YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Çalışmaları

Van İpek Yolu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman. Dr. Ali Eman, hastane bünyesinde hizmet veren ve...

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Çalışmaları

Van İpek Yolu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman. Dr. Ali Eman, hastane bünyesinde hizmet veren ve 23 Ekim 2011 tarihlerinde Van’da yaşanan deprem sürecinde faaliyete giren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin 230 kayıtlı hastası bulunduğunu, şizofren, iki uçlu mizaç bozukluğu gibi kronik ruhsal bozuklukları yaşayanları topluma kazandırdığını belirtti.

Dr. Eman, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin, 23 Ekim 2011 tarihlerinde Van’da yaşanan deprem sürecinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılımıyla faaliyete girdiğini, bir yıldır yıkılan eski Van Devlet Hastanesi yanında bulunan ek polikliniklerde faaliyetlerinin bulunduğunu dile getirdi. Halk Eğitim Merkezi (HEM) eğitmenleriyle birlikte açılan kurslarda, ruhsal hastaların toplumda üretir hale getirilmesi amaçladıklarını söyleyen Uzman. Dr. Ali Eman, hem hasta hem de hasta yakınlarını sık sık bilgilendirdiklerini belirtti. Dr. Eman, “Merkezimiz bireysel danışmanlık, psikoeğitim hastalık ve tedaviyle ilgili bilgiler verilmektedir. Bunun yanı sıra hastalık belirtileriyle başa çıkma yöntemleri, kriz yöntemi tedavinin olması yan etkileri hakkında hasta ve yakınlarını bilgilendirmektedir. Bu yeteneklerini sergilemeleri için bir tiyatro ekibi kuruldu. Bu çalışmalar illeştirme konusunda gayet iyi geldi. Van Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergilenecek olan ve merkeze kayıtlı hastaların düzenlediği tiyatro oyununun hazırlıklarına devam edilmektedir” diye belirtti.

Uzman. Dr. Ali Eman, hasta yakınlarına hastalığın neden olduğu problemlerle başa çıkmayı öğretme, iş-uğraş eğitimi, hastalığın etkisiyle öz bakım ihtiyaçlarını gidermede zorlanan veya mesleki performans göstermeyen hastalara öz bakım becerilerini kazandırmak, ilgi ve yeteneklerine göre belirlenecek bir alanda iş yapabilme ve işe yönlendirme konusunda hastalara yardımcı olduklarını anlattı. Dr. Eman “Ayrıca bir psikiyatri uzmanımız, bir hemşire ve bir sağlık memurumuz, Toplum Ruh Sağlığı Merkezine gelemeyen hastalara giderek evlerinde hizmet vermektedir. Ayırca, merkezin sorumlu hekimi Psikiyatri Uzmanı Sercan Yılmaz, şizofreni, iki uçlu mizaç bozukluğu gibi kronik ruhsal bozuklukların tedavisini de ele alarak, ruhsal bozukluğu olan hastaların rehabilitasyonu için müzik, resim, el sanatları, spor, tiyatro gibi sosyal etkinlikler ve bireysel terapiler, grup terapileri, psikoeğitimler yapmaktadır. İpekyolu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde 230 kayıtlı hastası bulunmakta, poliklinik sayısı ayda 750 kişiyi bulmaktadır” dedi.

Merkezin sorumlu hekimi Psikiyatri Uzmanı Sercan Yılmaz ise, kronik ağır ruhsal rahatsızlıkların ilaç tedavisiyle ancak belli bir düzeye kadar iyileşebildiğini söyledi. Sosyal beceri eğitimleri ve iş-uğraş terapileri gibi merkezde gerçekleştirilen aktiviteler sonucunda hastaların topluma uyum sağlama konusunda tarif edilemeyecek kazanımlarının olduğunu, hastalığa bağlı oluşan damgalanmanın ortadan kaldırılabileceğini anlatan Dr. Yılmaz “Biz hastalarımızın merkezimize düzenli katılımlarını sağlamadan önce birçoğu evlerinden, hatta odalarından uzun zamandır çıkmamışlardı. Sanırım bu durum boşa çabalamadığımızın göstergesi. Çünkü şimdi sahnedeler” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler