YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çorum’da 544 Tiryaki Sigarayı Bıraktı

Çorum’da geçtiğimiz yıl sigara polikliniklerine başvuran sigara tiryakilerinden 544’ünün sigarayı bıraktığı açıklandı.İl genelinde 2010 yılından...

Çorum’da 544 Tiryaki Sigarayı Bıraktı

Çorum’da geçtiğimiz yıl sigara polikliniklerine başvuran sigara tiryakilerinden 544’ünün sigarayı bıraktığı açıklandı.

İl genelinde 2010 yılından itibaren merkez ve ilçelerde dahil olmak üzere “Sigara Bırakma Polikliniği” kuruldu. Bugüne kadar Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 11 bin 331, Sungurlu Devlet Hastanesi 3 bin 434, Osmancık Devlet Hastanesi bin 872, İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi 850 ve Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ise 5 bin 894 olmak üzere 25 bin 20 tiryaki bu hastaneler bünyesinde açılan sigara polikliniklerine müracaat etti.

2012 yılında sigara polikliniklerine başvuran 7 bin 68 sigara tiryakisinden 544’ü sigarayı bırakmayı başararak sağlıklı bir yaşama “merhaba” dedi. Tiryakilerin sigarayı bırakmalarında Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülen ve hayata geçirilen kampanyalarda etkili oldu.

Sigara ile mücadele çalışmaları kapsamında toplumun bütün kesimleriyle el ele veren Halk Sağlığı Müdürlüğü, bu kapsamda sigara kullanımının toplum sağlığına etkileri konusunda düzenlediği eğitim seminerleri halkı bilinçlendiriyor.

Diğer taraftan 4207 sayılı kanun doğrultusunda ise oluşturulan İl Tütün Kontrol Kurulu ise, dumansız hava sahası için denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

2012 yılı yılında il genelinde 28 bin 755 işyerinde denetim yapan İl Tütün Kontrol Kurulu üyeleri, 201 kişiye idari para cezası uyguladı.

Ayrıca İl Tütün Kontrol Kurulu, sigara denetimlerini elektronik ortama taşıyarak daha etkin hale getirdi. Kurul üyelerine dağıtılan tablet bilgisayarlar sayesinde ihbar edilen işyerine en yakın denetim ekibi yönlendiriliyor. Şikayet edilen yerde ekipler bir olumsuzlukla karşılaştıklarında kişi veya işletmeye cezai işlemi yerinde yapıyor. Elektronik ortamda onaylanan cezalar sistem üzerinden ilgili yerlere otomatik olarak aktarılıyor.

Ekipler, 18 yaş altındaki çocukların zararlı alışkanlıklardan korunması, bu çocuklara tütün ve tütün ürünlerinin satışının yada satışında çalıştırılmasının engellenmesi doğrultusunda da okul etraflarında titiz bir çalışma yürütüyor.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Tuncer Kılıç, dünyada her 10 ölümden birisinin sigaradan kaynaklandığını belirterek, yılda 5,4 milyon kişinin sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

G erekli önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısının 8 milyonu geçeceğinin altını çizen Kılıç, benzer şekilde Türkiye’de her 6 dakikada 1 kişi, günde 275 kişi, yılda ise en az 100 bin kişinin tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret etti.

Kılıç, sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan sigara alışkanlığının daha çok çocukluk ve gençlik çağında kazanıldığına da dikkat çekti.

Çocukluk çağında anne, baba veya diğer aile büyüklerinin sigara içtiğini gören çocukların, merak içgüdüsü ile sigara içmek istediğine vurgu yapan Kılıç, "Aile bireyleri 'ben sigara içiyorum ama sakın sen içme' derse çocuğa hiç inandırıcı gelmez ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünüp sigarayı büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlar. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış gösterir ve nikotin bağımlılığı oluşur. Veya gençlik çağında sigara içen diğer arkadaşlarının arasında dışlanmamak için sigaraya başlar" dedi.

Sigara dumanında şu ana kadar 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu hatırlatan Kılıç, bunların içinde en iyi bilinen ve en tehlikelilerinin; karbonmonoksit, nikotin, arsenik, siyanür, kadmiyum, radyoaktif polonyum, akrolein, aseton, benzpiren, toluen ve katran olduğuna değindi.

Çorum’da sigarayı bırakma polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetlerin verildiğini dile getiren Kılıç, ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabileceğini hatırlattı.

İnsanların çoğunun stresle başa çıkmada sigarayı önemli bir araç olarak kullanma alışkanlığında olduğunu kaydeden Kılıç, "Sıkıntıları idarede yeni bir yol bulmak gerekir. Kullanılabilecek her yeni yöntem, sigaradan kurtulmak için mücadeleyi kolaylaştırıcı bir adımdır. Kimileri kahveyi sigarasız içemez. Sigara içilmeden yemek bitmez. O duman üflenmeden hüzün dağılmaz, yada karşılıklı sigara ikram edilmedikçe sohbetler başlamaz. Bu bağlantıyı koparmak ve sigara olmadan da yaşamın zevklerinden tat alabilmek; işte sigaradan kurtulma yolunda asıl meydan okuma buradadır.

Sigarayı bırakırken daha çok sebze-meyve yemeye özen gösterin. Yapılan bir araştırma, sebze ve meyve yemenin sigaranın tadının kötü hissedilmesine sebep olduğunu ortaya koymuştur. Böylece nikotin eksikliği ile mücadeleniz kolaylaşacak ve iyi beslenerek sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Sağlığınızın yanında sigarayı bırakmakla yılda tasarruf edeceğiniz binlerce lirayı düşünün ve o paranın bir kısmıyla bu işin sonunda hoşunuza gidecek bir ödül koyun. Para bir tarafa, asıl kazancınız sağlığınız olacaktır. Daha sigarayı bırakmanızın üzerinden 20 dakika geçmeden kalp hızınız normal hızına yaklaşmaya başlayacak, tansiyonunuz normale inecektir. İlk gün içinde kanınızdaki oksijen ve karbonmonoksit oranı normal değerlere gelecek ve kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya başlayacaktır. Uzun dönemde ise kalp damar hastalıkları, inme, akciğer kanseri, mesane kanseri tehdidini de düşürecektir" dedi.

Çorum’da 544 Tiryaki Sigarayı Bıraktı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler