YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cami mimarisine piramidal külah modelini getirdi

Yüksek Mimar Hayati Binler, ilk kez uyguladığı külahlı örtü sistemi ile cami mimarisine yeni bir...

Yüksek Mimar Hayati Binler, ilk kez uyguladığı külahlı örtü sistemi ile cami mimarisine yeni bir yorum getirdi. Üzerinde yıllarca çalışılarak meydana getirilen sekizgen piramidal külah örtü modeli, ilk kez Isparta’nın Senirkent ilçesinde Hacı Hasan Camii’nde uygulandı.

Türkiye ve dünya camileri üzerinde araştırmalar yapan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü ve Yüksek Mimar Hayati Binler, cami mimarisinde taklit ve kopyadan kurtulmak için yeni bir model geliştirdi.

Sekizgen piramidal külah örtü modelinin ilk kez uygulandığı Isparta Senirkent Hacı Hasan Camii, yer sıkıntısı nedeniyle 100 metrekarelik alana sahip. Cami 200 kişilik cemaat kapasitesi sahip. Kadınlar mahfili ve son cemaat bölümünün olmadığı caminin uygun alanlarda 16 bin kişilik kapasiteye kadar uygulanacak modelleri bulunuyor.

Projenin mimarı Hayati Binler, Türkiye’deki camilerde 15-20 civarında model bulunduğunu belirterek kendisinin cami mimarisine çağdaş bir yorum getirdiğini söyledi.
Caminin sekizgen piramidal yapı üzerinde külahlı bir kubbeden oluştuğunu açıklayan Binler, kubbenin üzerinde yaptıkları aydınlatma feneri ile mekana daha ferah bir görünüm kazandırdığını ifade etti. İki yıl süren proje çalışmalarının ardından caminin 1997 yılında ibadete açıldığını anlatan Binler, yapıda bölgenin taşını ve mermerini kullanmaya özen gösterdiğini kaydetti.

Daha önce, camilerin kubbelerinde kurşun kullanıldığını dile getiren Hayati Binler, daha modern bir görünüm için bakır kullandığını anlattı. Taklit ve kopyanın acziyet ve tembelliğin sonucu olduğunu vurgulayan Binler, “Türk mimarlar olarak ne tembeliz ne de aciziz. Bunu ispatlamak için böyle bir tasarımı yaptık.” dedi.

SELÇUKLU'DA ÇOK DİREKLİ TOPRAK DAMLI, OSMANLI'DA ÇOK DİREKLİ VE KUBBELİ CAMİ

Türkiye’de Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda cami modeli bulunuyor. Selçuklular'da çok direkli toprak damlı yapılan camiler, Osmanlı'nın ilk döneminde yerini çok direkli ve kubbeli yapılara bıraktı.

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye’ye giden süreçte yapılan Şehzade ve Süleymaniye’de Allah’ın birliğini ve Müslümanların birlik halinde ibadet etmesini ifade eden tek kubbeli ve tek mekânlı yapılara geçildi. Selçuklu ve Osmanlılar döneminde geliştirilen cami modelleri, Mimar Sinan’ın Selimiyesi’nden sonra durmaya başladı. Daha sonraki dönemlerde yapılan camilerde önceki modeller taklit edildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler