MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan'dan 'Acun Ilıcalı' kararı

Çipras'tan frekans talebinde bulunan Ilıcalı'nın Yunanistan'da televizyon kanalı kurmasının yolu açıldı

Parlamentoda büyük gürültü koparan düzenlemeye ilişkin genel kurulda yaptığı konuşmada Başbakan Aleksis Çipras, "Bugün televizyon mecrasını bir düzene koyuyoruz. Bugünkü düzenleme uyarınca ulusal çapta 4 lisans verilmesi ihalesine başlıyoruz" dedi.

ÇİPRAS'TAN FREKANS İSTEDİ

Yunanistan'da televizyon sektörünü kökten değiştirecek yeni 4 ruhsat verilmesini öngören düzenleme ile birlikte ülkede küçük çaplı krize sebep olan Acun Ilıcalı da önümüzdeki dönemde ilan edilecek uluslararası ihaleyi kazanması durumunda kanal satın alabilecek. Başbakan Aleksis Çipras ile yaklaşık 2 ay önce bu konuda yaptığı ayaküstü görüşmeyle gündeme gelen Acun Ilıcalı, Yunanistan'da kanal ya da frekans sahibi olmak istediğini açıklamıştı. Hükümete göre düzenleme ile birlikte 'aşırı borçlanan' kanallar ile 'siyaset ve kanal sahipleri arasındaki çıkar ilişkisi' sona erecek. Düzenleme ile birlikte Yunanistan'da ulusal çapta yayın yapan toplam 8 özel kanaldan 4 ya da 5'inin kapanacağı belirtiliyor. Bu kanallar arasında bulunan 5 büyük kanaldan en az birinin faaliyetlerini durdurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ÇİPRAS: ÇIKAR İLİŞKİSİNE SON VERDİK

Başbakan Çipras, muhalefet partilerinin te-levizyon kanallarına ruhsat verilmesine ilişkin; kanal sayısı, yeni düzenlemeyi hazırlayan Devlet Bakanı Nikos Papas'a verilen aşırı yetkiler ve Yunanistan Radyo ve Televizyon Konseyi'nin saygınlığının düşürülmesi gibi konulardaki sorularına cevap verdi. Düzenlemenin geciktiğini belirten Çipras, "Özel medya kuruluşlarında yasal işleyiş yok, bir düzene girmesini istiyoruz. Uzun yıllardan bu yana ülkedeki çıkar ilişkisinin bu şekilde çalışmasına ve yolsuzluklara bir son vereceğiz" dedi. Çipras, muhalefeti bankalar kanalıyla çıkar çevrelerinin 'sırtını sıvazlamakla' itham etti.

İHALE 3.5 MİLYON EURO'DAN BAŞLAYACAK

Lisans düzenlemesi, ihaleyi kazanacak kanalların en az 400 personel çalıştırmasını zorunlu hale getiriyor. Ülkedeki reklam pastasının ancak 4 kanala izin verdiğine ilişkin Floransa'daki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü'nün (EUI) önerisine göre 4 kanalla sınırlandırılan lisans yasası, mevcut kanalların birleşerek ihaleye girmelerini de beraberinde getirecek. Ancak, önümüzdeki haftalarda ilan edilmesi beklenen ihalenin açılış rakamının 3.5 milyon Euro olması bekleniyor.

1 MİLYON EURO VERGİ

Acun Ilıcalı'nın Yunanistan'da kanal satın alacağını iddia ederek küçük çaplı bir krize sebep olan Merkez Birliği Partisi Başkanı ve eski yerel televizyon sahibi Vasilis Levendis, oylama öncesi yaptığı konuşmada bu defa Ilıcalı'yı ağzına almadı. Levendis, kanalların sıkı kontrole tabi tutulmalarını istedi. Özel kanalların yıllık 1 milyon Euro vergi ödemesi, çalışanların maaşı ve primlerini yatırma zorunluluğu isteyen Levendis, "Uymayanlar kapatılsın" dedi.

Keşfet


En Çok Aranan Haberler