YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ünlü heykeltıraşın ismi taş atölyesinde yaşatılacak

Nevşehir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Taş Atölyesi’nin ismi 'Nevşehir Hakkı Atamulu Taş Atölyesi' olarak değiştirildi. ...

Nevşehir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Taş Atölyesi’nin ismi 'Nevşehir Hakkı Atamulu Taş Atölyesi' olarak değiştirildi.
Nevşehir İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan, 25 Ağustos 2008 yılında Nevşehir’de göreve başlamasıyla Nevşehir ili ve Kapadokya Bölgesinin tarihi, kültürel, sanatsal değerlerinin korunması ve gelecek nesillere sunulması için önemli projeler gerçekleştirdi. 2009 yılında Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Polisevi Şube Müdürlüğüne bağlı olarak Ek Tesis olan Topuzlu Han Restoranı Selçuklu mimarisi tarzında yaptırarak Selçuklu döneminin önemli eserlerinden birini yok olmaktan kurtardı.
Yine, aynı yıl içerisinde polisevine 19. yüzyıl Türkevi yaptırılarak Nevşehir’in kurucusu olan Damat İbrahim Paşa’nın akrabası Hacı Mehmet Ali Ağa’nın ismi verildi ve yüzyıl öncesi Türk evlerinin iç dekorasyon ve mimari tarzından örnekler ziyaretçilere sunuldu. 10 Nisan Polis Bayramı kutlamalarına Damat İbrahim Paşa’nın doğum yılı kutlamaları da eklenerek yeni bir bakış açısı kazandırıldı ve Nevşehirli Damat İbrahim Paşa her yıl anılmaya başlandı. Nevşehir Emniyet Müdürlüğü hizmet binası içerisinde “Nevşehir’in Büyükleri” köşesi oluşturularak Nevşehir’in yetiştirmiş olduğu önemli kişiler halka duyuruldu ve 5 bin adet broşür bastırılarak Nevşehir’deki okullardaki öğrencilere dağıtıldı.
2009 yılı içerisinde Nevşehirli olan ilk emniyet müdürlerinden İsmail Hakkı Akman’ın adının yaşatılması için Türkiye’nin ilk ve tek polis müzesi “Kapadokya İsmail Hakkı Akman Polis Müzesi” açıldı. Burada polis teşkilatının 1845 yılındaki kuruluşundan günümüze kadar gelinen süreçteki değişimini yansıtan eserler sergilenmeye başlandı.
Son olarak Nevşehir Valiliği’nin oluru ve Nevşehir İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan’ın destekleri ile Nar tesislerinde kurulan Nevşehir Taş Atölyesi'nin eserlerinden oluşan “Taş Atölyesi Sergisi” Forum Kapadokya Alışveriş Merkezi'nde açıldı. Atölyenin ismi Nevşehir Derinkuyulu ünlü heykeltıraşın anısını yaşatmak için 'Nevşehir Hakkı Atamulu Taş Atölyesi' olarak değiştirildi.

HEYKELTIRAŞ HAKKI ATAMULU
Türkiye’nin ilk heykeltıraşlarından Hakkı Atamulu, 1912 yılında Nevşehir’de dünyaya geldi. Figüratif anlayışta gerçekleştirdiği anıtlarla tanındı. Orta öğretimini Nevşehir’de tamamlayan Hakkı Atamulu 1934–38 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde önce Mahir Tomruk’un sonra da Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. 1938'de Almanya’ya gitti, Frankfurt ve Berlinde Garbo ve Arnobrekker ile heykel çalıştı. 1939’da Türkiye'ye döndü. 1946’da Nejat Sirel’le birlikte Malatya’da “Atatürk” ve “İnönü” heykellerini, 1951'de tasarımı Yavuz Görey’e ait olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bahçesindeki üçlü kompozisyonu (Atatürk Anıtı) yaptı.
Atamulu, 1960’ta Nevşehir’e yerleşti ve 1969’da Derinkuyu ilçesine belediye başkanı seçildi. 1972’ye kadar süren bu görev sırasında ilçede bir açık hava heykel müzesi niteliğindeki Kültür Park’ı oluşturdu ve kaideden itibaren 13.5 metre yüksekliğinde yontu taştan Atatürk heykeli yaptı. Özellikle 1971–1972 yıllarında 10 non-figüratif (soyut), 5 figüratif heykel içeren ve aralarında 9,70 m yüksekliğinde taştan Atatürk heykelinin de yer aldığı bir kültür sitesinin oluşturulmasında büyük çaba harcadı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler