YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uğur; “arakan Müslümanlarının Türkiye’den Beklentileri Var”

HAS Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Kürşat Uğur, “Arakan'daki bu durum netleşene, baskılar ortadan kaldırılana...

Uğur; “arakan Müslümanlarının Türkiye’den Beklentileri Var”

HAS Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Kürşat Uğur, “Arakan'daki bu durum netleşene, baskılar ortadan kaldırılana kadar Myanmar'ın Ankara'da Büyükelçilik açmasına müsaade edilmemelidir” dedi.

Arakanda yaşanan vahşetin dünyanın gözü önünde devam etmekte olduğuna işaret eden Ahmet Kürşat Uğur, “Arakan dediğimiz yer Burma'nın, Bangladeş sınırındaki dar sahil şeridindeki bir bölgedir ve burada nüfusun büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. 1941 yılının sonundan itibaren, Burma yönetimi ve bölgedeki yöneticiler Müslümanların orada azalması ve yok olmasına yönelik şiddet olaylarını hep sürdürdüler. Bu çerçevede en son 3 Haziran 2012 tarihinde Burma'ya geçmekte olan 10'a yakın Müslüman, maalesef sivillerin arasından da bazı milislerin devreye girmesi ile sopalarla dövülerek şehit edildiler. Bu Müslümanların cenazesi kaldırılmaya çalışılırken 300-400 gencin üzerine de ateş açıldı ve o tarihten beri Burma'da binin üzerinde insan öldü, 25 bin Müslümanın evi yakıldı, 90 bin Müslüman burma sınırları dışına gitmek zorunda kaldı. Bütün bunlar olurken birkaç gün evvel Burma'nın diktatörü bir açıklama yaptı. Sözleri aynen şöyledir; ’Arakan Müslümanları için tek çözüm yolu sürgündür. Myanmar'da 1 milyondan fazla Arakanlı'yı her hangi bir üçüncü ülke kabul edecekse bu Müslümanları oraya devretmeye hazırız’. Bunun uluslararası hukuk dilindeki adı, ‘Etnik temizliktir’” diye konuştu.

HAS Parti olarak Arakan ile ilgili tekliflerini ortaya koyduklarını açıklayan Uğur, “Acilen olayları durdurmak için BM gözetimi nezdinde Myanmar hükümeti, silahlı sivil milisleri durdurmalı ve bu sorunun çözülebilmesi için BM heyeti bölgeye gönderilmelidir. Olayların gerçek yüzü şu an için görülmüyor. Çünkü bağımsız uluslararası medya Arakan'a sokulmuyor. Bağımsız medyanın Arakan'a girişine izin verilmesi temin edilmelidir. Evsiz kalan Arakanlı Müslümanların sıkıntılarını giderebilmek için; BM, Kızılhaç ve Kızılay gibi uluslararası yardım kuruluşları bölgeye gönderilmeli ve o ailelerin hayati sıkıntıları giderilmelidir. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arakan sorununu araştırmak üzere acilen bir heyet oluşturmalıdır. Bu bölgedeki en büyük sorunlardan birisi de maalesef, Burma Hükümeti'nin Arakan'da doğan insanlara kimlik vermemesidir. Arakanlı Müslümanların herhangi bir bölgede kayıtları yok, pasaportları yok. Dolayısı ile vatandaşlık haklarının temin edilmesi, uluslararası bir sorun olarak dünyanın gündemine taşınmalıdır” şeklinde konuştu.

Arakan Müslümanlarının Türkiye'den de beklentileri olduğunun altını çizen Uğur, şöyle konuştu: “Şu anda Myanmar Türkiye'de bir Büyükelçilik açılmasını istiyor. Arakanlı Müslümanlar bu Büyükelçiliğin açılmasına izin verilmemesini talep ediyor. Arakan'daki bu durum netleşene, baskılar ortadan kaldırılana kadar Myanmar'ın Ankara'da Büyükelçilik açmasına müsaade edilmemelidir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler