Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi'nce hazırlanan proje kapsamında, Amerika ve Van'da yetiştirilen iki keçi türünden, suni tohumlama yöntemi ile yeni bir ırk elde edildi.
YYÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Memiş Bolacalı ve 5 kişilik araştırma grubu tarafından yaklaşık bir yıl önce "Kıl keçisi ve boer melezi keçilerin çeşitli verim özelliklerinin araştırılması" konulu proje hazırlandı.
Proje kapsamında, Amerika'da yetiştirilen boer cinsi keçi ile Van'da yetiştirilen 60 kıl keçisini suni tohumlama yöntemi ile melezleyen Bolacalı ve araştırma ekibinin çalışması meyvelerini vermeye başladı. Arazi yapısının dağlık olmasından dolayı uygulama alanı Çatak ilçesi olarak seçilen projede, suni tohumlama yapılan dişilerden ilk etapta 5'i yavruladı.
Türkiye'nin 'yeni keçi ırkı' olarak basın mensuplarına tanıtılan keçi türüne ise "Bolacalı" adı verildi.
Dr. Bolacalı, anavatanı Güney Afrika olan ve Amerika'da da yetiştirilen boer cinsi keçileri, et veriminin yüksek olması nedeniyle tercih ettiklerini belirtti. Bolacalı, ergin erkek keçilerin canlı ağırlığının 150 kilograma kadar çıktığını söyledi.
Bölgenin taşlık ve dağlık arazi yapısına sahip olmasının keçi yetiştiriciliği açısından önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Bolacalı, projelerini de ülkedeki kırmızı et ihtiyacını göz önünde bulundurarak hazırladıklarını ifade etti.
Bolacalı, suni tohumlama yöntemiyle yaptıkları çalışma sonunda ilk etapta 5 yavrunun dünyaya geldiğini bildirerek, bir haftalık süre içinde de yeni yavruların doğacağını ve toplamda suni tohumlama yapılan 60 keçiden 55'inden yavru beklediklerini kaydetti.
Projelerinin yüzde 80'lik bir başarı gösterdiğini anlatan Bolacalı, "Projemizin bu noktaya gelmesi bizim için çok önemliydi. Türkiye'ye yeni bir keçi ırkı kazandırdığımız için ekip olarak çok mutluyuz. Umut ediyorum ki bu ırkın yaygınlaşması ile ülkemizdeki kırmızı et ihtiyacını ve dışa bağımlılığı en alt seviyeye düşüreceğiz. Projemiz, verilen desteklerle bundan sonrası için de kararılıkla devam edecek" dedi.
Proje çalışmalarını görmek için Çatak ilçesine giden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise öğretim elemanlarının Türkiye'ye kazandırdığı yeni keçi türünün ilçede ve bölgede yaygınlaşması için suni tohumlama yapılmasını olumlu bulduğunu söyledi.
Battal, projenin bundan sonraki evrelerinin, "Bolacalı" adı verilen yeni ırkı saflaştırıncaya kadar devam edeceğine değinerek, "Bu ırk, et verimi yüksek ve özellikle kolesterol açısından düşük bir et yapısına sahip olduğu için çok tercih edilebilir. Böyle bir keçi ırkının memleketimize, Van'a kazandırılmasında görev alan öğretim elemanlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz