Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Ürdün ve Lübnan'a sığınan, sınıra yakın noktalarda kurdukları çadırlarda kalan çoğu kadın ve çocuk binlerce Suriyeli'nin yaşadığı dram AA ekiplerince görüntüledi.
Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman'daki toplam 13 çadır kent ile Kilis'teki konteyner kentte kalan toplam 135 bin Suriyeli huzur içinde yaşıyor.
Türkiye'deki sığınmacıların sağlıktan gıda, giysi, ısınma ve barınmaya kadar her türlü ihtiyacı karşılanırken, Suriye'de sınıra yakın yerlerde kurdukları çadırlarda kalanlar ile Lübnan ve Ürdün'e sığınan Suriyeliler çeşitli zorluklarla mücadele ediyor.
Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'da, Ceylanpınar'ın sınır komşusu Ra'sulayn'da, Reyhanlı ilçesi Bükülmez köyü karşısındaki Atme kasabasında binlerce Suriyeli kurdukları derme çatma çadırlarda kalıyor.
AFAD ve Kızılay ile İHH İnsanı Yardım Vakfı ve Kimse Yok Mu Derneği'nin arasında olduğu sivil toplum kuruluşları buradaki Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Ancak Reyhanlı'nın karşısındaki Atme kasabasında elektriği, suyu olmayan çadırlarda kalan çoğu kadın ve çocuk olan Suriyeliler, son günlerde soğuk hava ve yağışla da mücadele ediyor.
Su olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan Suriyeliler, ihtiyaçlarının bir kısmını yakın köylerdeki çeşmelerden gidermeye çalışıyor.
Suriyeli kadınlar, Türkiye'deki hayırseverlerce kendilerine ulaştırılan gıda malzemelerini, çevreden topladıkları odun ve çalılarla yaktıkları ateşte pişirerek çocuklarına yediriyorlar.
Çadırlar arasında oyun oynayan bazı çocukların üzerinde havaların iyice soğumasına rağmen mont, ayağında ayakkabı ve çorap bulunmaması yürekleri dağlıyor.
Yaktıkları ateşin çevresinde toplanan, "elleri ve yüzleri isli" çocukların sıcak gülümseyişi ise yürekleri ısıtıyor.
Acil kışlık giysi ve çadır ihtiyacı bulunan Suriyelilerin ortak duası ise ülkelerindeki zulmün bir an önce bitmesi, huzur içinde yaşayabilecekleri özgür bir ortamın oluşması...
-İç savaştan kaçtılar ancak... -
Lübnan'ın Trablus ve Sayda kentlerinde kapısı penceresi olmayan, inşaat halindeki evlerde soğuk havada yaşam mücadelesi veren Suriyeli sığınmacılar, yerel halkın kendi arasındaki çatışmalardan da etkileniyor.
Trablus'ta Cebel Muhsin bölgesi sakinleriyle Babu't Tebbane sakinleri arasında çıkan çatışmalar nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşan Suriyeliler, çaresiz evlerine dönecekleri günü bekliyor.
Tek odadan oluşan, penceresi ve kapısı naylon poşetlerle örtülmüş bir evde 10 kişilik ailesiyle kalan Humuslu sığınmacı Sade el-Hatib'in, "Suriye'de savaştan kaçıp buraya geldik, burada da savaşla karşılaştık. Vatanıma dönebilmeyi ve onurumla orada ölmeyi ne kadar çok isterdim" cümlesi içinde bulundukları zor durumu özetliyor.
Sığınmacılardan Ebu Nadir ise "Ne yiyecek ekmeğimiz ne de aşımız var, hiçbir şeyimiz yok. İlaç ve yiyecek alacak paramız da yok" diyerek içinde bulundukları zor durumu anlatıyor.
Öte yandan Lübnan'daki Suriyeli sığınmacı sayısının 139 bin 142 olduğu belirtiliyor.
- Ürdün'deki sığınmacılar -
Ürdün'ün kuzeyinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı ve adı sıkça protestolarla gündeme gelen 45 bin Suriyeli'nin kaldığı ez-Zateri kampında ise çok sık şekilde ishal ve uyuz salgını yaşanıyor.
Gıda, sağlık, elektrik ve su konusunda sıkıntılar yaşanan kampta son dönemde bazı iyileştirmelerin yapıldığı ancak bunların yeterli olmadığı belirtiliyor.
Ürdün'de Suriyeli sığınmacıların Genel Koordinatörü Anmar el-Haddud, kampın altyapısında önemli çalışmalar yaptıklarını, elektrik kesintisine yönelik çalışmalarda da sona yaklaşıldığını belirtti.
Muhabir: Ekip
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz