan, Tekirdağ'da 38 bin 751 kişinin yeşil kartı bulunduğunu, 38 bin kişiden gelir testi yaptırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) 17 bin kişinin başvurduğunu kaydetti.
Kotan, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sevk zincirine tabi olduğunu, devletin sağladığı sağlık hizmetinden sevk zincirine uymak suretiyle yararlanabildiklerini anlatarak, "Buna uymak şartıyla her türlü katılım paylarından da muaftırlar. Biz, hastanelerde belirli bir miktar katılım payı ödüyoruz. Bu ücretler, hastaneden veya eczanelerden tahsil edilir. Bu kişiler, hastane veya eczanelerden kesilen bu katılım ücretlerini faturaları ile birlikte SYDV'lerden alabilirler" diye konuştu.
Kotan, zaman, zaman tebdil-i kıyafetle vatandaş gibi görünerek servislerdeki personelini denetlediğini ve tamamen vatandaş odaklı bir kurum kültürü oluşturmak için bu denetimleri yaptıklarını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz