YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YÖK, Yeni Yasa Tasarısını Aralık Ayında Hükümete Sunacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, YÖK ile ilgili yasa taslağını...

YÖK, Yeni Yasa Tasarısını Aralık Ayında Hükümete Sunacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, YÖK ile ilgili yasa taslağını aralık ayı içinde hükümete sunmayı planladıklarını söyledi.

Siyasi Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) işbirliğiyle Antalya’da ‘Yükseköğretim Reformu’ çalıştayı düzenlendi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve kurul üyeleri ile 10 üniversite rektörünün katıldığı çalıştay UAÜ senato odasında gerçekleştirildi. Gün boyu devam eden çalıştayda, yükseköğretiminde ihtiyaç duyulan reform, YÖK’ün hazırladığı yükseköğretim yasa taslağı, vakıf üniversitelerinin talepleri gibi konular ele alındı.

Çalıştayın basına gerçekleştirilen ilk bölümünde konuşan YÖK Başkanı Çetinsaya, ‘uzun bir yolculuk’ olarak değerlendirdiği yasa taslağının şekillenmesi sürecinin bir süre daha devam edeceğini belirterek, “Toplantı zinciri bir süre daha devam edecek ve bir taraftan da bu gelen fikirleri, görüşleri analiz ediyoruz. Farklı ekipler kurduk, gelen bütün eleştirileri belli bir format dahilinde tahlil ve analiz ediyorlar. Bunları bizim genel kurulumuza sunacaklar. Biz de uzun bir toplantı silsilesinde bu görüş ve önerileri değerlendireceğiz. Türkiye'nin çeşitli illerinde sivil toplum kuruluşlarının ve paydaşların yaptığı toplantılara iştirak ediyoruz. Bugün de bunlardan birisi için buradayız.” ifadesini kullandı.

Basına kapalı devam eden çalıştayın ilk bölümünün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Durmuş Günay, toplantıda YÖK’un yapılandırılması ve üniversitelerin misyonları üzerine konuştuklarını ifade etti. Bazı konuşmacıların cumhurbaşkanı halk tarafından seçilince meşrutiyet konusunun daha önem kazanacağına ve bunun tartışma konusu olmayacağına değindiğini aktaran Günay, YÖK’ün teşkilinde cumhurbaşkanına daha çok pay verilmesinin önerildiğini söyledi. YÖK'ün teşkilinde Bakanlar Kurulu yerine meclisin üye seçmesinin daha doğru olacağı yönünde görüşler sunulduğunu belirten Günay, ayrıca üniversitelerin konsey yoluyla idare edilmesi, rektörlerin ve dekanların konsey yoluyla belirlenmesi konusunun detaylıca tartışıldığını anlattı.

Günay, YÖK’ün hazırladığı taslağın aralıkta hükümete sunulacak şekilde, ayın ilk haftası bitirmeyi planladığını kaydederek, “Tabi daha sonra hükümette, mecliste çeşitli komisyonlarda daha uzun boyutta tartışılacağını sanıyoruz. Ama aralıkın ilk haftasında YÖK'ün yaptığı çalışma hükümete sunulacak.” dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe de vakıf üniversitelerinin taleplerini şöyle dile getirdi: “Özellikle vakıf üniversitesi olarak biz vakıf üniversitelerin tüzel kişiliğinin muhafazasını, gerçekten kamu işi yaptığımızdan dolayı eğitimde daha fazla vakıf üniversitelerine de kısmi de olsa pozitif ayrımcılığın yapılmasını öneriyoruz. Gerek mali gerek idari açıdan ve özellikle bu yasanın yasa yapma ruhunda daha özgürlükçü, YÖK'ün de daha koordinatör, daha strateji belirleyici ve kalite kontrollü denetim mekanizması olması konusunda rektörlerimiz büyük ölçüde arzu ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler