Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde yer alan 5 ihracatçı birliğin mali bütçelerinin değerlendirilerek karara bağlandığı genel kurullar, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) toplantıları ile tamamlandı. Genel kurullarda ihracatçılar bir yılın değerlendirmesini yaparken, ileriye dönük fikir alışverişinde bulunma fırsatı da yakaladı.
Genel kurulların ardından iki birlik tarafından düzenlenen ortak organizasyonla UMSMİB ve UYMSİB, 2011 yılında başarılı performans sergileyen ihracatçıları ödüllendirdi. Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen ödül töreninde meyve sebze mamulleri ve yaş meyve sebze sektörlerinde yaptıkları ihracatla, sağladıkları katma değerden ötürü platin, altın, gümüş ve bronz kategorilerinde toplam 57 firma ödüllendirilirken, 29 firmaya da başarı belgesi verildi.
UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, son birkaç yılı kapsayan zorlu bir maratonun ardından 2011'i yüzde 4 ihracat artışı ile tamamladıklarını, Türkiye geneli meyve sebze mamulleri sektörünün de 2011'de yüzde 7.68 ihracat artışı gerçekleştirdiğini söyledi. Çetin rekabet koşullarına rağmen gıda sektöründe 2011 yılını başarılı bir ihracat performansıyla sona erdirdiklerini vurgulayan Gençoğlu, "Net döviz girdisi en yüksek sektör olan tarım sektörünün, ülkemiz ekonomisi için GSMH içindeki payının büyüklüğü, insan beslenmesinin vazgeçilmez unsuru olması, ekonomiye sağladığı hammadde miktarı ve büyük bir nüfusu barındırması ile her zaman büyük bir öneme sahip olmuştur. Günümüzde artık birçok üründe 'Made in Turkey' ibaresi aranır olmuştur. Bizler de bu başarının sürdürülebilir olmasını sağlamak için her türlü zorluğa göğüs gererek çalışıyoruz" dedi.
UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı da, gıda güvenliği, kalite ve üretim girdi maliyetlerinin tarım sektörünün en önemli konuları olduğunu söyledi. Bu konulardaki çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini belirten Dr. Çalı, sektörün ihracattan aldığı payı yükseltmek için sorunların çözülerek, yeni pazar arayışlarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.
Dünyanın giderek küçüldüğü ve rekabet ortamının giderek kızıştığı günümüzde gelişen teknolojilere ayak uydurmak gerektiğine de vurgu yapan Çalı, "Hızla gelişen ulaşım ve lojistik sektörleri rekabeti daha da artırdı. Gelişen teknolojilere ayak uydurarak üretim yöntemlerimizi revize etmeli, gıda güvenliği ve kalite bakımından en sağlıklı ürünleri ihraç etmek durumundayız. Koyulan hedeflere ulaşmak için durmadan çalışıyoruz" diye konuştu.
Meyve sebze mamulleri ile yaş meyve sebze sektörlerinde toplam 57 firmanın ödüle layık görüldüğü törende, 29 firma temsilcisine de başarı belgeleri verildi. İlk 3 firmanın platin ihracat ödülüyle ödüllendirildiği törende meyve sebze mamulleri sektöründe Penguen Pazarlama ilk sırada yer alırken, Penkon Pazarlama ikinci, Aroma Bursa Meyve Suları da üçüncü oldu. Yaş meyve sebze sektöründe de Marmarabirlik birinciliği elde ederken, bu firmayı sırasıyla Alara Tarım ve Onkel Şahingöz Tarım izledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz