EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıkıcı ve ekstrem doğa olayları ve korunma yolları: Doğa olayları nelerdir?

Yıkıcı doğa olayları, tüm dünyada can ve mal güvenliği için bir risk unsurudur. Yıkıcı doğa olaylarını engellemek mümkün değildir ancak, önlemler ile can ve mal kaybına engel olmak mümkündür. Yıkıcı doğa olayları ve korunma yolları nelerdir?

İçindekiler

  • Doğa Olayları Nelerdir?
  • Yıkıcı Doğa Olaylarından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Doğa olayları can ve mal kaybına sebep olduğunda, yıkıcı doğa olayları olarak kabul edilir. Yıkıcı doğa olayları içinde deprem, sel ve volkanik patlamalar ilk sıralarda yer alır. Yıkıcı doğa olaylarının ortak özelliği, önceden bilinmiyor olmalarıdır.

Doğa olaylarından korunma yolları ile önlem alınması halinde yıkıcı doğa olaylarının etkileri azaltılabilir. Yeryüzünde en çok can ve mal kaybına sebep olan doğa olayı depremdir. Özellikle Pasifik deprem kuşağının üzerinde yerleşimi olan ülkeler, diğer ülkelere göre daha büyük bir risk altındadır.

Doğa Olayları Nelerdir?

Dünyayı etkileyen doğa olayları, kısa süre içinde aniden meydana geldiği için önlenmeleri mümkün değildir. Doğa olaylarının nedenleri içinde; ısı, sıcaklık, nem, basınç gibi faktörler yer alır.

Doğa olayları, doğadaki yaşamın devamlılığı için önemlidir. Ancak, gerekli önemler alınmazsa yıkıcı dediğimiz bazı doğa olayları, can ve mal kaybına sebep olabilir.

Başlıca doğa olayları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Rüzgar: Alçak basınç bölgesinin yüksek basınç bölgesine hareket etmesi sonucu oluşan hava akımlarıdır.
  • Yağmur: Atmosferde yükselmeye başlayan su buharının, daha soğuk olan bir hava akımıyla karşılaşması sonucu yağmur oluşur.
  • Kar: Atmosferde yükselen su buharı, karşılaştığı soğuk hava tabakası neticesinde aniden soğur ve kar oluşur.
  • Dolu: Su buharının yükselmesi ve atmosferin yüksek kısımlarında ani bir soğuk hava akımıyla karşılaşması sonucu dolu oluşur.
  • Sis: Atmosferde yer alan su buharının alçalıp, yere yakın bölgelerde yoğunlaşması sonucu oluşur.
  • Kırağı: Su buharının yere yakın bölgelerinde doğrudan donması sonucu ortaya çıkar.
  • Yıldırım: Akım boşalması sonucu ortaya çıkar.
  • Şimşek: İki bulut arasındaki ani akım boşalması sonucu oluşur.
  • Çığ: Kar kütleleri yer değiştirdiğinde çığ olarak ortaya çıkar.
  • Volkanik patlamalar: Karada oluşan doğa olayları içinde yer alan volkanik patlamalar, magmanın yer kabuğunun kırılan noktalarından dışarı çıkması sonucu oluşur.
  • Erozyon: Toprağın üst kısımlarında zaman içinde kayma ve yer değiştirme meydana gelir.
  • Deprem: Fay hatlarının hareketi sonucu, yer kabuğunda meydana gelen hareketliliktir.
  • Sel: Aşırı yağışa bağlı nedenler sonucu su yataklarında oluşan değişimler neticesinde ortaya çıkan taşkınlara verilen addır.

Yağmur Doğa Olayı mıdır?

Yağmur, yağmur bulutlarından yeryüzüne su damlalarının düşmesi ile oluşan bir doğa olayıdır. Doğada meydana gelen yağmur, kar, dolu, sis ve rüzgâr gibi olaylar hava olayları olarak anılır. Hava olayları içinde anılan yağmur, insanlar tarafından önceden tahmin edilebilen ancak önlenemeyen bir doğa olayıdır. Şiddetli yağmur sonucu oluşan sel, yıkıcı doğa olaylarından biridir.

Yıkıcı Doğa Olaylarından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Depremden korunmak için:

Dünyanın birçok ülkesinde depreme dayanıklı binaların yapımına her geçen gün daha fazla önem veriliyor. Deprem eğitimleri ile insanlar olası bir felakete karşı bilinçlendiriliyor. Eski binaların kentsel dönüşüm ile yenileme çalışmaları da alınacak en önemli tedbirler arasında yer alır.

Sel felaketinden korunmanın yolları:

Sel riskinin saptandığı yerleşim yerlerinde alt yapı sistemleri güçlendirilmelidir. Özellikle dere yataklarına ve yakınlarına ev yapılmaması gerekir. Kaygan ve ıslak zemin üzerinde yer alan yapıları başka bir yere taşımak da önemli önlemler arasında sıralanabilir.

Volkanik patlamalardan korunmanın yolları:

Bir anda olan ve önlenmesi mümkün olmayan bir başka yıkıcı doğa olayı da volkanik patlamalardır. Bu nedenle volkanların yakınında yerleşime izin verilmemelidir.

Tüm felaketlere özel tatbikatlar düzenlenmeli ve olası risklere karşı halk sürekli bilgilendirilmelidir.

Keşfet


En Çok Aranan Haberler