Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hakan Gür, Tatvan'daki taş ocaklarında çok sayıda kişinin istihdam edildiğini belirterek, ocakları çalışır halde tutup, insanların ekmeğine mani olmadan çevreye zarar vermelerini önlemeye çalıştıklarını söyledi.
Tatvan'ın Taşlıtepe mevkinde bulunan ve özel şirketler tarafından işletilen taş ocaklarında, dinamitlerle yapılan patlatmalardan yakında bulunan Dumlupınar, Fatih, Esentepe, Hidayet ve Pınarbaşı mahalleleri sakinlerini rahatsız ediyor. Ocaklarda patlamalardaki ses ve kalkan tozun kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden mahalliler, soruna çözüm bulunmasını istiyor.
Dumlupınar Mahalle Muhtarı Mehmet Şirin Üzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlatılan dinamitlerin etkisiyle çıkan toz, oluşan gürültü ve sarsıntılardan dolayı mahallenin yaşanmaz hale geldiğini savundu.
Dinamitlerin şiddetiyle mahalledeki birçok evin camlarının kırıldığını, duvarların çatladığını iddia eden Üzel, gece yapılan patlamalardan dolayı uyuyamadıklarını söyledi. Taş ocaklarının kapatılması için ilgili yerlere dilekçe verdiklerini, ancak henüz sonuç alamadıklarını belirten Üzel, ocakların bulunduğu Taşlıtepe'nin hemen altında okulların olduğunu ve çocukların tehlike yaşadığını ifade etti. Üzel, yetkililerin acilen bu duruma el atmasını beklediklerini vurguladı.
Esentepe Mahalle Muhtarı Kemal Hüseyni ise, yoğun toz birikintilerinin sebze ve meyvelere de zarar verdiğini ifade ederek, "Tatvan gibi güzel bir ilçede her gün tehlikeyle karşı karşıya yaşıyoruz. Taş ocakları yüzünden huzurumuz kalmadı" dedi.
Mahalle sakinlerinden Metin Aruk da, patlatılan dinamitlerin etkisiyle evinin hasar gördüğünü iddia ederek, evine belediye tarafından "oturulamaz" raporu verildiğini kaydetti.
Gidecek başka yeri olmadığı için bu evde oturmaya devam ettiklerini anlatan Aruk, "Evimiz başımıza yıkılacak diye geceleri rahat uyuyamıyoruz. Söz konusu ocakların kapatılması için girişimde bulunduk. Ancak girişimlerimiz başarısızlıkla sonuçlandı" diye konuştu.
-"Mahallelerdeki vatandaşlar olumsuz etkileniyor"-
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hakan Gür, taş ocaklarında yapılan patlatmalardan yakın olan mahallelerdeki vatandaşların olumsuz etkilendiğini doğruladı. Kurum olarak taş ocaklarını işleten firmaları rahat bırakmayarak gerekli denetimleri de yaptıklarını ifade eden Gür, ocak sahipleri toz sıkıntısını patlatılan maddenin üzerine su püskürtmek suretiyle bir çalışma yapacaklarını kaydetti.
Firmaların proje tanıtım dosyalarında patlatma miktarını aştıkları için geçen yıl ocak sahiplerine yaklaşık 14 bin lira ceza kesildiğini dile getiren Gür, şunları söyledi:
"Taş ocaklarıyla ilgili personellerimiz denetimlerini yaptı. İlgili firmalarla görüştük. Bunların proje tanıtım dosyalarındaki taahhütlerini inceledik ve ona göre bizde önerilerde bulunduk. Toz çıkmaması ve insan sağlığı için araştırma yapmalarını istedik. Biz de buna yönelik bir proje ürettik. Bunun sonuçlanmasını istiyoruz. Yakın tarihte taş ocaklarında yine denetleme yapacağız. Ocak sahiplerini projeleri kısa sürede hayata geçireceklerine inanıyorum. Ocak sahipleri proje tanıtım dosyasında beyan ettiği patlatma miktarını da revize edecekler."
Gür, söz konusu taş ocaklarında çok sayıda kişinin istihdam edildiğini belirterek, ocakları çalışır halde tutup, insanların ekmeğine mani olmadan çevreye zarar vermelerini önlemeye çalıştıklarını vurguladı.
Muhabir: Servet Taşdemir - Şener Toktaş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz