Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından ilki geçen yıl yapılan TÜBİTAK projesinin bu yıl ikincisi gerçekleştirildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) “Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı” çerçevesinde Bayburt Üniversitesi tarafından yürütülen “Genç Bilim İnsanları Yaparak, Yaşayarak ve Eğlenerek Bilime Dokunuyor” projesi kapsamında bir grup ilköğretim öğrencisi, çeşitli bilim dallarında bilgilendirildi.
Proje sayesinde bilimsel bilgiyi yerinde ve yaşayarak öğrenen öğrenciler, Bayburt Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesindeki fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarlarında, aynı zamanda TÜBİTAK denetmeni gözetiminde, konusunun uzmanı öğretim üyelerinden ders alma fırsatı yakaladı.
GÖREVİNE YENİ BAŞLAYAN REKTÖR BUDAK, PROJEYE START VERDİ
Bayburt Üniversitesi tarafından yürütülen ve ilki geçtiğimiz yıl yapılan TÜBİTAK projesinin bu yılki etabı, görevine yeni başlayan Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak’ın katıldığı açılış toplantısıyla start aldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan açılış toplantısına Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Altan, öğretim üyeleri, Milli Eğitim İl Müdürü Seydi Doğan, Milli Eğitim İl Müdürlüğü şube müdürleri ile Bayburt’ta görevli ilköğretim okulu müdürleri ve projeye dahil olan öğretmen ve öğrenciler katıldı. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Gökhan Budak, Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de ilim adamlarına verilen önem arttıkça bilimin daha da gelişeceğine, projelerin giderek hız kazanacağına inandığını ifade etti ve “Ülke olarak yeni yeni bilimde ilerlemeye başladık. Bu durum, eğitim-öğretime özellikle bilime ayrılan katkının büyük oranda artmasının sonucudur. Bayburt’tan gelen 6-7 proje var, hepsi de gerçekten güzel projelerdi. Bu, Bayburt ili açısından çok sevindirici bir durum. Küçük nüfuslu bir il olmasına rağmen Bayburt, eğitim alanında ilk 10 il arasında yer alıyor. Bu bizler için sevindirici ama bu konuda üniversiteye düşmesi gereken görevler var; Milli Eğitim ve Üniversite olarak elele vererek bunu nasıl önplana ve daha üst seviyeye çekebiliriz? Bunun yolunu aramalıyız. Özellikle genç bilimadamı yetiştirme açısından en önemli konu farkındalık oluşturmadır ve farkındalık da bu tür projelerle olur ancak” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
GENÇ BİLİM İNSANI ÖĞRENCİLER YAPARAK, YAŞAYARAK VE EĞLENEREK BİLİME DOKUNDU
Projeye Bayburt iline bağlı Aydıntepe ve Demirözü ilçeleri ile Arpalı, Gökçedere ve Adabaşı köylerinde yer alan Şehit Fatih Kostik, Gökçedere, Maden, Şehit Oktay Altuntaş, Dede Korkut ve Sancaktepe ilköğretim okullarından belirlenen 4’er başarılı öğrenci ve 6 fen bilimleri öğretmeni katıldı. Altı gün süren proje kapsamında öğrenciler, “doğa gezisi” kapsamında Bayburt Kalesi’ni gezerek kalenin tarihi hakkında bilgilendi ve gezi sırasında çeşitli yaprak örnekleri topladı. Ayrıca Yenişehir Parkı’na düzenledikleri gezide kuş gözlemciliği yapan öğrenciler, dürbün ve teleskop yardımıyla 17 farklı kuş türü tespit ederken, kuşları fotoğraflamayı da ihmal etmedi. Projenin beşinci gününde öğrenciler ve proje ekibi, Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuvarlarını gezdi. Öğrenciler, Süperiletken Laboratuvarı’nda “Süperiletken Maddeler ve Hızlı Trenlerin Çalışma Prensipleri” hakkında bilgi alırken, mıknatıs yapımı ve sıvı azot üretimi ile ilgili deney düzeneklerini de görme imkanı buldu. Atom ve Molekül Fiziği Laboratuvarı’nda öğrenciler, maddelerin radyoaktifliklerinin belirlenmesi konusundaki sunulara katılarak ölçüm cihazlarını inceledi. Öğrencilere Analitik Kimya Laboratuvarı’nda maddelerin ayrıştırılması, Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda “Hayatımızdaki Mikroorganizmalar ve Bunların Önemi” konularında alanında uzman bilimadamları tarafından bilgiler verildi.
Proje boyunca birbirinden farklı ve ilginç aktivitelerle heyecanlı, sıradışı ve mutlu anlar yaşayan öğrenciler, projenin son gününde Sırakayalar Şelaleleri’nde piknik yaparak gönüllerince eğlendi. Son olarak Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde yapılan küçük bir törenle öğrencilere, öğretmenlere ve proje ekibine katılım belgeleri ve hediyeler verildi. Projeyle ilgili güzel dileklerini ve olumlu fikirlerini dile getiren ve bu tür projelerin tekrarlanmasını istediklerini belirten öğretmen ve öğrencilerin üniversiteden ayrılırken oldukça hüzünlendikleri gözlendi.
Öğrencilere bilgiye ulaşma, öğrenmeyi öğrenme ve bilgiyi değerlendirme gibi temel bilimsel süreç becerilerini eğlendirerek ve yerinde yaşatarak kazandırmayı amaçladıklarını belirten Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Devecioğlu-Kaymakçı, proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi: “İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin öğrenen merkezli öğretim yaklaşımlarının kullanıldığı bir öğrenme ortamında aktif bir şekilde yaparak, yaşayarak ve eğlenerek bilimsel çalışmalara katılmalarına fırsat veren fen (fizik, kimya ve biyoloji alanlarında) ve matematik etkinlikleriyle fenin, matematiğin ve bilimsel bilginin doğasını anlamaları, ilgili konu alanlarında bilimsel kavramlar ve süreçler hakkında farkındalık geliştirmeleri amacıyla gerçekleştirilen projenin bu yıl ikincisi tamamlandı. Bu yılki projeye Bayburt il merkezine bağlı ilçe ve beldelerde bulunan 6 ilköğretim okulundan belirlenen 4’er başarılı öğrenci ve 6 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Toplam 24 öğrenci ile birlikte, hem bu öğrencilere rehber olacak hem de bu tür projelere katılarak kendini geliştirmeye ve ilerleyen dönemlerde farklı projeler üretmeye istekli olduğu belirlenen 6 öğretmen projede yer almıştır. Böylelikle, sınırlı imkânlara sahip başarılı öğrencilerle birlikte katılımcı öğretmenleri de ödüllendirmek ve farklı çalışmalar için teşvik etmek amaçlanmıştır. Altı gün olarak planlanan proje süresince öğrencilerin, fen ve matematik alanlarındaki çeşitli etkinliklerde alacakları aktif görevlerle bilime karşı olumlu bakış açısı kazanmalarının yanında, bilimsel süreç becerilerinin ve bilimsel düşünme yeterliklerinin gelişimi hedeflenmiştir. Öğrencilerin, aktif öğrenme ortamlarında fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarına yönelik etkinlikleri yapmaları, yaparken düşünmeleri, düşünürken de bilime karşı ilgi ve başarılarını artırmaları, fizik-kimya-biyoloji laboratuvarlarını tanımaları, disiplinlerarası bakış açılarını geliştirmeleri, doğayı ve doğadaki çeşitliliği fark etmeleri, çevrelerindeki sistemleri tanımaları ve bu süreçte gerçek bilim insanlarıyla tanışarak bilimsel araştırmalara karşı olumlu tutum geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Etkinliklerin yürütülmesinde grup çalışması, problem çözme, bilgisayar destekli eğitim, drama, sözlü anlatım, deney yapma, gözlem, koleksiyon oluşturma, poster çalışması, model yapımı, kes-yapıştır ve gezi gibi öğrencilerin etkin katılımına yönelik yöntemler kullanılmıştır. Güncel hayatla ilişkilendirmeye çalıştığımız bu etkinliklerimizle öğrencilerin bilimsel düşünme, problem çözme ve eğlenerek öğrenme imkanına kavuşması, bize büyük mutluluk vermektedir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz