Manisa’nın Soma ilçesinde, yıllardır sorun olan ve çok sayıda kişinin şikayetlerine sebep olan hava kirliliği nedeniyle, Kaymakamlık öncülüğünde kurumlar arasında alınması gereken önlemlerle ilgili bir toplantı gerçekleştirildi.
Soma’da yaşayan yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren toplantıda kurumlar hava kirliği ile ilgili neler yapılabileceğini görüştü. Kaymakam Karataş, kurumların ve vatandaşların her türlü fedakarlığı göstermelerini istedi.
Kaymakam Abdülkadir Karataş’ın başkanlığında kaymakamlık makamında yapılan toplantıya, Soma Elektrik Üretim A.Ş (SEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müessese Müdür Yardımcısı Süleyman Altıparmak, İlçe Emniyet Müdürü Cahit Şahin, Soma Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Öden Yapıcı, Zabıta Müdürü Ramazan Çelik, Sağlık Grup Başkanı Mustafa Babacan ve çevre mühendisleri katıldı.
Soma’da hava kirliliğine ilişkin vatandaşların yoğun şikayetleri olduğunu dile getiren Kaymakam Abdülkadir Karataş, şöyle konuştu: “Başbakanlık İletişim Merkezi(BİMER)’e Manisa Valiliğine bu konuda şikayetler var. Vatandaşlarımız hava kirliliğinin insan sağlığına zarar verecek boyutlara ulaştığını dile getiriyor. Bu şikayetler son zamanlarda ciddi oranlarda artmaya başladı. Biz de bu nedenle bu soruna çare bulmak ve çevre ile ilgili yatırım programlarının uygulanmasına yardımcı olmak adına kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirmek adına bu toplantıyı yaptık”
Görüş alışverişi yapılan toplantıda konuşan Kaymakam Karataş, özellikle santral ve madenlerden ağır kokular ve toz bulutu geldiği yönünde şikayetler olduğunu açıkladı.
SEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu da, “Santralimizde çevre kirliliğinin en aza indirgenmesi konusunda TUBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile önemli çalışmalarımız var. Çok iyi bir durumda değiliz ama çok kötü de değiliz” şeklinde bilgi verdi.
ELİ Müessese Müdür Yardımcısı Süleyman Altıparmak da, ELİ olarak çevre konusunda çok hassas olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: ”Sarıkaya mevkisine diktiğimiz 1 milyon 200 bin fidanda bunun en açık göstergesidir. Madenlerden çıkan gazın rüzgar etkisi ile Soma’ya ulaşarak zarar verdiği söyleniyor. Şu an çeşitli ülkelerin ve TKİ’nin işbirliği ile Soma’da madenlerden çıkarılan metan gazının değerlendirilmesi için ortak bir çalışma yürütülüyor”
Kamu kurumlarının çeşitli önerileri ile devam eden toplantıda Kaymakam Abdülkadir Karataş, bu önerilerin bir rapor edilerek kendisine ulaştırılmasını istedi. Soma Kaymakamlığı geçen yıl vatandaşların kömür bulmakta zorlanması ve bu nedenle kriter dışı kömürlere yönelmesi nedeniyle, kömür satış deposunu tekrar aktif hale getirmeyi amaçlıyor.
Öte yandan toplantıda Soma Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Öden Yapıcı, "Soma'da geçen yıl yaşanan kömür sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar kriter dışı kömürlere yöneldi. Biz de denetlemelere gittiğimiz yerlerde, bu manzaralarla karşılaştığımızda kömürü alan şahışlar, 'Uygun kriterli kömürün yerini gösterin alalım' diyor" dedi.
Yapıcı'nın bu açıklaması üzerine Kaymakam Abdülkadir Karataş, kapatılan kömür satış deposunun tekrar açılması talimatını verdi. Ciddi derecede hava kirliliğine yol açan kriter dışı kömür kullanımına karşı Soma Belediyesi ile birlikte önemli yaptırımlar uygulayacaklarını kaydeden Kaymakam Karataş, şöyle konuştu: "Bundan sonra da kriter dışı kömür kullananlara ciddi yaptırımlar uygulayacağız. 100 bin kişinin sağlığı için bunu yapmalıyız. Vatandaşın sıkıntı çekmemesi ve hava kirliliğine neden olan kömürlerin Soma'ya sokulmaması için bu depoyu tekrar açacağız. Biz kömürü, ELİ'den alalım, vatandaşa uygun fiyatla verelim. Hem vatandaş rahat etsin hem de hava kirliliğinin bir nebze olsun önüne geçilsin."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz