YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Şahin: Şehitlik tanımı yapmak haddimiz değil

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Şehitlik ve şahadet ulvi bir değerdir. Bu işin...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Şehitlik ve şahadet ulvi bir değerdir. Bu işin tanımlaması bizim haddimiz ve hakkımız da değildir.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Turgut Özal Üniversitesi Münazara ve Diplomasi Kulübü tarafından düzenlenen Kadına Karşı Şiddet Konferansı’na katıldı. Bakan Şahin, çıkışta gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı. Şahin, bir soru üzerine şehitlik yasa tasarısı ile ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eleştirilerine cevap verdi.

Ortada bir kavram kargaşası olduğunu söyleyen Şahin, “Biz şehitlikle ilgili bir tanım yapmıyoruz. 70’e yakın mevzuattan kaynaklı ve 5 tane temel yasanın uygulamasından kaynaklı birçok sorunu çözecek 20 maddelik temel bir yasa hazırladık. Bu yasayı hazırlarken, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ile hep beraber ilgili bütün herkesle çalıştık.” diye konuştu.

Şehit yakınları ve gazilerin mağdur ailelerinin talepleri üzerine yasal alt yapının oluşturulduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti: “Şehitlik ve şahadet ulvi bir değerdir. Bu işin tanımlaması bizim haddimiz ve hakkımız da değildir. Zaten kanuna baktığınız zaman, biz şehit ile ilgili bir tanım yapmıyoruz. Geriye kalanın, mağdurun, ailenin yanında olmak, çocuğunun yanında olmak, kardeşinin, annesinin babasının yanında olmak, onun yaşamını kolaylaştırmak adına bir çalışma yapıyoruz. Asla şehitlik tanımı üzerine, şahadet üzerine yeni bir tanımlama yapmıyoruz. Bu zaten bir fani olarak, bir birey olarak benim görevim de değil. Böyle bir şeye ihtiyaç da hissetmiyoruz. Şehitliğin, şahadetin ne olduğu İslam dininde belli. Onun üzerine bize söz düşmez. Biz geriye kalanların hakkını, hukukunu koruyacak bir düzenleme yapıyoruz. Bu ikisini birbirinden ayırırsak bütün sorunlar çözülecek.” Bakan Şahin konuyla ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüştüğünü dile getirdi.

HUZUREVİNDE KÖTÜ MUAMELE İDDİASI

Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi’nde yaşlılara kötü muamele iddiaları da Bakan Şahin’e soruldu. 15 gün önce İzmir Narlıdere’de söz konusu kurumu ziyaret ettiğini kaydeden Şahin, “Bu kurum en iyi dediğimiz kurumlardan bir tanesi. Bugünkü haber üzerine ben idari soruşturmayı, Genel Müdürü ve Denetim Hizmetleri Başkanlığımızı aradım. Kurumsal olarak gidip gördüğünüz zaman şu an Türkiye’deki en iyi kurumlardan bir tanesi. Çok iyi hizmet veriliyor. Orada gösterilen bir fotoğraf var, elleri bağlı. O hanımın ailesi aramış, kesinlikle biz şikayet edeceğiz demişler. Dolayısı ile burada ellerinin bağlı olmasının nedeni onun rızası ile altı değiştirilirken yapılan bir çalışma olarak söyleniyor.” açıklamasını yaptı. Şahin, bireysel hatadan kaynaklı olabilecek bir duruma karşı da soruşturma başlattıklarını belirterek, “Kadın ve ailesi ile de konuşacağız. Ne tür bir hata varsa denetleyip sizlerle paylaşacağız.” diye konuştu.

“KADIN SIĞINMAEVİ YÖNETMELİĞİ’Nİ DEĞİŞTİRİYORYUZ.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin konferansta yaptığı konuşmada ise sığınma evlerinde 8 ay ile bir yıl arasında kalan kadınların bulunduğunu söyledi. “12 yaşından büyük erkek çocukları ayırmak zorunda kalıyorduk.” diyen Şahin, konuyla ilgili yeni bir model geliştireceklerini aktardı. Şahin, “Erkek çocuk annesinin yanından ayrılıp bizim kurumlarımızda başka bir yere geçmek zorunda kalıyordu. Aileyi parçaladığınız zaman sorunları da büyütüyorsunuz. Onlar için de ayrı modeller uygulamak için bir çalışma yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Şahin, engellileri de içerecek şekilde Sığınma Evleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılacağını aktardı.

“ERKEKLERİN BEN MAĞDURUM, DEMESİ LAZIM ÖNCE”

Salondaki bir erkek öğrencinin, 'Erkeğe yönelik şiddet ile ilgili neler yapılıyor?' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Şahin, “Bize gelen taleplerde bu tür özellikle psikolojik şiddetten dolayı erkeklerde büyük bir mağduriyet olduğu yönünde şikayet geliyor. Bu da bir sorun. Bunu da çözmemiz gerekiyor. Sizinle birlikte ne yapılabiliri bir çalışalım.” cevabını verdi. Şahin’in bu son sözü üzerine salonda gülüşme sesleri duyuldu. Şahin, “Erkeklerin ben mağdurum demesi lazım önce. Diyen erkekler başladı.” ifadesini kullandı.

“GENEL KURUL’DA TARTIŞMA KAVGAYA DÖNÜŞMEMELİ”

Bakan Şahin, kademeli 12 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili başka bir soru üzerine ise tartışabilme kültürünün bilgi ve fikir üzerinde olması gerektiğini belirtti. Konunun sadece imam hatiplere indirgenmesini eleştiren Şahin, “Bir ailenin evladına din eğitim aldırmak istemesi kadar doğal bir şey de yok.” sözlerini kaydetti. Komisyon'da görüşülürken teklifte birçok düzenlemeler yapıldığını söyleyen Şahin, “Genel Kurul’da da tartışmayı kavgaya dönüştürmeden, fikirleri çarpıştırarak, doğruyu bulmak gibi bir şeye ihtiyacımız var. Bunu yapabildiğimiz zaman her türlü sorunu çözebiliriz.” diye konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral ise konuşmasında üniversite hakkında bilgi verdi. Oral, “Kadına karşı şiddet kültürümüze de, ahlaki değerlerimize de yakışmıyor. Ancak ne yazık ki oluyor. Bunu da yok sayamayız.” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler