YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

85 Yıl Sonra Çıkan Osmanlıca Dergi Geçmişle Bağ Kuruyor

Isparta - SÜEDA Basım Yayın AŞ tarafından çıkarılan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, geçmişle olan bağlantıyı tekrar kurmayı hedefliyor.

Isparta - SÜEDA Basım Yayın AŞ tarafından çıkarılan Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, geçmişle olan bağlantıyı tekrar kurmayı hedefliyor. 85 yıl aradan sonra çıkan ilk ve tek Osmanlıca dergi olma özeliğine sahip yayının bir amacı da kültür buluşmasını sağlamak. Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada Osmanlıca'nın içerisinde Arapça ve Farsça kelimeler barındıran, Arapça harflerle yazılmış, Türklerin geçmişte kullandığı bir dil olduğunu söyledi. Osmanlıcaya olan ilginin son yıllarda arttığını belirten Uçar, insanların artık tarihi ve kültürü ile bulaşmak, atalarından kalan Osmanlıca mektupları okumak istediğini kaydetti. Bu ilgi ve alakanın insanları Osmanlıca'ya teşvik ettiğine dikkat çeken Uçar, hali hazırda üniversitelerdeki çoğu bölümde Osmanlıca kaynakların okutulduğunu, orta öğretimdeki öğrencilerin ise Osmanlıcayı seçmeli ders olarak alabildiğini anlattı. Uçar, Hayrat Vakfı'nın Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokol gereği 81 ilde başlatılan Osmanlıca kurslarına ise 120 bin kişinin katıldığını kaydetti. Osmanlıcaya olan ilginin insanları bu dile yönlendirecek materyalleri de zorunlu hale getirdiğine dikkati çeken Uçar, "Osmanlı arşivlerindeki belgeleri okumak illaki zor olacaktır. Çünkü 80 yıllık bir açık var. Bir çoğumuz Osmanlıcayı yabancı dil olarak görüyor. Halbuki Osmanlıca aslında bizim konuştuğumuz dildir. Sadece yazı karakterleri farklıdır" dedi. Osmanlı arşivlerindeki "hazineye" ulaşmanın yolunun Osmanlıca materyallerle olabileceğini ifade eden Uçar, bu amacın Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisinin varlığını ortaya koyduğunu, derginin 2013'ün ocak ayında yayın hayatına başladığını dile getirdi. Derginin ilk sayısının eğitici bir içerikle hazırlandığını, 2 ve 3'üncü sayılarında ise okuma parçaları ile Osmanlı arşiv belgelerine yer verdiklerini dile getiren Uçar, "İnsanların kafasında 'Osmanlıca öğrenmek zordur' şeklinde bir algı var. Biz, 'Osmanlıca'yı öğrenmek kolaydır' diyoruz.' İnsanların kültürü ile bulaşmasını sağlamak istiyoruz. Hedefimiz Osmanlıca ile geçmişle olan bağlantıyı tekrak kurmaktır. Bu anlamda Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi, Türkiye'de 1928'den sonra yayımlanan ilk ve tek Osmanlıca dergidir. Bu nedenle bir önemi var" diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler