Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesinin ekonomiyi ve rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, “Bu durum hayrımıza değil.” dedi.
Büyükekşi, kasım ayı ihracat rakamlarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlediği toplantısında açıkladı. Toplantıdan sonra iş adamlarının sorularını cevaplandıran Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefi ve TL’nin aşırı değerlenmesiyle ilgili soruya, TL’nin aşırı değerlenmesinin Türkiye’nin hayrına olmayacağını kaydetti. Ortalama her yıl ihracatın yüzde 12 dolayında artması durumunda 500 milyar dolar ihracat hedefinin yakalanabileceğini vurgulayan Büyükekşi, “Bu bir slogan değil. Biz bu konuda çok detaylı, çok önemli, yaklaşık 2,5 yıl süren çalışma yaptık. Bu çalışmayı önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda 7 saatlik bir toplantıda sunduk. Daha sonra Sayın Başbakan'a, CHP ve MHP’ye sunum yaptık. Son olarak da haziran ayında 8 bakan ve Başbakanımızın imzasıyla Yüksek Planlama Kurulu kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Devlet projesi oldu. Bundan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Bu çok detaylı bir çalışma. Her sektörün kendi hedefleri var. Bu hedeflerde otomotiv sektörü örneğin 75 milyar dolar, tekstil sektörü 20 milyar dolar, hazır giyim sektörü 52 milyar dolar hedefliyor." diye konuştu.
"NOT ARTIŞI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ"
Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapmış olduğu not artışının kendileri açısından son derece önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi: “Özellikle de Türkiye'ye yatırım gelmesi açısından, faizlerin düşmesi açısından, ama içinde iki tane risk var. Bunlardan bir tanesi Türk parasının aşırı değerlenmesi. Bu konuya parmak basıyorum. Bu bizim olmazsa olmaz rekabet gücümüzde olumsuz etki yaratabilir. Tedbir alınması gerekir. Dünyadaki dolar-euro paritesinden kaynaklanan bir sorun. Orada da maalesef ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bugün sadece otomotiv sektörümüzün dolar-euro paritesi farkından dolayı ihracatımıza fark eden rakam 1 milyar dolar."
Türkiye’nin bundan sonra da olmazsa olmaz koşulunun rekabetçi bir kura sahip olması gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk parasının aşırı değerlenmesi, bizim çok hayrımıza bir şey değil, ekonomimizi maalesef olumsuz etkiler. Biz şu anda dünya dış ticaretinde binde 8 pay alıyoruz. Hedefimiz bunu yüzde 1,5’e çıkarmaktır. Dünya dış ticaretinde ihracatımızı sadece 500 milyar dolara çıkarmak hedef değil. Dünyadan aldığımız payı da yukarıya çıkarmaktır. Bunun dışında da biz bu işi yaparken 2 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılada şu anda ihracat yüzde 17 pay alıyor. Bu payı yüzde 25’e çıkarabilmek. O da son derece önemli.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz