YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaşlar, Yeni Anayasada Etnik Unsur Ve Ideoloji Istemiyor

Hukukçular Derneği, yeni anayasa ile ilgili Türkiye genelinde 5 bin 68 kişiyle yaptığı anketi kamuoyuna...

Vatandaşlar, Yeni Anayasada Etnik Unsur Ve Ideoloji Istemiyor

Hukukçular Derneği, yeni anayasa ile ilgili Türkiye genelinde 5 bin 68 kişiyle yaptığı anketi kamuoyuna duyurdu. Ankete katılanların yüzde 75'i, yeni anayasada herhangi bir ideolojiye yer verilmemesini, yüzde 74'ü ise herhangi bir etnik unsura atıf yapılmamasını istiyor.

Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, Barcelo Eresin Hotel’de düzenlenen basın toplantısıyla yeni anayasayla ilgili sonuçları açıkladı. Halkın yeni anayasadan beklentisini değerlendiren Tatlı, “Yüzde 78 gibi ezici bir çoğunluk, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylüyor ve istiyor. Yüzde 35, yeni anayasanın TBMM tarafından ve sivil toplum kuruluşları destekli olmasını istiyor. En önemlisi de yüzde 75, anayasanın referandumdan geçmesini istiyor. Yüzde 75, herhangi bir ideolojiye yer verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 74 ise, yeni anayasada herhangi bir etnik unsura atıf yapılmaması gerektiğini düşünüyor.” diye konuştu.

Türkiye'nin kuşatıcı bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Tatlı, “Vatandaşlık ırki değil, herkesi kucaklayacak şekilde olmalı. Türk kimliğine bağlı yapılacak bir vatandaşlık tanımının beklentileri karşılamayacağını, öyle yapılırsa bu anayasadan sonra çok kısa bir süre sonra yeni tartışmaların ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Başkanlık sistemi ile ilgili olarak çıkan sonuçlarda da, halkın yüzde 29’u başkanlık, yüzde 26’sı mevcut sistem, yüzde 27’si parlamenter sistem istiyor. Yerel yönetimlerde, valilik ile belediye başkanlığının birleştirilerek seçimle gelmesini isteyenler yüzde 60." şeklinde konuştu.

Anket sonuçlarına göre dikkat çeken diğer sonuçlar ise şöyle: "Yeni anayasanın yapılamamasının sebeplerini, yüzde 45 partilerin anlaşamadığı, yüzde 15 Kürt sorunu, yüzde 17 terör sorunu olarak görüyor. Anayasanın ilk üç maddesine ilişkin sorularda da, yüzde 61 değişmez maddelerin olmasını istiyor. Anayasada hak ve hürriyetlerin yer almasını isteyenler yüzde 87. Yüzde 84, etnik dinsel, mezhepsel, cinsiyet, sınıf farkı gözetmeyen bir anayasaya istiyor. Türkçe dışında başka bir dilin resmi iş ve işlemlerde kullanılmasını olumlu karşılayanlar yüzde 64'lük bir kesimi oluşturuyor."

Türkiye genelinde yapılan anket, 18 yaş ve üzeri vatandaşlarla yapıldı. Ankete kadınlar yüzde 44 oranında katıldı. Katılanların yüzde 21’i üniversite mezunu, yüzde 26 lise, geri kalan katılımcıların eğitim seviyesi ise ilk öğretim ve altında bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler