Elif DEMİRCİ / İZMİR, AK Parti İzmir 1. bölge 1. sıra milletvekili adayı Binali Yıldırım, İzmir Ticaret Odası “Buraya her gelişimde hiç gerilmiyorum, rahat geliyorum. İzmir'de CHP'nin 'benim alanım' dediği kurumlar var onlar bir yana İTO her zaman partiler üstü tutumunu devam ettiriyor. 'İzmir'in yararına bir iş varsa kardeşim biz yanındayız' diyor. Tersine bir iş varsa da sivil toplum kuruluşu olarak bu kentte yaşayanlar adına tabiki savundu, gereğini yaptı. Enerjimizi birleştirmemiz gerekiyor. Enerjimizi birleştirmekten kastım şudur. Bir proje ortaya atılıyor onun lehinde aleyhinde sözler olacak baştan reddetme ya da baştan sahip çıkma yerine İzmir'in onları konuşması lazım. Her başladığımız projede böyle oldu. Kadrolu, bazı marjinal sivil toplum örgütleri var, İzmir adına konuşuyor 'Konak Tüneli olmaz, Körfez geçişi olmaz'. O olmaz bu olmaz. Yaptığımız her işe böyle. Af edersiniz İzmirli istemezse bana ne oluyor? Bir şeye karar verin."
“İZMİR'İN İŞLERİNİ TAKİP EDECEĞİM"
Binali Yıldırım, İzmir'de yerel yönetim ile merkezi yönetim arasındaki anlaşmazlığı yok edeceğini belirterek, “Bu kentte yerel yönetim merkezi yönetim didişmesini 'işleri merkezi yönetim engelliyor' algısını gündemden kaldıracağım. Belediye başkanları ne işleri varsa samimiyetle söylüyorum hepsiyle bizzat kendim ilgileneceğim halledeceğim. Milletvekili olursam muhalefet iktidar gözetmeksiniz işleri takip edeceğim" dedi.
“BU KENTE NE VERDİĞİMİZİ İZMİR YAŞARAK GÖRÜYOR"
Binali Yıldırım, CHP ve MHP'li milletvekili adaylarının kendisine yönelik eleştirilerini hatırlatarak, hakaret etmedikleri sürece kimseye yanıt vermeyeceğini belirterek, “İzmir'de seçim ortamına girdik, atışlar başladı. Rakiplerden salvolar geliyor. Çekişmeye laf yetiştirmeye niyetim yok. Zamanımız kısa. Daha önemli konularla mesaimizi harcayacağız. Konuşsunlar, hakaret ederlerse gereğini de yaparız. 'Neden geliyor, hangi yüzle geliyor' diyorlar. Benim bunları anlatacak halim yok. Bu kente ne verdiğimizi İzmirli yaşayarak görüyor. Havalimanından uçuyor, tünelden geçiyor, çevre yollarında araç kullanıyor. Bütün yollar İzmir'de birleşiyor. Beş yıl sonra bütün yollar İzmir'de buluşacak. Bunlar yeter mi yetmez. Bunu bir enerjiye, sinerjiye dönüştürmemiz lazım. Altyapınız yoksa turizmde nasıl bir şey yapacaksınız" dedi.
“ÖNÜMÜZÜ KIŞ TUTALIM YAZ ÇIKARSA BAHTIMIZA"
Binali Yıldırım, ticaretteki ortaklığın zorluğu gibi hükümetteki ortaklığın da sıkıntılarına dikkat çekerek, iş adamlarından 1 Kasım'da işi tesadüfe bırakmamalarını istedi. Yıldırım, “Geçtiğimiz 14 yılda bir başarı ortada varsa bunun arkasındaki güven ve istikrarı yeniden tesis etmek mecburiyetindeyiz. A, B, C partisi olarak konuşmuyorum. Ülke olarak ama mutlaka güçlü siyasi irade olsun. Memleketi ortak yönetmenin ne kadar zor olduğunu düşünün. İki arkadaş iş yapıyorsunuz. İş yokken iyi. Hafif para gelmeye başladı dükkan canlanmaya başlayınca 'o fazla aldı ben az aldım' diye başlıyoruz tartışmaya. Bu demokrasi ve birlikte iş yapma kültürümüzün ve alışkanlıklarımız biraz zaman alır. İşi tesadüfe bırakmayalım. 1 Kasım önümüzde altın bir fırsat var" dedi.
DOLARDAKİ YÜKSELİŞE ESRPİLİ ÇIKIŞ
Binali Yıldırım, işadamlarının “Döviz neden arttı?" sorusuna yine espri yaparak yanıt verdi ve karşısında oturan partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Bilal Doğan'a dönerek, “Döviz neden arttı, Bilal Bey anlatsın. Onun döviz bürosu var" dedi, sözlerine şöyle devam etti:
“Tek kanala bağlı bir ekonominin sürdürülebilmesi zordur. Kendi öz kaynaklarımıza yönelerek alternatif oluşturmamız lazım. Ben ekonomist değilim. İçinde üretim yatırım olmayan ekonomi ekonomi değildir. Efektif ekonomiden dolayı bu duruma geldik. Çin'in yaptığını yapmamız lazım."
“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜMDÜR"
Yıldırım, meclis üyelerinin sorusu üzerine kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olduğunu ilan etti ve “Kentsel dönüşüm İzmir'in geleceğidir. Rantsal dönüşüm evet rantsal dönüşüm burada ilan ediyorum. Bir kent rant üretmiyorsa o kent geri gider. Tabiki rant üretecek bu rant kime verilecek bana mı verilecek bu kente verilecek. Yüzde 62'si yenilecek bir kentin önünde 30 yıl iş var demektir. Bundan niye gocunuyorsunuz anlamadım. Size söylemedim muhataplarına söyledim. Ticaret odasına, belediyelere, müteahhitlere de iş var. Yalnız biz konuyu daha başlamadan öldürmeyelim. Bu konuda en şanslı şehir İzmir'dir" dedi.
“İZMİR'İN STATLARI SİYASET MALZEMESİ OLDU"
2014 Mart yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım, meclis üyelerinin Alsancak'ta trafik çok sıkışıyor, buraya alt geçit düşünür müsünüz?" yönündeki sorusuna gülerek, “Yerel seçimde bana sahip çıksaydınız bu soruları sormazdınız" sözleriyle yanıt verince meclis üyeleri de güldü. Yıldırım, soru üzerine İzmir'de stadyum konusunun siyaset malzemesi olduğuna dikkat çekerek, “Yeter artık bu konu fazla mayalandı, ürüne dönüştürmemiz lazım, fermante oldu. Belediye 'biz yaparız siz yapamazsınız' dedi. Kayıkçı kavgasına dönüştü. Alsancak, Göztepe, Karşıyaka, Buca statları için tanımlama yapacağız. İşin adını koyacağız" dedi.
Toplantının sonunda İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Yıldırım'a seçim döneminde enerji vermesi için incir hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz