YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başçı: Türkiye Için Doğru Politika Düşük Faiz, Dengeli Büyüme

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dünyada düşük büyüme, düşük faiz ortamının devam ettiğini belirterek, ”Bu...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dünyada düşük büyüme, düşük faiz ortamının devam ettiğini belirterek, ”Bu konjonktürde, Türkiye için doğru ekonomik politika bileşimi düşük faiz, dengeli büyümedir. Dengeli büyüme iç dengeyi (fiyat istikrarını) ve dış dengeyi (ödemeler dengesini) gözeterek büyüme anlamına gelmektedir.” dedi

Dünya Gazetesi ile Mardin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen Para Politikaları Konferansı’nda ekonomiyi değerlendiren Erdem Başçı, dünyada bunalım ortamının devam ettiği; pek çok ülkeden olumlu sinyaller gelmediğini ifade etti.

Bu minvalde büyüme tahminlerinin yeniden ele alındığını aktaran Başçı, ileri ülkelerde faiz indirimlerine gidildiğini vurguladı. Başçı, sözlerine şöyle devam etti:

“Gelişmekte olan ülkeler toparlandıkları halde faizleri artırmadı. Son 1-2 ayda faiz oranını indirmeye başladı. Şimdi Avrupa kaynaklı bir yavaşlama ile karşı karşıya olduğumuzdan onlarda faiz indirmeye başladı. 2009’da aşağı yukarı bütün ülkeler bütçe dengelerini bozdu. Almanya’ya göre Portekiz’de bozulma var. Avrupa’nın güvenli limanı olarak Almanya kalmış durumda. Almanya’da denk bütçe kuralı anayasaya yazıldı. Denk bütçeye doğru ilerliyorlar. Kamu borç yükü yüzde 80 seviyesinde olmasına karşın 10 senelik faiz yüzde 10 seyrediyor. Güven yoluyla faiz düşürmeyi başarmış oluyor. Kamu borç yükünde ortalama bir yerdeyiz. Kamu borç yükü ne kadar yüksekse büyüme o kadar düşük oluyor. Maliye politikasında güven mali teşvikten daha değerli olabilir. Güven varsa ekonomik büyümeye katkısı açıklardan mali disiplin büyümenin gazıdır, motorudur. “

Dünyada faizlerin bir dönem yatay bir seyirde olduğunu anlatan Başçı, şu beyanatta bulundu:

”ABD’de iki defa parasal genişlemeye gidildi. İlkinde gelişmekte olna ülkelerin paraları değer kazandı. İkinci parasal genişlemede paranın haddinden fazla değerlenmesini engelledik. Kendimize has bir politika izledik. Aşağı yönlü esneklik verelim. Faizlerimiz yüzde 1,5’e kadar geriledi. TL’nin üzerindeki aşırı değerlenme baskısını engelledik. Avrupa borç krizinde de finansman kanalından etkisi oldu. Bankalara açılan sanitasyonlarda bir sıkışma görüldü. Bu defa da haddinden fazla değer kaybı oldu ve enflasyonu etkiledi. Faiz koridorunu yukarı genişlettik. Döviz kurunun istikrar kazanmasını sağladık. Kurlar istikrar kazandı bizde hızla geçici faiz artırımlarına başladık. Eylül-ekim-kasım piyasanın ihtiyacından fazla para verdik. Ocak-Şubat-Mart ayında işlerde bir toparlanma var diye görünüyor. Şimdi ihtiyaçtan fazla likidite vermedik ama faiz düşürerek parasala teşvik vermeye devam ettik. Faizler ne kadar yükselebilir. “

“İHRACATÇIYI EXİM ÜZERİNDEN DESTEKLİYORUZ“

Merkez Bankası Başkanı,“İhracatçımızın kullandığı reeskont faizi. Krediyi dövize endeksli gibi düşünüyoruz kısa vadeli TL veriyoruz döviz alıyoruz. 4 aylık finansman sağlıyoruz. Bunun maliyeti son derece düşük. Eximbank, 0,75 faizle bankalardan garanti mektubu veriyoruz. Libor+0,75. döviz rezervlerinde bir artış oluyor. Yaklaşık 15 milyar dolarlık bu yolla rezervlere giriş bekliyor. Altın dahil brüt rezerv 126 milyar dolar.“ dedi.

Türkiye’nin ilk defa dış dengeyi kendisinin düzelttiğine işaret eden Erdem Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

’Yüzde 10 olan cari açık yüzde 6’ya indi ve bir senede. Onun için 2012 bir dengelenme dönemi. Etkisi olarak büyüme yavaşladı. Bunun faydasını 2013, 2014 ve 2015’te göreceğiz. Mevcut konjonktürde sürdürülebilir. Uzun süre problemsiz sürdürebiliriz. İlk çeyrekteki canlanmayı ne gösteriyor. İthalatta artış, ihracatta zayıf ithalattaki artış canlanmanın önemli bir göstergesi. 2013’te cari işlemler dengesinin GSMH’ya orası biraz daha yüksek olabilir. İhracat nasıl büyüme kaldı iş adamlarımızı takdir etmek gerekir dinamizm ve esneklik. Avrupa Birliği yeniden gözden geçiriliyor AB belki yeniden kurulacak Ortadoğu da aynı şekilde.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler