Şırnak Çevre Platformu, kurulacak olan termik santral için Şırnaklıları duyarlılığa çağırdı.
Şırnak Barosu adli yardım bürosunda basına açıklamada bulunan Şırnak Çevre Platformu, termik santralin amacının yöredeki doğayı, tarihi, kültürü ve toplumsal değerleri yok etme projesi olduğu Şırnak il ve ilçelerinde yaşayan insanların gerekse de bu konuda duyarlı diğer bütün kesimlerin ortak bir mücadelesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Çevre platformu adına basına açıklamasını okuyan Av. Mesut Gerez, Şırnak'ta Cudi eteklerinde yapılması planlanan termik santralin kurulma amacının yöredeki doğayı, tarihi, kültürü ve toplumsal değerleri yok etme projesi olduğunun açık olduğunu belirterek, "Bu zehirleme projesinin yaratacağı çevresel bir felaketin önüne geçebilmek için gerek Şırnak il ve ilçelerinde yaşayan insanların gerekse de bu konuda duyarlı diğer bütün kesimlerin ortak bir mücadelesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bizler zehirleme projesine karşı yapılacak yasal bir mücadelenin ancak Şırnak halkını temsil edecek bir platform aracılığıyla yürütülebileceği kanaatindeyiz. Şırnak'a ve Şırnak halkına zarar verecek her türlü girişime karşı örgütlü bir tepki ortaya koyabilecek bir oluşum olması gerekmektedir" dedi.
Bölgenin kurulması olası bir termik santralden elde edilecek elektrik enerjisine gereksinimi olmadığını kaydeden Gerez, şöyle konuştu:
"Hele de bölge çok daha temiz ve yararlı olan rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatiflere sahipken. Şırnak'la ilgili hazırlanmış mevcut raporlarda termik santralin tam bir zehir yuvası olduğu sabittir. Yakılacak kömürden elde edilecek külün radyasyon açısından zararları nedeniyle inşaat sektöründe veyahut yol yapımında kullanılmaması ve Şırnak ilinde depolanacak olması zehri kat be kat artıracaktır Bu durum Türkiye Atom Kurumu Başkanlığının Şırnak Termik Santrali için sunduğu rapordan açıkça anlaşılmaktadır. Yüksek radyolojinin yol açacağı hastalıklar; kronik akciğer hastalıkları, astım, damar hastalıkları ve kanserdir. Termik santralin insan sağlığı açısından ölümcül hastalıklara sebebiyet vereceği, yaşam kalitesini düşüreceği, ortalama yaşam süresini kısaltacağı yaşanan örneklerden bilinmektedir. Çevresel etkileri açısından Şırnak'ın tarım bölgesi olduğu da dikkate alındığında buna ilişkin faaliyetlerin sona ermesine ve tabiat güzelliklerimizin yok olmasına neden olacak, Ayrıca yaşamın temel unsurları olan hava ve temiz su kaynaklarında önüne geçilemez kirlenmeler meydana gelecektir. Anayasa'nın 17/1. maddesine göre; 'Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.' Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine paralel olarak düzenlenmiş olan çevre hakkına ilişkin Anayasanın 56. maddesine göre 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir'. Şırnak'ta kurulmak istenen termik santraller yaşam ve çevre hakkı açısından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ve Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelmektedir.
Şırnak il ve ilçelerini ölü bir şehir haline getirecek, doğayı tahrip edip soluksuz bırakacak, geleceğimizi karartacak, bizi ve çocuklarımızı öldürecek olan termik santrallere karşı, yaşamımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için duyarlı olan herkesi hukuksal ve toplumsal bir mücadele yürütmeye davet ediyor, termik santrallere hayır diyoruz. Bu haklı mücadelemize yetkin ve etkin bir iradeyle devam edeceğimizden ve termik santrallerin kurulmasına göz yummayacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz