Taksici esnafı, 1 Ağustos itibarıyla araçlarında geçmeye başlayacak kredi kartı, akbil ve İstanbul Kart fikrine alışmaya çalışırken, 'ticari plaka fiyatı' konusuna halen çözüm bulunamamasından dertli. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, bu yüzden trafik kaydı ve belediye ruhsatı bulunmayan plakaların satışının arttığını ileri sürerek, "Fiyatları 15-20 komisyoncu tırmandırıyor." diyor. İstanbul’da ticari taksi plakaları 1 milyon 7 bin liradan satılırken, kiralama bedeli de 4 bin 650 lirayı buluyor. Kale Taksi Satış Müdürü Gürsoy Atlı, plaka fiyatlarının pahalı olmasını gösterilen rağbete bağlıyor. Son dönemde Avrupa ülkelerinden bile talep gelmeye başladığını aktaran Atlı, “Almanya, Hollanda, Avusturya’dan plakacımız var. Şu an İngiltere’den plaka talep eden biri var, başvuruda bulunuldu bile." bilgisin veriyor.
Özellikle büyük şenirlerde ticari taksi plakaları el yakıyor. Listenin ilk sırasında İstanbul var. Megakentte taksiye ticari plaka takmak için 1 milyon 7 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. İkinci sırada 601 bin lira ile Bursa geliyor. Sonraki sıralamada; 420 bin lira ile İzmir, 415 bin lira ile Ankara şeklinde. Taksi plakalarının en uygun olduğu iller ise bin 500 lira ile Hatay ve Yozgat. Bu şehirleri bin 750 lira ile Siirt, 2 bin lira ile Tokat, Adıyaman ve Çankırı izliyor. Ticari plakalar kadar kiraları da iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor. İstanbul’da plakalar 4 bin 650 liradan kiralanırken, Bursa, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Trabzon’da bu rakam 2 bin lira civarında seyrediyor.
“YATIRIM YAPACAKLAR PLAKA DEĞİL, DOLAR VEYA ALTIN ALSIN”
Ticari taksi plakalarının ulaştığı bedeller ve bunun piyasada yatırım aracı olarak görülmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, Cihan'a yaptığı değerlendirmede, "Yatırım değil, esnaf aracıdır plaka. Esnaflık yapacaklar plaka alsın. Yatırım yapacaklar da gidip Euro, ABD Doları veya altın alsın.” siteminde bulunuyor.
Plakaların yatırım aracı görüldüğü için fiyatlar üzerinde spekülasyon yapılmasına ve rant elde edilmesine tepki gösteren Uğur, “Taksimetre aynı, bir pahalanma yok ancak plaka fiyatları artıyor. Nedeni belli, spekülasyon. Yani hükümet ve belediye kararlarıymış gibi plaka fiyatlarının arttığı ilan ediliyor. Burada büyük bir hile var." ifadelerini kullanıyor.
“PLAKA DİYE TEKERLEK VE BİJON SATILIYOR”
İstanbul’da 17 bin 395 taksi bulunduğunu aktaran Uğur, şöyle devam ediyor:
“Biri satın alma niyetinde ise bu 17 bin 395 taksinin malikleri ile diyalogda bulunmalı. Ama böyle olmuyor. Olmayan plakalar satılıyor. Trafik tescil kaydı bulunmayan, belediyeden ruhsatı alınmayan plakalar satılıyor. Gidin bakın, tekerlek satıyorlar, tekerlek taksinin dörtte biri. O yetmedi bijon satmaya başladılar. Her lastikte dört bijon oluyor ya. Nihayetinde bunun bir resmiyeti yok. Şu aşamada plaka bedellerinden spekülasyon yapılıyor. Bunun ardında komisyoncular bulunuyor, 15-20 komisyoncunun içinde bulunduğu bir grup. Bunlar olmayan plakaları satıyor. Ardından esnafı korkutarak ucuza plaka toplamaya koyuluyor. Olmayan plakaların piyasası 1 milyar liraya dayandı."
"İNGİLTERE'DEN BİLE PLAKA SATIN ALMAK İSTEYEN VAR"
Kale Taksi Satış Müdürü Gürsoy Atlı da Oda Başkanı Uğur'un ruhsatı olmayan plakalar konusundaki uyarısına hak veriyor. Bijon ve tekerlek şeklinde yapılan parça satışlardan uzak durulmasını tavsiye eden Atlı, Cihan'a yaptığı açıklamada, fiyatların artışında ise ekonomik gelişmelere bağlı olarak spordan sanata pek çok alandan ünlü ismin plaka almaya yönelmesinin etkili olduğunu ifade ediyor. Atlı, pek çok ünlü futbolcu, basketbolcu, teknik direktör ve sanatçının ticari plaka aldığını söylüyor.
Hatta son dönemde Avrupa ülkelerinden bile talep gelmeye başladığını dile getiren Gürsoy Atlı, “Almanya, Hollanda, Avusturya’dan plakacımız var. Şu an İngiltere’den plaka talep eden biri var, başvuruda bulunuldu bile. Şu aşamada plaka, önemli miktarda Euro ve ABD Doları getiriyor. Yani mühim bir yatırım kanalı olma yolunda ilerliyor.” bilgilerini veriyor. Kale Taksi'nin Satış Müdürü, plaka fiyatlarındaki oynamaları da şöyle açıklıyor:
“Plaka için gün içinde 5-10 satış geliyor, borsa gibi. Piyasaya satış geldiğinde plakaların fiyatı iniyor. Medyada yer alan ‘VİP taşımacılığı veya taksiye akbil takılacak’ gibi spekülatif haberler yatırımcının kararlarını etkiliyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Tabii AK Parti iktidarı ile ekonomide elde edilen başarılar var. Buna bağlı olarak yatırımcı adedi ve bunların yöneldiği alanlar artıyor. Bakın bu mamül daha evvel 200 lira idi, bin 30 liraya geldi. Dünyanın her bir yanında plaka var, Türkiye’ye ilginin olması ülkeye güveni ortaya koyuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz