Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev’in Özel Kalemi Mahmut Kasımbekov, Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk okullarının iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü söyledi. Türk okullarında verilen eğitimin çok kaliteli olduğuna dikkat çeken Kasımbekov, Kazakakistan’da ailelerin çocuklarını Türk okullarına yazdırmak için yarıştığını dile getirdi.
Türkçe’ye çevrilen 'Halkını Seven, Halkın Sevdiği Önder' kitabının tanıtımı için Türkiye’ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Özel Kalemi Mahmut Kasımbekov, Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı. Kitabın yazımı aşamasında hiçbir zorlukla karşılaşmadığını, aksine Kazakistan’ın kuruluş döneminin zor bir dönem olduğunu ifade etti. Kasımbekov, Nazarbayev’in çok zor bir dönemde görevi devraldığını ancak buna rağmen Kazakistan’ı bütün dünyaya tanıtmayı başardığını ifade etti.
Nursultan Nazarbayev’in insani yönünü konu alan kitabı hazırlamadan önce makaleler halinde yayınladığını bildiren Kasımbekov, ilk makalesinin ardından Nazarbayev’in kendisini yanına çağırarak kızdığını söyledi. Kasımbekov yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tabi ilk makale olarak yazdım ben bu anıları. İlk yazıyı yazdığımda gazeteden okumuştu. Okuduktan sonra Cumhurbaşkanı beni yanına çağırdı bana biraz da çıkışarak ‘neden böyle bir yazı yazma gereği duydun? Sana kim söyledi, senden birisi talepte mi bulundu?’ dediğinde. Ben kendisine şunu söyledim: ‘Sayın Cumhurbaşkanım ben sizi böyle tanıyorum. Ben sizin insani yönünüzü göstermek istedim ve dolayısıyla bunu yayınladım.’ dedim ve tamam o zaman sen bilirsin dedi bana.”
'VELİLER, ÇOCUKLARINI TÜRK OKULLARINDA OKUTMAK İÇİN BİR BİRİYLE YARIŞA GİRİYOR'
Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk okullarını da değerlendiren Kasımbekov, okulların Türkiye ve Kazakistan arasında köprü vazifesi gördüğünü belirtti. Kazakistan’a açılan ilk eğitim kurumunun Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi olduğunu ifade eden Kasımbekov, daha sonra Kazak-Türk liselerinin açıldığını aktardı. Kazakça, Türkçe, İngilizce ve Rusça eğitim veren Türk okullarının eğitim seviyesinin çok üst düzey olduğuna işaret eden Mahmut Kasımbekov, ailelerin adeta çocuklarını bu okullara yazdırmak için birbirleriyle yarıştığını dile getirdi. Kasımbekov, “Bu okullardan mezun olan öğrencilerin başarısına baktığımızda diğer okullarla kıyaslanamayacak kadar üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Kazakistan üniversitelerinde burslu olarak okuyan öğrencilerin yüzde 90’ı bu okullardan çıkıyor. Bu okullarda veliler çocuklarını okutmak için adeta yarışıyor ve o okullarda okutmaya çalışıyorlar. Bu açıdan baktığımız zaman Kazakistan ve Türkiye arasındaki eğitim ilişkileri fevkalade üst düzeyde diyebiliniz?” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz