Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, geçen yıl Başkent'te çıkan 133 yangında 158 hektarlık alanın yandığını söyledi.
Vali Yüksel başkanlığında “Orman Yangınlarıyla Mücadele” toplantısı yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası toplantı salonunda il ve bölge müdürlerinin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Vali Yüksel, orman yangınlarında kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirileceğini ve tüm birimlerin görevlerinin belirleneceğini ve ayrıca orman yangınları yanında anız yangınlarıyla da etkin mücadele edilmesi için gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.
Vali Yüksel, doğal zenginlik olan ormanları korumanın herkesin milli görevi olduğunu, dünyanın karşısında bir tehlike olarak duran iklim bozulmalarının ormanları tehdit ettiğini söyledi.
Ankara mülki sınırları içerisinde 356 bin 186 hektar ormanlık alanın mevcut olduğunu anlatan Yüksel, bu ormanlık alan içerisindeki yerleşim yerlerinde çok sayıda insanımızın yaşadığını belirtti.
YANGINLAR PERŞEMBE VE CUMA GÜNÜ DAHA YOĞUN
Vali Yüksel, 2010 yılında 56 yangında 576 hektar, 2011 yılında 72 yangında 166 hektar ve 2012 yılında 133 yangında 158 hektarlık alanın yandığını hatırlattı.
Son yıllara bakıldığında Ankara’da yangınların, en fazla temmuz, ağustos ve eylül aylarında meydana geldiği görüldüğüne işaret eden Yüksel, diğer ayrıntıları şöyle ifade etti:
“Yangınlar perşembe ve cuma günleri çıkmakta ve 10.00-16.00 saatleri orman yangınlarında en tehlikeli zamanlar olarak göze çarpmaktadır. Ankara’da orman yangınlarıyla mücadelede yaklaşık 200’e yakın personel ile 16 acil müdahale ekibi görev yapmaktadır. Başkentte meydana gelen orman yangınlarının çıkış nedenleri itibariyle genel değerlendirilmesi yapıldığında yüzde 71’inin ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığı görülmektedir. Yörenin kötü alışkanlığı olan ve de toprağa da hiçbir faydası olmayan anız yakmaları, çoban ve avcı ateşleri yakmanın, bu yüzde 71’in içerisinde önemli bir payı olduğu anlaşılmaktadır.”
YANGINLA ÜÇ BAŞLIK ALTINDA MÜCADELE
Vali Yüksel, Ankara'da yangınlarla mücadele stratejisinin üç ana başlıktan oluşacağını belirterek, bunları önleme, müdahale ve rehabilitasyon şeklinde açıkladı.
Yüksel, “Yangın çıkmasını önleyici ne tedbirler varsa bunları alacağız. Müdahale başlığını da 3 alt başlığa ayıracağız. Bunlar; erken uyarı, hızlı müdahale ve etkin mücadele olacaktır. Rehabilitasyon başlığına gelirsek, her ne sebeple yanmış olursa olsun, yanan ormanların farklı amaçlar için kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz. Kaybedilen alanları hiç vakit geçirmeden derhal ağaçlandıracağız. 2013 yılının yangınsız bir yıl olarak geçmesini ve orman yangınlarının da bir gün Türkiye’nin gündeminden mutlaka çıkmasını temenni ediyorum.” dedi.
Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya ve ilgili birim yöneticilerinin sunum ve önerileriyle 2013 yılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu toplantısı tamamlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz