YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya’nın En Iyi Okulunu Bitirse De Türkiye'de Hala Mağdur

Türkiye'deki üniversitelerde başörtüsü yasağı nedeniyle Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden Georg August Üniversitesi’nde tıp fakültesini tamamlayan...

Almanya’nın En Iyi Okulunu Bitirse De Türkiye'de Hala Mağdur

Türkiye'deki üniversitelerde başörtüsü yasağı nedeniyle Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden Georg August Üniversitesi’nde tıp fakültesini tamamlayan Şeyma Osmanlıoğlu, şimdi de denklik sorunu nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

Tıp fakültesi ardından başladığı 3 yıllık uzmanlık eğitiminin son 1 yılını Türkiye’de gerçekleştirmek isteyen Osmanlıoğlu, mevzuat engeli nedeniyle eğitimini Türkiye’de sürdüremiyor. Bugüne kadar durumunu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı’na bildiren genç hekim, başvurularına karşılık mevzuatın uymadığı cevabını almış.

Vatan hasretine dayanamadığı için artık Türkiye’ye dönmek istediğini vurgulayan Osmanlıoğlu, “Mezun olduğum Georg August Üniversitesi, 2011 yılında dünya üniversiteleri başarı sıralamasında 43. sırada yer alırken, Almanya'da birinci sırada yer almıştır. Nasıl denklik sorunu yaşıyoruz anlam veremiyorum. Benim durumumda olan onlarca insan var. Lütfen yetkililer mevzuatla ilgili adım atsın.” dedi.

İnancı gereği kullandığı başörtüsü nedeniyle tıp eğitimi için Almanya’da öğrenim görmek zorunda kalan Osmanlıoğlu, ilk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamlayarak 2002 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını, ancak başörtüsü yasağı nedeniyle hazırlık sınıfının ardından kaydını dondurmak zorunda kaldığını belirtti. Öğrenimini, Almanya’nın Göttingen Georg August Üniversitesi’nde tamamladığını anlatan Osmanlıoğlu, 2 yıl önce üniversitenin eğitim hastanesi olan Dieakoniekrankenhaus Rotenbug'da kadın doğum alanında uzmanlık eğitimi yapmaya başladığını ifade etti.

Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen Osmanlıoğlu, aynı üniversitenin nöroloji bölümünde doktora tezini hazırladığını aktardı. Vatan hasreti, milletine hizmet etme isteğiyle 3 yıllık uzmanlık eğitiminin son yılını Malatya’da tamamlamak amacıyla Türkiye’ye döndüğünü dile getiren Osmanlıoğlu, başvurduğu yetkili mercilerden olumsuz cevap aldığını anlattı.

Uzmanlık eğitimi için ‘TUS’a girmesi gerektiğinin hatırlatıldığını söyleyen Osmanlıoğlu, “Hak ve özgürlüklerin iade edilmeye başlandığı günümüz Türkiyesinde, ben ve benim durumumdaki bir çok vatan evladının mağduriyetinin giderilmesini istiyorum. 17 yaşından beri 9 yılı aşkın yurt dışında eğitime mecbur bırakılan bir genç kızın ve ailesinin maddi manevi ne zorlu aşamalardan geçmiş olabileceği hususunda, bizi mağdur edenlerin de bu mağduriyetimizin giderilmesi hususunda ilgisiz kalanların da konu üzerinde ciddi düşünüp çözüm üretmelerini bekliyorum. Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa ve Sağlık Bakanlığı’na 19.10.2011 tarihınde yazmış olduğum dilekçeme, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen cevabi yazıda bana; “TUS sınavına girmeden, uzmanlık yaptığım alanda çalışamayacağımla ilgili” kanun hatırlatılmış, mağduriyetimiz giderilmemiştir. Belki ‘onca yıl yurt dışında okumuşsun 1 yıl daha okusan ne olur denebilir’ ancak artık aile, vatan, memleket hasretine dayanamadım.” diye ifade etti.

Almanya gibi köklü eğitim geleneğine sahip bir ülkede TUS muadili sınavları başarıyla geçerek uzmanlık eğitimine başladığını vurgulayan Osmanlıoğlu, şöyle devam etti: “Edindiğim uzmanlık eğitimi, hakkımın, ülkeme döndüğümde tanınmasının ve uzmanlık eğitimime devam etmeme elverecek düzenlemelerin yapılmasının, evrensel akademik ilkeler açısından bakıldığında yerinde ve gerekli olduğu kanaatindeyim. Zaten Türkiye’de eğitim hakkımız elimizden alınmış, bu şartlara zorlandık. Mezun olduğum Georg August Üniversitesi, 2011 yılında dünya üniversiteleri başarı sıralamasında dünyada 43. sırada yer alırken, Almanya'da birinci sırada yer almıştır. Üstelik ülkemizde bu kadar doktor açığı varken, hükümetimiz dışarıdan doktor getirme planları yaparken, ben ve benim gibi bu vatanı sevip hizmet etmek isteyen vatan evlatlarının önü açılmamakta ve beyin göçüne zorlanmaktayız. Devlet büyüklerimizden, bu mağduriyetimizin giderilmesini, yasa değişikliği istiyoruz.” Osmanlıoğlu, birçok öğrencinin benzer sıkıntıyı yaşadığını sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler