Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bin günde bin gölet çalışması doğrultusunda yapacakları yatırımlarla, Türkiye genelinde 8,5 milyon hektar tarım arazisini suya kavuşturacaklarını açıkladı.
Bakan Veysel Eroğlu, temel atma töreni için geldiği Kayseri’de Vali Mevlüt Bilici’yi ziyaret ederek şehir hakkında bilgi aldı. Burada açıklama yapan Bakan Eroğlu, daha önce tehir edilen ziyaret ve temel atma töreni için geldiklerini ifade etti. Kayseri için hükümetlerinin çok ciddi yatırımlar yaptığını anlatan Bakan Eroğlu, “Bakanlıklarımızın Kayseri’ye yaptığı ciddi yatırımlar var. Kayseri buna ve fazlasına layıktır. Geçen yıl sonuna kadar bakanlığımızın Kayseri’ye yaptığı yatırımlar 3.5 milyar lirayı buldu. Bu yılla birlikte 4.5 milyar lirayı geçecektir.” dedi.
Bakan Eroğlu, Kayseri’de bakanlıklarının yaptığı çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: “Kayseri’de Zamantı tüneli diyoruz ama yıllardır bitmediği için Kayserililer Gıcık adını verdiği tünel var. Gerçekten beni de gıcık etti. Yıllar önce ihale edilmiş ve göreve geldiğimde bunun neredeyse yüzde 13'ü ancak bitmişti. 1991 yılından sonra 13 yılda bir şey yapılamamış. Bu tarihten sonra Cumhurbaşkanımız o dönem Dışişleri bakanı idi ve birlikte gittik inceledik. Burasını bitirdik. Artık gıcık tüneli gıcık olmaktan çıktı. Tünelin Zamantı Irmağı tarafına baraj yapıyoruz. Onun da planlaması yapılıyor. Kısa sürede ihale olacak. Su var ama yaz aylarında su azalınca tünelin memba tarafında su biriktirmek ve sürekli su vermek için baraj yapıyoruz. Buradan Sultansazlığı kurtulmakla kalmıyor Develi Ovası'na da ciddi anlamda su akışı sağlanacak. Hayat verecektir. Yıldırım hızıyla sürüyor proje.”
Yamula Barajı’nda da tünel çalışması olacağını aktaran Eroğlu, “Yamula Barajı bitti ama barajdan sulanacak önemli alanlar var. Ancak burada bir tünel açılması gerekiyordu ve inşaat aşamasında iken ileride sorun olmaması adına tünel açtık. 100 metre kadar tünel açıldı. Kapak konulmuştu. Bu yıl tünelin geri kalan kısmı bitecek. Dağın altından ovalara su verilecek.” diye konuştu.
Türkiye genelinde gölet çalışmaları başlatıldığını anımsatan Eroğlu, şu ana kadar gelinen nokta ile ilgili şu bilgileri verdi: “Anadolu ve Kayseri’de birçok tarım alanında sulama olmadan verim artırmak mümkün değil. Biz bir araştırma yaptık. Sulama olduğu zaman bölgesine ve ürününe göre 4 ile 14 misli zirai gelir artışı oluyor. Bu da çiftçimizin cebine giriyor. Sulamalarımıza önem vermeliyiz. Başbakanımızın talimatı ile bütün bölgelerinde yatırım miktarı 7 ile 13 katı arttı. Şu anda hedefimiz büyük. Kısa zamanda ekonomik olan 8,5 milyon hektar, 85 milyon dekar araziyi sulamayı amaçlıyoruz.”
Kayseri’de dağlık alana saçılan sedir tohumlarının 15 santimetre boyunda fidan olduğunu anlatan Eroğlu, “Orman çalışmalarında Kayseri’de ciddi anlamda dikim oldu. Cumhurbaşkanımız ile helikopterden attığımız fidan tohumları büyüdü. Fidanlar 15-20 santimetreye ulaştı. Bu yıl 30 santimetreye kadar ulaşacak. Dağlık alanlar sedir tohumları, fidanlarıyla donatılacak. Kayseri yemyeşil olacak. Kayseri bölgede ağaçlandırmada hamle yılı ilan edeceğiz. 100 bin dekar alanda ağaç dikimi olacak.” şeklinde konuştu.
Bakan Eroğlu, Türkiye’de ilk defa otomatik metroloji okuma istasyonu kurulduğunu ifade etti. Eroğlu, "Kayseri merkez ve ilçelerde kurulan 5 noktada otomatik olarak hava durumu bilgileri alınarak internete aktarılıyor. Buradaki bilgileri hangi ülkede olursanız olun öğrenebiliyorsunuz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz