Trabzon'da, Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne 2012 yılının 8 aylık döneminde 2 bin 46 başvuru yapıldığı, şikayetlerin çoğunluğunun bankalardaki bazı uygulamalarla ilgili olduğu bildirildi.
Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı ve Trabzon Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mehmet Siyambaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne bu yılın Ocak-Ağustos ayları arasında 2 bin 46 başvuru yapıldığını söyledi.
Başvurulardan bin 132'sinin tüketici lehine, 479'unun ise tüketici aleyhine sonuçlandığını belirten Siyambaş, "2 bin 46 dosyadan 86'sı ilgisi nedeniyle diğer tüketici sorunları hakem heyetlerine gönderildi. 281 başvuruyu bilirkişi heyetine yönlendirdik. Geri kalan 68 başvuruyla ilgili süreç ise devam ediyor" dedi.
Siyambaş, Yargıtay'ın bankaların tüketiciden 'dosya masrafı' adı altında alınan paranın iadesine karar vermesinin ardından, iş yüklerinin arttığını ifade ederek, "Dosya masrafı olarak bilinen şikayetlerde hızlı bir artış var. Ağustos ayının son haftasından itibaren müdürlüğümüze yoğun başvuru yapılmaya başlandı" diye konuştu.
-"Bilinçli tüketici seviyemiz düşük"-
Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne eylül ayında 576 başvuru yapıldığını vurgulayan Siyambaş, "Bu başvuruların büyük çoğunluğu dosya masrafları, fon ücreti, işletim ücreti gibi banka masraflarını kapsıyor. Bunun yanında banka şikayetleriyle ilgili kredi kartı aidatları dediğimiz yıllık kart kullanım bedeli şikayetleri ve açılan hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti adı altında tüketiciden tahsil edilen ücretlerle ilgili şikayetler yoğunluk arz ediyor" dedi.
Bankacılık sektörünün ardından ikinci sırada ayıplı mal ve hizmetle ilgili şikayetlerin geldiğini belirten Sİyambaş, şöyle devam etti:
"Ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili şikayetlerde genellikle ayakkabı ve giysiler ön plana çıkmakta. Cep telefonlarıyla ilgili şikayetler de ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise mesafeli satış ve kapıdan satışlarla ilgili şikayetler bulunuyor. Tüketicilerden istediğimiz, mutlaka bilinçli tüketici kavramını oluşturmaları. Trabzon'da da istediğimiz seviyede bilinçli tüketici oluşmamış. Bilinçli tüketici seviyemiz düşük. Bu sorunu çözmek için öncelikle tüketici haklarını bilmeliyiz. Hakkımızı bilirsek, hak aramak çok kolay."
Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne şikayette bulunacak kişilerin, istenen bilgi ve belgeleri temin etme sorumluklarının bulunduğunu ifade eden Siyambaş, vatandaşların sabit hattan ücretsiz 175 nolu Tüketici Danışma Hattını arayarak bilgi alabileceklerini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz