Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Antalya'daki organ nakillerinden sonra, Türkiye'de organ nakli konusunda önemli bir farkındalığın oluştuğunu belirterek, "İnsanlar organ nakli konusunun önemine ve ciddiyetine vardılar. Türkiye'de yüz nakli konusunda sürekli bir talep var" dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen "1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi"ne, Türkiye'de ilk yüz ve çift kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan konuşmacı olarak katıldı.
Organ naklinin önemine değinen ve nakillerin canlıdan ya da kadavradan yapılabildiğini bildiren Prof. Dr. Özkan, kadavradan nakil yapılabilmesi için "organ bağışının" gerekli olduğunu ve iyi bir hazırlık gerektiğini ifade ederek, "Nakil için çok iyi bir altyapı ve iyi bir ekibe ihtiyaç var" dedi.
Organ nakli ameliyatı kadar, öncesinin, aşılması gereken prosedürlerin de çok zor ve önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, "Uygun organ bulunduğu zaman nakillerle ilgili izinler isteniyor. 24 saat bununla uğraşıyorsunuz, daha sonra ameliyata geçiyorsunuz. Bu süreçte aile vazgeçebiliyor, ikna edilmesi gerekiyor. Nakledilecek organların getirilmesinden, korunmasına ve nakil gerçekleştirilene kadar herkesin üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirmesi çok önemli. Bu sayede nakiller gerçekleştiriliyor" dedi.
Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ilk kol nakli öncesi yaşanan sürece değinen Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu
"Kol nakli için uygun organ bulunduğu, cuma günü saat 16.00'da bize bildirildi. Nakil alacak hastayı ikna ettik, bakanlıktan yetkili kişiye ulaşılamadı izin bir türlü gelmedi. O sırada, aile vazgeçti. Ertesi gün 16.00 sıralarında, gerekli tüm izinleri bitirebildik, 25 saat boyunca bununla uğraştık. Helikopterle Aydın'a giderek organları aldık, ancak gece uçuşu yapılamadığından karayoluyla dönmek zorunda kaldık. Emniyet ekipleri ambulansa eskortluk yaparak yolumuzu açtı. Tüm bu katkılar sayesinde ameliyatı gerçekleştirebildik. Nakil işinin zorluğu, organizasyon."
Kompozit doku nakillerinin, yaşam kurtarıcı karaciğer, böbrek gibi organların nakli kadar hastanın hayata bağlanması noktasında önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özkan, "Bu nakillerden sonra, organ nakli konusunda önemli bir farkındalık oluştu. İnsanlar organ nakli konusunun önemine ve ciddiyetine vardılar. Türkiye'de yüz nakli konusunda sürekli bir talep var. İhtiyaç olduğu sürece de bu nakiller yapılacak. Çok sayıda başvuru var, her klinik için nakil sayısının 5'i geçmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. Özkan, nakiller konusunda üniversiteler arasında da rekabet gibi bir kavramın olmadığını bildirdi.
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Özkan, bir öğrenicinin "prosedürleri aşma sürecinde, 'bıktım' dediğiniz bir an oldu mu-" sorusuna ise "Sözel olarak beyninizde gelişse bile bıkmamanız lazım. 'Vazgeçtim' deyip de 5 dakika sonra 'vazgeçmedim' dediğim oldu. Vazgeçmemek gerek" dedi.
AKÜ "1. Ulusal Kocatepe Tıp Öğrenci Kongresi", bugünkü toplantıyla sona erdi.
Muhabir: Mustafa Güngör / Serdar Yılmaz
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz