YEMEK

Turistlerin Kalplerine Koyup Ülkelerine Götürdükleri Türk Mutfağına Özgü 10 Lezzet

Biz alıştığımız için çok oralı olmasak da ülkemize gelen turistlerin bir kere yedikten sonra unutamadığı, her geldiklerinde mutlaka yemek istedikleri onlarca lezzetimiz var. İşte bir yiyen turistin bir daha yemek için beklediği birbirinden güzel o yemekler, yemeklerimiz. <3

Turistlerin Kalplerine Koyup Ülkelerine Götürdükleri Türk Mutfağına Özgü 10 Lezzet

Kahvaltılarımızın baş tacı

Tabii ki menemenden bahsediyoruz. Sotelenmiş sebzeler ve çırpılmış yumurtayla yapılan bu kahvaltılık yemeğe kelimenin tam anlamıyla bayılıyorlar. Turistik tesislerde yapılanı bile bu kadar seviyorlarsa, anne elinden çıkmış bir menemeni ne kadar seveceklerini tahmin etmek hiç de güç değil. Tabii onlar bizim kadar şanslı olmadıklarından bu deneyime erişmeleri biraz zor.

Köfte konusunda ayrım yapmıyorlar

Ülkemize gelen turistler söz konusu köfte olunca nasıl servis edildiğine bakmaksızın götürüyorlar. Genelde ekmek arası ve sade tercih edilse de, üstüne yoğurt dökülerek servis edilen köfteleri de kesinlikle tavsiye edilenler arasında. Amerikalı turistler, Türk köftesini bir şeye benzetmek istediklerinde “Hamburger köftesi gibi.” demeyi tercih ediyorlar ama şimdi açık konuşmak gerekirse hamburger köftesi nere, bizim köfte nere… Amerikalılar kusura bakmasın ama olmaz o iş.

Türk mantısı başka bir şeye benzemez

Ülkemize gelip mantımızdan tadan turistler bu yemeğimizi birbirlerine anlatmak için bir nevi İtalyan mantısı olan ravioliye benzetiyorlar. Üstüne sarımsaklı sos ve tereyağında yakılan kırmızı biber dökülen mantının, böyle karşılaştırmalara alet edilmesi ilk önce ravoliye haksızlık olur. Bizim mantımızın gücü bir araya gelip hamurunu açan annelerin, teyzelerin oluşturduğu sinerjiden gelir, bu sinerjiyi raviolide yakalamak oldukça güç.

Yöresel mutfaklardan çıkan efsane

Kuzu tandır sevdası, ülkemize gelen ziyaretçiler arasında oldukça yaygın. Bizim bile tatmak için fırsat bulamadığımız bu güzide lezzeti hemen hemen her gelişlerinde en az bir kere deniyorlar. Burada yöresel mutfaklardan bahsederken anmadan geçemediğimiz kuzu tandırın ünü sınırlarımızı çoktan aşmış durumda. En çok pilav ve yoğurtla servis edilen tandır tutuluyor, ancak patatesle servis edilen tandır da sık sık anılıyor.

Nasıl yenmesi gerektiğini çabuk öğrenmişler

Ülkemizi tercih eden turistler, açlık bastırınca “Söylesek ya” denen yemeklerin başında gelen lahmacunun nasıl yeneceğini öğrenip birbirlerine tavsiyelerde bulunmaya başlamışlar bile. Tavsiyelerden anladığımıza göre, turistler bol limonlu ve bol salatalı lahmacunu seviyor. Turistler arasında lahmacun o kadar popüler ki veganlar bile kendilerine uygun lahmacun bulabiliyorlar. Tabii öyle tadı çıkmaz ama tercihtir neticede, saygı duymak lazım.

Tatlıya gelince ilk tercihleri baklava

Nasıl olmasın ki? Biz bile bol cevizli, tereyağlı baklavaya direnemezken turistlerin bu lezzete karşı koymalarını beklemek haksızlık olur. Baklava onlara biraz fazla tatlı gelse de hemen üstüne içtikleri şekersiz Türk kahvesiyle bunu dengelemeyi akıl etmişler. Tabii ki keşfettikleri tek tatlı baklava değil.

Güllaç da gözlerinden kaçmamış

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı. Her iftardan sonra gözlerin onu aradığı yalan mı yani? Ramazan haricinde dükkanlarda pek görmediğimiz bu tatlı da nasıl olduysa turistler tarafından keşfedilmiş. Herhalde Ramazan ayında ülkemize gelen bir turist hasbelkader keşfetti. Şöhreti forumlarda ve tavsiye sitelerinde hızla yayılan bu tatlının dokusuna, özellikle de aromasına bayılıyorlar.

"Ben çok sevdi Turkish Pizza"

Açık, kapalı, kıymalı, kuşbaşılı diye ayırmadan her türlüsünü çok sevdikleri pideyi sıklıkla “Turkish Pizza” yani “Türk Pizzası” olarak anıyorlar. Ancak favorinin kıymalı pide olduğunu söylemeden geçmemek lazım. Fırından çıkar çıkmaz kenarlarına tereyağını sürmeyi keşfettiler mi henüz bilmiyoruz. Bu yüzden denk geldiğiniz turistlere “Abicim o öyle yenmez aslında…” diye çat pat İngilizcenizi ve ellerinizi kullanarak anlatmayı ihmal etmeyin. Turizme hizmetin büyüğü küçüğü olmaz, evet.

Ortaya karışık tabak mı yaptırdınız?

Çünkü ülkemize gelen turistler ne kadar dolma varsa hepsinden yemişler. Bizim bile daha tadına bakmadığımız dolma çeşitleri varken turistlerdeki bu gayreti takdir etmemek elde değil. Yaprak sarmasından, biber, patlıcan, domates dolmasına kadar bilmedikleri çeşidi yok. En çok sevdikleri şey de dolmayı yanında servis edilen yoğurtla birlikte tüketmek. Turizm sektöründeki arkadaşların gayretlerinden midir nedir, ülkemizi ziyaret edenlerin damakları baya şenleniyor.

Bu kadar yemeğin üstüne bir kahve iyi gider

Sevgili ziyaretçilerimiz de böyle düşünmüş olacak ki Türk kahvesi dillerinden düşmüyor. İçtiği en ağır kahve espresso olan insanlara Türk kahvesi fazla kıvamlı ve sert gelse de, yanında gelen Türk lokumunun dengeyi sağladığını söylüyorlar. Bizim bile değerini bilemeyip ihmal ettiğimiz kahve-lokum ikilisini yanında götüren turist sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Yalnız, onların patenti bizim canım, söylemedi olmasın.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler