YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Sağlık-sen'den Basın Açıklaması

Türk Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan 113 çağrı merkezinin (Beyaz...

Türk Sağlık-sen'den Basın Açıklaması

Türk Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan 113 çağrı merkezinin (Beyaz Kod uygulaması) Selçuk Devlet Hastanesinde 28 Aralık’ta kapatılıp, 1 Şubatta tekrar açıldığının hastanede yaşanan şiddet vakası üzerine ortaya çıktığını söyledi. Doğruyol, “Burada Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu talimatlara kurumlarımız uymamaktadır” diyerek, bu konuda gerekli şikayetlerin yapıldığını kaydetti.

Hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik sendikalarını değiştirmeleri konusunda baskılar uygulandığını, ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Beyaz Kod'un Selçuk Devlet Hastanesi'nde bir süredir kapalı kaldığını, sağlık personelinin bu tür şiddetler karşısında gerekli korumayı alamadığını ifade eden Türk Sağlık-Sen 1. Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, “Bizler sendikacıyız. Türk Sağlık Sen olarak sendikal faaliyetlerimizi, görevimizi en doğru şekilde yapmaya çalışıyoruz. Hangi siyasi partiden olursa olsun, siyasilerimizden ve idarecilerimizden de kendi asli görevlerini hakkıyla, layıkıyla yapmalarını bekliyoruz. Kurumlar, yani hastaneler bizim kurumlarımızdır. Vatandaşlarımıza hep birlikte daha kaliteli hizmet verebileceğimizi unutmamak gerekir. İlimizde lokal olarak bazı hastane idarecilerimiz çalışanlara sendikal baskı yapmakta, sendikacılıkla hiçbir alakası olmayan, ortalıkta ‘ben iktidarın sendikasıyım. Bize üye olursan tayinini yaparız. Bize üye olursan geçici görevle gitmezsin. Bize üye olursan en iyi yerde çalışırsın. Başhekim olursun. Müdür olursun. Başhemşire olursun vb.’ ifadelerle üye yapmaya çalışan sendikaya destek olmaya çalışmaktadırlar. Biliniz ki, yalanla dolanla, vaatle sendikacılık olmaz. Böyle davranmakla kurumlarda iş huzurunu bozuyor, kutuplaşmalar oluşturuyorsunuz” dedi.

Selçuk Devlet Hastanesi’nde de çalışan personellerin bazılarına sendikalarını değiştirmeleri konusunda ikazda bulunulduğunu belirten Doğruyol, açıklamasına şöyle devam etti: “Kanunlardan bir haber olan idarecilerimizi bu konuda son kez uyarıyoruz. TCK’nun 118. Maddesi bu konuda açık ve nettir. Kanun Maddesinde “(1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Denilmektedir. İlimizde bu güne dek hiçbir idarecimiz hakkında suç duyurusunda bulunmadık. Önce diyalog dedik. İstedik ki, sendikal faaliyetlerden kimse zarar görmesin. Oluşan sıkıntılarla ilgili her zaman diyalogu seçtik. Biz istiyoruz ki; Kurumlardaki idareciler kendi işleriyle meşgul olsunlar. Bazı Sendikalara üye yapmaya çalışmasınlar, personele bu konuda baskı yapmasınlar, siyasilerde idarecilere baskı yaparak sendikaya üye yaptırmaya çalışmasınlar. Ancak görüyoruz ki, diyalog her zaman işe yaramıyor. Bu gün itibariyle kendilerine sendikal baskı yapıldığı konusunda şahitlik yapacak dört arkadaşımız mevcuttur. Avukatlarımız bu konuda çalışmalarını yapmaktadırlar.”

BEYAZ KOD UYGULAMASINDA CİHAZLAR KAPATILDI

Her gün şiddete uğrayan sağlık personellerinin güvenliğini sağlamak, motivasyonu artırmak adına Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan 113 Çağrı Merkezi'nin, diğer adıyla Beyaz Kod uygulamasında kullanılan çağrı cihazlarının Selçuk Devlet Hastanesi'nde nasıl bir aydan fazla bir süre (28 Aralık 2012-1 Şubat 2013) kapalı tutulduğunu soran Doğruyol, “Cihazların kapalı olduğu hastanede yaşanan şiddet vakası üzerine ortaya çıkmıştır. Sağlık personelinin can güvenliği bu kadar mı önemsizdir ki siz cihazları kapalı tutarsınız.? Başka işlerle uğraşacağınıza öncelikle yasal yükümlülüklerinizi yerine getirin. Personel eksikliğinden Hastane acilinde tek başına nöbet tutan dört pratisyen hekimimize destek verin. Sağlık personellerini asli görevleri dışında çalıştırmayın. PDC (personel dağılım cetveli)ye göre personel fazla olmamasına rağmen, ikide bir personeli geçici görevle başka kurumlara göndermeyin. Biz işimizi yapıyoruz, lütfen siz de işinizi yapın” diye konuştu.

Türk Sağlık-Sen Selçuk Temsilcisi Şeref Falay ise, Selçuk Devlet Hastanesi'nde sürekli eleman fazlalığından söz edildiğini, aslında hastanede eleman eksikliği çektiklerini belirterek, “Burada tüm servislerde üç kişi çalışması gerekirken, iki kişi çalışmaktadır. Ayrıca Acil Servis ekibimizin yer sorunu var. Bunların biran önce çözülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Ayşegül Cengiz isimli vatandaş da, sağlık personellerine yapılan şiddeti kınadığını belirterek, “Burada asıl doktorlar eksik, biz ancak bu konuda şikayetçi olabiliriz” dedi.

Türk Sağlık-sen'den Basın AçıklamasıTürk Sağlık-sen'den Basın Açıklaması

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler