YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şırnaklı Arıcılara Malzeme Desteği

Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği, 70 aileye 25 arılı ve 25 boş kovan dağıttı.Arıcılıkta vatandaşa verilen...

Şırnaklı Arıcılara Malzeme Desteği

Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği, 70 aileye 25 arılı ve 25 boş kovan dağıttı.

Arıcılıkta vatandaşa verilen desteklerin 615 bin liraya mal olduğunu belirten Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Habip Aşan, Uludere Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü arıcılığı geliştirme kapsamında proje düzenlediğini söyledi. Proje kapsamında ilçe ve merkeze bağlı köylerde 70 aileye 25 arılı, 25 boş olmak üzere çeşitli destekler sağladıklarını belirten Aşan, "Bu vesileyle yüzde 70’lik GAP idaresi desteklediği bir proje. Toplamda 615 bin liraya mal oldu. Bu proje sayesinde Uludere ilçemizin arıcılığı bir kat daha ilerlemiş oldu. Özellikle ilimizin Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri sadece küçükbaş hayvancılık ve arıcılığa elverişlidir. Son derece arıcılık için elverişli bir bitki örtüsü, bitki florası ve yüksek yaylaları mevcuttur. Şu anda Uludere ve Beytüşşebap’ta yapılan projeler sayesinde her geçen Türkiye’de ismini duyurmaya çalıştı ve hatta ulusal ve uluslararası stantlarda yerimizi alıyoruz" dedi.

11 bin lira değerindeki arı malzemelerini 2 bin 750 liraya vatandaşlara verildiğini belirten veteriner Murat İnan, Şırnak’ta silah sesleri ve barut kokusu geldiğini, bundan sonra arı sesleri yükseleceğini söyledi. Uludere Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Murat İnan, "3 yıldır üst üste GAP idaresinin yüzde 70’lik katkısı ile üçüncü yılda üçüncü projemizi yaptık. Bunun yüzde 70’i GAP idaresi, yüzde 30’u ise vatandaşın kendi desteği ile. Bu projede en çok Uludere kaymakamlığı ve GAP idaresi büyük katkıları olmuştur. Bu vesileyle 70 aileye 25 tane arılı kovan, 25 tane boş kovan, 25 kilogram kek, 20 kilogram petek ve arıcılık malzemesi, yani piyasada 11 milyar olan arıyı biz vatandaşlarımıza 2 milyar 750 milyona verdik. 3’üncü proje dedim. 6 bin tane arı dağıttık. Şu an Uludere’de kayıtlı arı sayımız devlet destekli 7 bin arıya ulaştı. Ve Uludere genelinde son 12 bin, 13 bin arı var. Vatandaşlarımız bir kovanda 10-15 kilo alıyor. 25 kovan hesapladığında 100-150 kilogram bal almaktadır. Bunun maddiyata çevirdiğimizde bir vatandaşın yıllık geliri 5 ile 10 milyar arasında bir katkısı olacaktır" diye konuştu.

Uludere’nin Yemişli köyünde oturan ve arı yetiştiren Hacı Baykır ise, "Kaç yıl oldu bizim bu yörenin arıcılığı çok güzel gidiyor. Verimi çok güzel. Geleceğimiz artık arı ile. Çiftçiliğimiz güzel oluyor. Bu dağlarda silah sesi duymak istemiyoruz. Biz çözüm istiyoruz, barış istiyoruz. Silah yerine arıların sesi duymak istiyoruz. Hayvanların sesini duymak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Hüseyin Aşan adlı vatandaş ise yasaklı bölgelerin artık serbest olduğunu ve bu sayede arıcılığın daha verimli olacağını söyledi. Artık barış istediklerini belirten Hüseyin Aşan, "Bu sene Allah’ın izniyle bol verim alacağız. Allah’ın izniyle çiçeğimiz bol. Bu sene baya yağmur yağdı. Bu sene yaylalar serbest oldu. Artık arılarımızı yaylaya çıkaracağız. Eskiden götüremiyorduk yasak bölgeler oluyordu. Şu anda bu çözüm sürecinden dolayı, çözüm sürecinde silahlar sustu. Artık barış istiyoruz, artık bu bölgede huzur istiyoruz, millet artık fabrika istiyor, iş istiyor, artık Güneydoğu’nun batı gibi olmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler