EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altmış nasıl yazılır, yazıyla altmış yazımı nasıl olmalıdır? Altmış mı atmış mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Rakamlarla sayıların doğru yazılışları, ilkokul döneminden itibaren öğrenilen bilgilerdendir. Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamında sayıların yazılışı ile ilgili detaylı bilgiler mevcuttur. Dolayısıyla bu güvenilir kaynak temel alınarak 60 sayısının harfler ile nasıl yazıldığı açıklanabilir. Bu sayı harflerle yazılırken genellikle eksik harf kullanımına yönelik bir hata yapıldığı görülür. Peki, altmış yazımı nasıl olmalıdır?

Türkçede sayıların doğru yazılışlarının nasıl olduğu pek çok kişi tarafından araştırılır. Sayıların belli başlı metinler ile çek gibi senetlerde harflerle de yazılması gerekebilir. Nitekim sayıların doğru yazılışı kapsamında en çok karıştırılan hususlar arasında 60’ın nasıl yazıldığı yer alır. Bu sayı harflerle yazılırken “l” sesinin kullanılıp kullanılmadığı sıklıkla sorgulanır. Dolayısıyla 60 sayısının doğru ve yanlış kullanımları belirtilerek bu konuya açıklık getirilmesi gerekir.

60 nasıl yazılır?

Türkçede her bir sözcük gibi sayılar ile rakamları temsil eden kelimelerin de doğru yazılışları mevcuttur. Türkçede yer alan rakam ve sayı sözcüklerinin yazım kurallarına uygun olarak yazılması önemlidir. 60'ın hem sesletilirken hem de yazılırken yanlış olarak kullanıldığı durumlara rastlanabilir. Altmış yazımında ve bu sözcüğün sesletiminde yapılan temel hata ise “l” sesi ile ilişkilidir. Kimi durumlarda 60 sayısının “l” harfi kullanılmadan yazıldığı görülebilir. Bu sayı sözcüğünü oluşturan sesler sırasıyla a-l-t-m-ı-ş şeklindedir. Dolayısıyla “Altmış mı atmış mı?” sorusunun yanıtı da “altmış” olarak belirtilebilir. "Altmış nasıl yazılı?" sorusu için altmış TDK kuralları dâhilinde "altmış" olarak yazılır.

Altmış yazımı ile ilgili örnek cümleler

Harflerle nasıl yazıldığı açıklanan 60 sayısının farklı bağlamlarda cümle içerisinde kullanılması mümkündür. Bu sayının harflerle doğru yazılışının tam olarak öğrenilebilmesi için cümle örneklerine bakılması ise oldukça faydalıdır. 60 TDK kurallarınca harfle yazılacağı zaman "atmış" olarak değil "altmış" olarak yazılmalı ve okunmalıdır. Sayıların doğru yazılışı kapsamında altmış doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler:

  • Yeğenim dün çözdüğü matematik testinde yer alan altmış sorudan yalnızca üç tanesini yanlış yapmış.
  • İkinci sınıfa giden çocuğumla beraber altmış sayısının birler ve onlar basamaklarının belirlenmesine yönelik eğitici bir etkinlik yaptık.

Keşfet

En Çok Aranan Haberler